eleccions galícia 2020
Alberto Núñez Feijóo: «Si guanyo diumenge, serà la meva última legislatura»
zentauroepp54057154 politica entrevista a nu ez feijoo fotografia faro de vigo 200710080511 /
Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta i candidat del PPdG en les eleccions de diumenge, sent el mateix vertigen que el 2009, quan va guanyar les seves primeres eleccions a Galícia. Fins i tot més, perquè si repeteix li toca gestionar una comunitat en «pronòstic reservat» per la crisi econòmica que ha portat la pandèmia sanitària. A més proclama a ‘Faro de Vigo’, del mateix grup editorial que ‘EL PERIÓDICO DE CATALUNYA’, que, aquesta vegada sí, serà la seva «última legislatura».
–L’oposició afirma que si no hi hagués eleccions diumenge, el confinament a A Mariña de Lugo no hauria sigut només de cinc dies per a la majoria dels ‘concellos’.
–El confinament durarà el que digui el comitè clínic del Sergas, no el que digui un polític. El brot va començar el 24 de juny, per tant, ja han passat quinze dies i el confinament es produeix, quan segons els protocols, les PCR s’incrementen X durant tres dies seguits.
–¿Tem una caiguda de la participació diumenge pels rebrots?
Totes les comunitats, tret d’una, tenen brots. Només hi ha un cas a l’uci a Galícia i cap mort des del 10 de juny. Galícia és un dels llocs més segurs d’Espanya. Tenim una població de 2,7 milions de gallecs i hi ha 256 positius i set hospitalitzats. Firmo ara perquè els dos pròxims anys siguin com ara.
El 2016 explicava que es presentava a les eleccions perquè s’havia passat dues legislatures aguantant l’edifici perquè no s’esfondrés, a causa de la crisi econòmica, i volia gestionar en època de bonança. Si diumenge guanya, haurà de fer front a una altra crisi econòmica. ¿Val la recepta del 2009, la de les retallades i l’austeritat?
–Crec que no. La crisi és mundial. A Espanya la situació s’agreuja perquè des de fa dos anys a Espanya no hi ha política econòmica.
Tenim un problema d’oferta i de demanda. La gent no compra, no viatja ni consumeix, i els empresaris no inverteixen ni aquí ni fora. S’ha d’incentivar el consum.
La recepta és la del PP europeu, que ha plantejat una injecció de recursos, de préstecs per comprar el deute sobirà de països com Espanya que no tindrien a qui col·locar-l’hi a la banca privada, i un pla d’ajustament de l’economia per a una economia mes verda.
–¿I què faria vostè des de la Xunta?
–El primer, garantir un Govern estable i amb experiència.
–¿Com incentivaria el consum?
–Executant el pressupost, concedint ajuts i préstecs a empreses, autònoms i impulsant projectes tractors que entrin en el pacte verd europeu i així aconseguir finançament comunitari.
–¿Tindrà la Xunta el 2021 més recursos?
–No.
–¿I menys?
–Crec que tindrem la possibilitat de més capacitat d’endeutament perquè tenim 3.500 milions d’euros de deute que no hem emès per equiparar-nos a la mitjana de les comunitats. El deute de Galícia suposa el 18% del PIB i la mitjana autonòmica és del 24%. Estem més sanejats que d’altres i tenim aquest matalàs i un altre, el nostre dèficit està per sota del que demana el Govern d’Espanya.
Tenim una capacitat de deute no emès, embassat, que el lògic seria que si el necessitem per a determinats projectes tractors per incentivar aquestes inversions puguem utilitzar-lo.
¿Apujaria els impostos?
No. Ens ha costat molt abaixar-los. Mantindrem les rebaixes en IRPF, successions, impostos zero en el rural... El nostre plantejament és congelar impostos.
–El Govern que va formar el 2016 era un Govern per a la bonança econòmica, ara toca gestionar una crisi. Si guanya, ¿farà canvis en el seu gabinet?
–Tenim un molt bon equip. Potser el que té més experiència en gestió d’Espanya. És un equip que ha gestionat la crisi del 2009 al 2014 i ha gestionat tres anys de bonança econòmica. I ara una pandèmia sanitària. Si guanyo diumenge, la composició del nou Govern serà una decisió per prendre a finals d’agost.
–¿Faria algun canvi en l’estructura de la Xunta, per exemple, crear una segona vicepresidència?
–Li puc explicar el meu programa electoral però no l’estructura que tindrà el Govern, si guanyo.
Ha apostat per una campanya transversal, en la qual demana el vot tant a simpatitzants de Vox i Cs com del PSOE. ¿Per què l’haurien de votar electors amb posicionaments ideològics tan dispars?
La situació de Galícia després d’aquesta pandèmia és de pronòstic reservat i em dirigeixo a tots els que creuen que Galícia necessita més que mai un Govern, no un experiment, i als votants que pensen que convé parar els nacionalistes rupturistes i els populistes. I crec que hi ha molta gent del PSOE, d’acord amb mi en aquesta qüestió. Em dirigeixo als socialdemòcrates per això i perquè, igual que ells, jo també crec en una educació i una sanitat públiques de qualitat. I als que han votat Vox i Cs els dic que si continuen dispersant el vot, populistes i nacionalistes governaran. La política transversal que plantejo reborda el PP i es fica en altres sensibilitats.
Vostè ha defensat un Govern a l’estil alemany a escala estatal. Si perd les eleccions, ¿trucarà primer al PSOE o buscarà el recolzament de Cs i Vox si entren al Parlament gallec?
El no és no del PSOE segueix vigent. Pedro Sánchez ha dit aquesta setmana que mai pactarà amb el PP perquè no vol acabar com el Pasok grec. Tinc clar que o el PP aconsegueix majoria absoluta o no governarà.
¿Si guanya, serà la seva última legislatura?
–Crec que sí. Li diria que sí.
¿I ja pensa en la seva successió? ¿Entreveu ja el seu successor?
M’agradaria que el PP continuï sent una força útil, unida i de govern. El PP és imprescindible, si l’oposició no millora els seus lideratges, els seus projectes... Crec que el PP de Galícia s’ha sentit representat per mi, còmode amb mi. Ha sigut un partit unit, sense fissures, sense revoltes, i m’agradaria que d’aquí a quatre anys continués així.
–Les enquestes apunten que vostè revalidarà majoria absoluta, i el PP al País Basc s’endurà un cop. ¿El PP ha de prendre nota d’aquest resultat?
Em sento molt ben tractat pel PP en general. He pogut dir sempre el que pensava a Rajoy i Casado. I continuo dient el que penso, perquè és la manera d’aportar al partit.
Torno a dir que, al meu radar, el port és Galícia i després d’això puc dir que el PP ha de continuar mantenint-se al centre de la vida política. Som un partit de centre majoritàriament, i no podem posar-nos nerviosos, amb 40 anys d’història, per partits al nostre costat amb 40 mesos de vida o menys.
–Si repeteix majoria absoluta, ¿quina lectura s’ha de fer a nivell estatal?
El 2016, pocs dies després de les eleccions gallegues, el PSOE va convidar Pedro Sánchez a fer un pas enrere perquè Espanya no podia continuar bloquejada sense Govern. Ara seria útil que els espanyols vegin que ajuntant el vot de centredreta podem canviar un govern de sanchistes i populistes amb socis independentistes. Però, hi insisteixo, el meu objectiu és Galícia i no estic jugant a la política estatal.
Notícies relacionades–Si aconsegueix la seva quarta majoria, ho farà després d’una pandèmia sanitària i quan les majories absolutes són inusuals, ¿qui li posarà els peus a terra perquè no s’ho cregui massa?
Diumenge pot ser un dels millors dies de la meva vida, però mai m’oblido del que em deia el meu pare quan li explicava un ascens: «Quant més pugis, més cauràs». Si aconsegueixo la majoria absoluta, serà perquè he connectat amb la gent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació