VIATGE A LISBOA
Sánchez apressa la UE a aprovar al juliol els fons de reconstrucció
El president inicia una ronda per aprovar al més aviat possible els milions davant la crisi del coronavirus
Es mostra «optimista» sobre la possible elecció dijous de Calviño per presidir l'Eurogrup
undefined54015354 spain s prime minister pedro sanchez left and portugal s p200706151747 /
Pedro Sánchez creu que Europa, i en particular els països més afectats per la crisi del coronavirus durant els últims mesos, no es pot permetre allargar la negociació sobre els fons de reconstrucció. «El juliol ha de ser el mes de l’acord», ha assenyalat el president del Govern aquest dilluns a Lisboa, on s’ha reunit amb el primer ministre portuguès, António Costa.
La visita s’entronca dins dels esforços de Sánchez davant del crucial Consell Europeu dels pròxims 17 i 18 de juliol, on s’intentarà aprovar els fons de reconstrucció després de la pandèmia. El futur d’Espanya passa per aquesta iniciativa. Al país, segons la proposta original de la Comissió, li corresponen 140.000 milions d’euros d’un total de 750.000 milions (500.000 en subvencions i 250.000 en préstecs), però encara no hi ha consens entre els estats membres sobre extrems tan importants com les condicions per rebre aquests ajuts i la supervisió del que cadascú fa amb aquests diners.
El Govern espanyol assegura que hi ha sintonia amb França, Itàlia i Alemanya. Però altres països, denominats «frugals», demanen requisits estrictes per a la despesa dels fons i també, gairebé més important, que qualsevol repartiment hagi de ser aprovat en el Consell Europeu per unanimitat. A la pràctica, una mesura així significaria que cada país tindria dret de veto, una cosa que a la Moncloa consideren que provocaria la paràlisi de tots aquests diners. També està en discussió l’horitzó temporal d’aquests fons. Espanya i la majoria de països creuen que ha de ser de quatre anys; els «frugals», de dos.
Les reunions
Per això Sánchez s’aboca aquests dies en aconseguir un acord que beneficiï els interessos d’Espanya. A part de la seva trobada amb Costa, la posició del qual és similar, el president es veurà dimecres a Madrid amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i preveu reunir-se la setmana que ve amb els primers ministres de Suècia i Holanda, integrants, amb Àustria i Dinamarca, del grup dels «frugals», molt reticents al fons tal com el planteja la Comissió. A més, el pròxim 16 de juliol, durant l’homenatge a Madrid per les víctimes del coronavirus, Sánchez es veurà amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i amb la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen. Dimarts passat, durant la cimera del Sahel a Mauritània, el cap de l’Executiu també va abordar la negociació amb el president francès, Emmanuel Macron.
En un missatge molt similar al que llança als partits espanyols, Sánchez ha defensat la necessitat que hi hagi consens sobre els fons. «La unitat salva vides, empreses i ocupació. Sé que serà una negociació difícil», ha dit el president. «És imprescindible que Europa no malgasti més temps i doni una resposta robusta i comuna a la crisi del coronavirus», ha afegit Costa durant una compareixença conjunta.
Notícies relacionadesSegons Sánchez, l’«envergadura» del fons ha de ser «com a mínim» de 750.000 milions d’euros, la majoria en transferències i no préstecs, i el temps ha de ser «prou ampli». És a dir, quatre anys. Quant als requisits, el líder socialista ha rebutjat que aquesta pluja de milions hagi d’anar lligada a l’aprovació d’ajustaments. «La condicionalitat ha d’estar vinculada a la transició ecològica, la transició digital, la capacitació del nostre capital humà. La tasca de tots ara mateix ha de ser el creixement econòmic i la creació d’ocupació. No és el moment de barrejar-ho amb cap altra sèrie de polítiques», ha afegit.
La candidatura
No és aquesta l’única negociació dins de la UE que ocupa el Govern espanyol. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, opta a presidir l’Eurogrup, l’òrgan informal en el qual els ministres de la zona euro aborden els debats sobre la moneda única. La votació es produirà el 9 de juliol, dijous d’aquesta setmana, i Calviño, que compta amb el vistiplau d’Alemanya, té com a contrincants l’irlandès Paschal Donohoe i el luxemburguès Pierre Gramegna. Però Sánchez s’ha mostrat confiat en les opcions de la vicepresidenta, que no renunciarà al seu lloc en l’Executiu espanyol si resulta elegida. «Entrem en la setmana decisiva. Soc raonablement optimista, a causa de la resposta que estem obtenint per la resta de països, tant socialdemòcrates com conservadors», ha dit el president. Costa també ha secundat Calviño.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia