QUERELLA CRIMINAL

Álvarez-Cascos, denunciat i expulsat del seu partit per apropiació indeguda

Fòrum Astúries es querella contra el seu fundador pel seu sou desmesurat, passar despeses personals i beneficiar els seus familiars

GRA076 SAN FERNANDO DE HENARES (Comunidad de Madrid), 19/6/2017.-El exdirigente popular y exvicepresidente del Gobierno Francisco Álvarez-Cascos, a quien la Policía atribuye las iniciales P.A.C. de una personas que recibió dinero de la trama, a su llegada a la sede de la Audiencia Nacional para declarar en una nueva sesión del macrojuicio de Gürtel. EFE/Fernando Villar

GRA076 SAN FERNANDO DE HENARES (Comunidad de Madrid), 19/6/2017.-El exdirigente popular y exvicepresidente del Gobierno Francisco Álvarez-Cascos, a quien la Policía atribuye las iniciales P.A.C. de una personas que recibió dinero de la trama, a su llegada a la sede de la Audiencia Nacional para declarar en una nueva sesión del macrojuicio de Gürtel. EFE/Fernando Villar / FERNANDO VILLAR (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Vicente Montes

L’exministre de Foment Francisco Álvarez-Cascos ha sigut expulsat de Fòrum Astúries, el partit que va fundar fa nou anys, i denunciat en un jutjat d’Oviedo com a presumpte autor de diferents delictes d’apropiació indeguda i administració deslleial, segons informa ‘La Nueva España’, diari del grup Premsa Ibèrica.

Dijous la direcció de Fòrum Astúries va acordar l’expulsió del seu fundador i divendres va presentar al jutjat una querella criminal pels presumptes delictes d’apropiació indeguda i administració deslleial en delicte continuat. L’expulsió i denúncia es basen en l’auditoria econòmica duta a terme per l’equip de l’actual presidenta del partit, Carmen Moriyón, dels anys en què Álvarez-Cascos va tenir la màxima responsabilitat en la formació.

En un document de 48 pàgines entregat ja als jutjats, Fòrum Astúries detalla els motius pels quals considera que Álvarez-Cascos va cometre delictes al capdavant del seu propi partit: «Va portar a terme fins al seu cessament en l’organització actes que li van generar abundants beneficis alhora que un manifest empobriment de les arques del partit», afirma la querella, a què ha tingut accés ‘La Nueva España’.

La comissió directiva de Fòrum, al capdavant de la qual hi ha l’exalcaldessa de Gijón, Carmen Moriyón, ha pres aquesta decisió arran d’una auditoria externa encarregada fa mesos en què es denuncien diferents irregularitats i en què se li atribueixen ingressos de més d’1,2 milions d’euros en sous i despeses que va passar al partit que ell va promoure el 2011.

Decisions financeres compromeses

Segons l’actual direcció de Fòrum, Francisco Álvarez-Cascos va prendre «decisions financeres que comprometien els recursos del partit sense cap control per part dels òrgans assemblearis del partit (sempre, és clar, en el seu exclusiu benefici personal)». La querella ressalta, per exemple, «la fixació d’un sou manifestament desmesurat» o «prendre en préstec diners del partit».

A més, sempre segons la querella, l’exministre va poder haver «concertat contractes d’arrendament opacs i inexistents i, en tot cas, innecessaris i costosos» que a la fi el beneficiaven, «per participar del ‘substratum’ personal de la societat a què pertanyia la finca». Es refereixen al suposat lloguer d’una seu de Fòrum a Madrid a la societat de què era titular la seva dona d’aleshores, María Porto.

Despeses supèrflues i no austeres

Les despeses que carregava al partit constitueixen la tercera pota sobre la qual Fòrum sosté la seva denúncia judicial. Es tracta de conceptes pagats per l’organització que «s’extralimitaven amb escreix» respecte al que podrien considerar-se despeses de representació. La direcció del partit en posa exemples: les «taxes derivades de llicències de pesca» o les referides a «les proves psicotècniques per a la llicència d’armes». 

Fòrum ressenya «despeses manifestament supèrflues» i allunyades de l’austeritat, com les corresponents al seu xòfer personal. I detalla altres desemborsaments que suposen «un menyspreu per les regles més elementals de respecte als diners dels contribuents: «Des de l’adquisició de sabates per als seus fills, fins al cost dels bitllets de tren per desplaçar-se aquells a Còrdova o la compra de videojocs i menjar [per als seus fills] a Madrid». Més encara, Cascos presumptament va carregar al partit «la reparació d’un vehicle la titularitat del qual corresponia a la que era la seva dona» o la despesa d’hotel a Astúries del pare d’ella.

Es tracta, diu Fòrum en la querella, d’«un variat elenc d’actuacions des del naixement del partit», per la qual cosa considera que «n’hi hauria prou que una de sola fos degudament acreditada per proclamar la manifesta fallida dels principis més elementals» en una organització que «finalment es nodreix en gairebé la seva totalitat de recursos públics».

«Confonia el seu patrimoni i el del partit»

El portaveu parlamentari i secretari general de Fòrum Astúries, Adrián Pumares, va recalcar que la querella es formula «per la presumpta comissió d’un delicte continuat». «Tenim aquests indicis, nosaltres no prejutgem i som escrupolosos amb la presumpció d’innocència, però hem d’adoptar totes les mesures necessàries per mantenir intacta l’honestedat», va dir Pumares.

Notícies relacionades

Segons Luis Llanes, advocat de Vaciero que va formular la querella (i qui va representar al SOMA en el ‘cas Vila’), resulta difícil quantificar quants diners, presumptament, s’hauria apropiat Álvarez-Cascos del partit. «És difícil, perquè es barrejava el que era el seu patrimoni amb el del partit», va afirmar. Llanes afirma que Cascos es va assignar un sou sense coneixement dels òrgans de fiscalització de l’organització i va ressaltar alguns aspectes que van induir la sospita, «com la seu de Madrid, que va passar desapercebuda per a la directiva i la utilitat de la qual és més que qüestionable, però és que a més es llogava a una societat relacionada amb ell».

Brollen curioses paradoxes en vista d’aquest gir en la trajectòria de qui fos ministre amb Aznar. La direcció de Fòrum assenyala en la querella que Álvarez-Cascos confonia «el seu patrimoni i el del partit», una afirmació que recorda el motiu pel qual els foristes, amb Cascos en la presidència del Principat, van intervenir en la gestió de Natalio Grueso en l’avilesí Centre Niemeyer. Una altra més: el que va ser poderós secretari general del PP havia proclamat el 1998, a l’expulsar del partit el llavors president asturià Sergio Marqués, allò que era preferible «un partit sense govern que un govern sense partit». La direcció de Carmen Moriyón ha optat per tenir un partit sense Cascos.