COMPAREIXENÇA AL PARLAMENT

Montilla: «No utilitzaré mitjans públics per a la meva activitat privada»

L'expresident nega que el seu fitxatge per Enagás sigui un cas de 'portes giratòries'

«Vaig deixar de ser ministre d'Indústria fa 14 anys i la presidència fa gairebé 10 anys», defensa

montilla / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident de la Generalitat, José Montilla, va tornar a pujar aquest dilluns l’escala d’honor del Parlament per dirigir-se a la sala de grups, aquesta vegada, per donar explicacions sobre el seu fitxatge pel consell d’administració d’Enagás, a petició de Cs, JxCat, ERC i la CUP.

Montilla va comparèixer durant gairebé tres hores a la comissió d’afers institucionals i va justificar que el seu nou càrrec a l’empresa gasista és «legal i compatible» amb les seves tasques i beneficis com a excap del Govern. Va remarcar que ja ha registrat la seva renúncia a la retribució que li atorga l’estatut dels expresidents, perquè passarà a cobrar de la companyia, i va assegurar que no utilitzaria l’oficina que lloga la Generalitat per exercir com a conseller independent d’Enagás.  «Mai he utilitzat ni utilitzaré mitjans públics per fer la meva activitat privada. Els que diuen el contrari, menteixen», va etzibar.

Tots els grups, tret del PSC, li van exigir que renunciés al càrrec de l’empresa o bé al despatx, però l’expresident va justificar la compatibilitat dels seus càrrecs i, davant els partits que l’acusen de formar part d’un cas de «portes giratòries» va justificar el seu coneixement del sector i va al·legar que la llei permet el salt a l’empresa privada. «Jo no m’he corromput», va proclamar, i va recordar que va deixar de ser ministre d’Indústria fa 14 anys i que fa gairebé una dècada que va acabar la seva època al capdavant de la Generalitat, prenent com a guia no només els dos anys que estableix la llei perquè un càrrec públic accedeixi a l’àmbit privat, sinó també la iniciativa d’Unides Podem al Congrés per delimitar aquest salt a cinc anys. «Cal mirar el que passa a Europa, on no és un anatema el que aquí anomenem portes giratòries», va afirmar.

Regulació

Notícies relacionades

Montilla es va mostrar partidari d’acatar una regulació del règim d’incompatibilitats, que no va ser modificat en l’actualització que es va fer el 2015 sobre la normativa vigent des del 2003 (aprovada per tots els grups de l’hemicicle), però va avisar que això era tasca dels diputats, tot i que segons el seu parer «no seria bo que es legislés fruit de la conjuntura política o la dinàmica de la confrontació». «Soc expresident de la Generalitat independentment del reconeixement i les prerrogatives que m’atorga la llei i penso continuar exercint com a tal, amb més o menys mitjans o reconeixement institucional, ningú pot impedir que ho continuï fent», va advertir.

Els partits van collar l’expresident demanant-li la seva renúncia a Enagás, però el grup més bel·ligerant va ser la CUP, que el va situar com a «part de la màfia del règim del 78». Les declaracions van indignar Montilla: «No formo part de cap màfia. Això no. I això és un insult», va replicar, i va emmarcar algunes intervencions en el clima preelectoral. Des del PSC van considerar, en una breu intervenció, que alguns grups havien dut a terme una «venjança» o un tipus d’«exorcisme dels fantasmes de cadascú».