NOU FULL DE RUTA
Societat Civil Catalana posa en marxa una ILP per a una llei electoral catalana
L'entitat manté contactes amb els partits constitucionalistes i es proposa començar a redactar-la a l'octubre
zentauroepp52118287 civil catalana200203124457 /
Societat Civil Catalana (SCC) posa en marxa els preparatius per impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) que doti Catalunya d’una llei electoral pròpia. La campanya de recollida d’avals començarà el setembre del 2020, segons el full de ruta al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que s’aprovarà el 17 de juliol en l’assemblea de socis, si bé la redacció del model concret –s’inclinen per una persona, un vot– es desenvoluparà a l’octubre. La primavera del 2021 es proposen mobilitzar els carrers i presentar-la de forma oficial per obtenir les 50.000 firmes que es requereixen per arribar a la Mesa del Parlament i que sigui tramitada fins a arribar al ple.
SCC es va comprometre amb Cs al gener a liderar aquesta iniciativa, que segons fonts de l’entitat ha sigut consensuada amb la resta de partits constitucionalistes, i ja estan difonent un manifest titulat ‘¡Perquè el teu vot valgui el mateix!’. Els intents per crear una nova llei electoral pròpia –la resta de comunitats autònomes la tenen– han sigut infructuosos perquè necessiten un gran consens a l’hemicicle (dos terços, és a dir, 90 diputats). A falta de llei, el sistema es basa en la llei estatal i en una disposició transitòria del primer Estatut que estableix les quatre províncies i distribueix els escons per a cada una. El principal escull per a l’acord és el repartiment d’escons perquè Girona, Lleida i Tarragona estan sobrerepresentades davant Barcelona, tenint en compte la població d’aquests territoris i la distribució d’escons, cosa que beneficia els partits amb arrelament a les zones menys poblades en detriment de la capital. De fet, hi ha una iniciativa per obtenir una nova llei al calaix des de fa una dècada i a SCC són conscients que és un procés que va per llarg.
«No té justificació real ni sentit democràtic que la legislació electoral faci que el nostre vot compti més o menys depenent de la nostra posició geogràfica. Però això és exactament el que passa a la nostra terra des de fa dècades», denuncien al manifest, en el qual acusen l’independentisme de bloquejar «sistemàticament» una nova llei pròpia. Al seu judici, el repartiment actual fa que el Parlament tingui «un clar dèficit de representació democràtica» en benefici dels grups secessionistes que «han impulsat [el procés] des del poder polític sense comptar mai amb majoria social».
Diàleg i eleccions
D’altra banda, en el full de ruta SCC es proposa augmentar la base de socis per arribar al «finançament complet» de les despeses estructurals amb «recursos propis i autogenerats», ja que han hagut de reduir la plantilla a la meitat per l’impacte de la crisi, segons fonts de l’entitat. Es fixen com a objectiu aconseguir 1.000 socis el desembre del 2020 –ara en té 352–.
L’organització diagnostica que després de la tardor del 2017 s’ha inaugurat «un projecte de ruptura més progressiu i gradual» que denominen ‘conllevancia’ perquè ve marcada per la negociació política, davant de la qual volen respondre perquè «la revinculació i la reconnexió s’imposin sobre la desconnexió» aprofundint en la consciència del constitucionalisme català. «És missió de SCC evitar que la Catalunya no nacionalista torni a ser moneda de canvi, com ho ha sigut tantes vegades al llarg de la història, per aconseguir l’apaivagament o l’estabilitat a Madrid», afegeixen, i es proposen «treballar activament» perquè tornin les empreses que van marxar l’octubre del 2017.
Quant al diàleg entre governs, SCC opina que ha de ser «bé entès, sense generar privilegis, i ha d’incorporar les demandes històriques de la Catalunya constitucionalista», per la qual cosa es proposen situar l’«agenda constitucionalista» en el debat públic per incidir a la mesa guardant-se la carta de noves mobilitzacions «si és necessari».
Notícies relacionadesAmb unes eleccions catalanes en l’horitzó, SCC es conjura per «treballar perquè el secessionisme perdi les autonòmiques» amb mobilització «física i digital» i a la recerca d’un pacte d’Estat i una campanya contra l’abstenció «que eviti que el nacionalisme català continuï tenint de forma permanent la clau de la governabilitat». Malgrat això, contempla un hipotètic Govern tripartit del PSC, ERC i comuns, i intentarà que l’agenda constitucional formi part de les condicions per al pacte. Entre setembre i octubre començarà una ronda de contactes amb els partits polítics al Parlament i al Congrés per exposar les seves reivindicacions.
SCC pretén consolidar el 8 d’octubre com el dia del constitucionalisme, arran de la multitudinària manifestació el 2017, i crearan un premi específic per commemorar la jornada. També volen recuperar l’esperit dels Jocs Olímpics del 1992 i desenvolupar un projecte que porta per nom ‘Passem olímpicament del procés’.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia