Òmnium es querella contra el rei emèrit davant el Tribunal Suprem
L'entitat sobiranista al·lega que hi ha indicis de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals
La fiscalia del TS ja ha assumit la investigació pel presumpte cobrament de comissions de l'AVE a la Meca
marcelmauri
Òmnium Cultural ha presentat una querella criminal davant el Tribunal Suprem contra el rei emèrit pels delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals arran de la investigació oberta per l’AVE a la Meca. A més, l’entitat sobiranista ha enviat una sol·licitud a l’Estat suís perquè bloquegi els comptes de Joan Carles I mentre s’aclareix la investigació.
La fiscalia de l’alt tribunal ja ha obert una investigació pel presumpte pagament de comissions en la construcció del tren d’alta velocitat, liderada per empreses espanyoles, al comprovar que una de les persones que podrien estar involucrades en els fets seria Joan Carles I, que té un fur judicial especial. La Justícia se centrarà a «delimitar o descartar» la rellevància penal dels fets ocorreguts des del juny del 2014, quan va deixar de ser cap de l’Estat i, amb això, va perdre la inviolabilitat.
Òmnium Cultural, en la seva querella, al·lega que el rei emèrit «ha anat realitzant personalment, de manera continuada i en execució d’un pla per augmentar il·lícitament el seu patrimoni personal» aprofitant «la superioritat i singularitat que li conferia la seva condició de cap de l’Estat [...] encobrint-los mitjançant la utilització de testaferros, fundacions i comptes en paradisos fiscals i altres artificis a fi de no declarar els beneficis a l’erari públic i eludir, amb això, el seu control i la pertinent tributació fiscal per contribuir al sosteniment col·lectiu dels serveis públics de l’Estat».
El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat en roda de premsa que impulsen una campanya «per desemmascarar els poders de l’Estat a tots els nivells, des de la Monarquia i les clavegueres, fins a l’últim indici de corrupció, parcialitat o mala praxi policial i judicial».
«No comencem per la monarquia perquè sí, sinó perquè entenem que la monarquia no pot ser inviolable», ha afirmat Mauri, que ha afegit que l’entitat «no oblida» el paper de la institució durant la tardor del 2017 ni «el discurs del 3 d’octubre».
Mauri ha asseverat que pretenen «fiscalitzar el paper que ha de fer la fiscalia anticorrupció» i que aquesta no serveixi per tapar «les vergonyes» de la corrupció, i ha explicat que és fonamental evitar que prescriguin aquests suposats delictes, per la qual cosa espera que el Tribunal Suprem accepti Òmnium Cultural com a acusació popular.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"