PER ENCARAR LA CRISI
JxCat i ERC es queden sols en la petició de més recursos a l'Estat
El Parlament avala el pla de contingència de Cs davant eventuals rebrots
La CUP impulsa una comissió d'investigació sobre els Mossos
zentauroepp53948176 torra200701103744 /
Els socis al Govern han propulsat aquest divendres des del Parlament la seva demanda de més recursos a l’Estat per encarar la reconstrucció, però no han aconseguit que ni els comuns ni el PSC se la fessin seva. Fa mesos que el president Quim Torra pressiona l’oposició amb presència al Govern perquè forcin Pedro Sánchez a atendre exigències com la flexibilització del dèficit fins a, com a mínim, l’1% –ara se situa en el 0,2%– i que els ajuntaments puguin utilitzar els superàvits pressupostaris. Els comuns s’han abstingut i els socialistes han votat en contra de sol·licitar més recursos, però han recolzat la despesa del superàvit dels consistoris.
L’arc parlamentari s’ha centrat a avalar les conclusions del ple monogràfic sobre la Covid-19 que incumbeixen a la Generalitat, amb un marcat accent social per encarar la crisi socioeconòmica i estar previnguts davant eventuals rebrots.
En les conclusions de JxCat no ha quedat recollida la petició del cap del Govern d’aconseguir 5.000 milions d’euros de fons europeus, una pretensió que ERC va descartar en el ple de dimecres i que va enervar els comuns i la CUP, perquè asseguren que suposaria un alt endeutament i el Govern continua negociant que les cessions siguin en forma de transferència.
Els comptes
Pel que fa a la modificació pressupostària, el Govern es compromet a portar-la a terme el 21 de juliol, i el PSC es va avançar ahir a la negociació amb una proposta de resolució aprovada que demana reorganitzar les partides destinant 600 milions d’euros als ajuntaments, 100 al sector comercial, 120 a un pla d’automoció i 50 als autònoms. No obstant, no s’ha acceptat el calendari que demanava el PPC per als comptes del 2021.
Si bé la majoria dels plans socialistes han estat aprovats, els comuns han vist com dequeien gairebé totes les seves iniciatives, evidenciant un fort distanciament amb el Govern després d’haver aprovat els pressupostos. No han aconseguit que es consideri sector sanitari els serveis derivats, com els empleats de la neteja o el personal de residències; la revisió dels serveis externalitzats, o una reforma fiscal que inclogui un impost de societat mínim del 15% a grans empreses i del 18% per a entitats financeres, que ha comptat amb el recolzament del PSC, tot i que Unides Podem va renunciar a l’impost a grans fortunes per acordar les conclusions de la reconstrucció amb el PSOE en la comissió al Congrés.
Notícies relacionadesJxCat i ERC han fet pinça per evitar aclarir el calendari electoral, però s’han conjurat per advocar per la via del diàleg i per la represa de la taula entre governs aquest mes de juliol, com demanaven els comuns.
Cs ha pogut aprovar el seu pla de contingència davant rebrots i la CUP ha colat la creació d’una comissió d’investigació per fiscalitzar els Mossos d’Esquadra i que el Parlament insti el Govern a suspendre de sou i treball els agents involucrats en l’actuació racista de Manresa. JxCat s’ha abstingut en aquest punt, que ha comptat amb l’aval d’ERC.
Parlament Ciutadans CUP PPC ERC - Esquerra Republicana de Catalunya PSC PSC Tabàrnia Junts per Catalunya Catalunya en Comú
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo