DEBAT SOBRE LA RECONSTRUCCIÓ AL PARLAMENT

Torra defuig l'autocrítica i exigeix 30.000 milions a l'Estat pels efectes de la pandèmia

Demana a Sánchez que reclami a la UE 5.000 milions immediatament de fons MEDE per a Catalunya

Elogia la gestió pròpia amb una autocrítica genèrica i sol·licita a l'oposició unitat per reclamar més recursos

torra-covid / periodico

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

«No podem estar contents ni satisfets, no podem encarar aquest debat amb complaença». Així ha iniciat el president de la Generalitat, Quim Torra, la seva intervenció en el debat del Parlament sobre la reconstrucció social i econòmica pels efectes de la Covid-19. Després d’aquest inici, Torra ha traçat un discurs de defensa de la gestió del Govern –amb una autocrítica genèrica que ha eludit l’actuació a les residències geriàtriques– i que s’ha centrat en la crítica severa a l’actuació del Govern del PSOE i la reivindicació independentista.

Quant a l’actuació del Govern, el president ha optat per fer pinya. Ha afirmat que la tasca de la Conselleria de Salut ha sigut «excel·lent», ha mostrat tot el seu suport al conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló i ha afirmat, sobre les residències, que hi va haver reunions setmanals amb el sector i el Govern va aplicar «un pla d’inversió sanitària i social i decidim sanitaritzar-les amb un canvi de competències al Departament de Salut». En relació amb les mesures econòmiques, ha desgranat els plans de xoc sectorials sempre de manera elogiosa.

Però Torra ha posat el focus sobretot en la gestió del Govern espanyol i en la reclamació a l’oposició al Parlament d’unir-se a les exigències de la Generalitat a l’Estat perquè injecti 30.000 milions d’euros a Catalunya, flexibilitzi la regla de dèficit fins a l’1% i permeti l’ús del superàvit dels ajuntaments per lluitar contra els efectes de la pandèmia. «No hauria de ser una lluita del Govern, sinó de tot el Parlament. Aquests recursos són per a tots els ciutadans de Catalunya. Els animo a deixar de banda el partidisme; pressionin perquè el Govern de l’Estat compleixi, no fallin als catalans», ha emplaçat el president, amb referències directes als grups del PSC i els comuns, per tenir «ministres a Madrid», perquè empenyin en favor d’aquestes exigències.

La independència com a solució

Mentre demanava unitat i no partidisme, Torra ha traçat un discurs netament independentista, polític. Ha carregat contra l’actuació del Govern central, en un to que ha recuperat les etapes de més contundència verbal contra l’Estat desplegada durant la crisi: «Ens van voler residualizar una vegada més, aplicar una altra vegada l’article 155 camuflat d’Estat d’alarma, però es van trobar amb un Govern que va fer el que creia que havia de fer, tinguéssim o no les competències. No esperin de mi una actitud de submissió o acatament, i menys quan es tracta de l’autogovern. Aspirant a culminar la independència, em trobaran al davant quan es tracti de qualsevol limitació al nostre autogovern o les nostres institucions», ha etzibat.

Torra s’ha preguntat si per part del Govern «la paraula diàleg apareix i desapareix dels discursos segons les conveniències», ha acusat a l’Estat de «tancar en fals» els efectes de la Covid-19 per la falta d’informació detallada sobre morts, li ha atribuït haver actuat tard i «a remolc» en relació amb mesures socials i econòmiques que proposava el Govern, i de convertir les reunions de presidents autonòmics en «una foto i prou». El president ha parlat d’un Govern que ha actuat amb «les mans lligades» i ha denunciat el dèficit fiscal català respecte a l’Estat.

Torra ha anunciat que enviarà una carta a Sánchez i al responsable dels fons MEDE europeus per reclamar una ajuda de 5.000 milions d’euros a un interès del 0,1%. Ha reclamat a Sánchez que vehiculi aquesta ajuda perquè Catalunya «no pot esperar».

L’autocrítica i l’escola

Quant a l’autocrítica, les paraules de Torra han sigut: «No ho hem fet tot prou bé, segur que hem comès alguns errors. En qualsevol cas estem disposats a revisar com hem fet cada pas».

En aquest capítol, el president ha eludit referències a polèmiques internes entre consellers o als canvis que s’han produït en anuncis com la paralització o no de l’obra pública, o la data de distribució de mascaretes a les farmàcies així com la controvèrsia amb la comunitat educativa sobre la reobertura parcial de les escoles al juny.

Quant a l’educació, s’ha acollit avui a la xifra de 5.000 nous docents, però ha afegit que quant a nous professors o a inversió econòmica s’actuarà «amb els recursos que faci falta, contractarem els mestres que faci falta; allargo la mà a la comunitat educativa per consensuar aquest retorn a l’escola».

«La humanitat pot fer un altre paper a la Terra»

Notícies relacionades

Torra ha anunciat un altre comitè d’experts del sector de la salut per analitzar «les mesures de canvi estructural que es necessiten». I ha confirmat que el 21 de juliol el Govern aprovarà el pla de redefinició dels pressupostos i les mesures econòmiques i socials necessàries per a l’etapa anomenada de «represa» a Catalunya.

El president ha finalitzat el seu discurs parlant d’un futur «disruptiu», apel·lant a valors morals i universals: «Aferrem-nos a la vida vivint-la plenament, la humanitat pot fer un altre paper a la Terra».