ENTREVISTA AL DIRIGENT D'UNITS PER AVANÇAR I TINENT D'ALCALDE DE BARCELONA

Albert Batlle: «Cridem a la confluència de tot el catalanisme»

«L'autonomia és important. L'emergència sanitària i social, urgent. Estem en reconstrucció»

«El nostre objectiu és ser decisius. Tot programa que pretengui la independència està condemnat al fracàs»

100720 entrevista albert batlle / periodico

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Albert Batlle (Barcelona, 1953) es defineix com un polític de vocació transversal. Va contribuir a la fundació del PSC, ha treballat per a governs progressistes i també de CiU i ha tornat a l’Ajuntament de Barcelona, ara de la mà d’un partit sorgit d’Unió, Units per Avançar, des del qual es proposa l’ambiciós pla de liderar una confluència catalanista en les pròximes eleccions catalanes.

¿Units per Avançar es presentarà a les eleccions?

Hem cridat una confluència de tot el catalanisme que s’ha sentit orfe durant aquests llarguíssims vuit anys en què hem estat entotsolats amb el procés. Hem partit el país en dues meitats i cal recompondre tot això reivindicant els millors valors del catalanisme. La nostra autonomia i el nostre autogovern són molt importants, però l’emergència sanitària i social, a més d’important, és urgent. No podem perdre temps, estem en la fase de la reconstrucció.

¿Com seria aquesta confluència? ¿Quins partits convida?

Fugim de les sigles i la sopa de lletres. Creiem en una confluència de moltes sensibilitats que se senten hereves de la millor tradició del nostre catalanisme i volen, per damunt de tot, un bon autogovern, que és el que no hem tingut en els últims anys. Solucionar els problemes del dia a dia i lluitar per ampliar l’autogovern i participar amb lleialtat en la política espanyola i europea.

¿Units per Avançar es presentarà sí o sí, al marge de com acabin aquestes converses amb altres partits?

Ara estem en la fase de crida a la confluència. M’he ofert a impulsar aquesta alternativa. Estaria disposat a encapçalar aquesta confluència. El que no farem serà llançar-nos a temes il·lusoris que no tinguin una bona arrel.

¿A què aspiren electoralment?

A ser decisius en el futur.

Albert Batlle, a la redacció d’EL PERIÓDICO, després de l’entrevista / JORDI COTRINA

¿Recolzarien un Govern independentista?

Nosaltres anem a una candidatura on hi pot haver independentistes, però no farem un programa per a la independència. No participaríem en cap camí que tornés a portar el país al fracàs. Qualsevol programa que pretengui la independència està condemnat al fracàs.

Integrants del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), amb el qual manté converses, veuen en vostè una voluntat d’aconseguir una cadira més que qualsevol altra cosa.

Res més lluny de la realitat. El meu oferiment parteix, precisament, d’abandonar la zona de confort que pugui tenir a l’Ajuntament de Barcelona. Faig aquest pas perquè crec que és bo per al país en aquests moments. Del que volem parlar és de reconstrucció econòmica i social.

Va dir fa un any que no era admissible que la primera imatge que veiessin els turistes a Barcelona fossin els manters. ¿S’ha millorat la regularització i integració laboral d’aquest col·lectiu?

Els manters són un problema de convivència i d’una activitat irregular a l’espai públic que perjudica de forma important la nostra economia. Ningú pot jubilar-se fent de manter. Per això hem de fer entendre qui sigui que aquesta activitat no es pot tolerar. Hem fet les coses bé i crec que l’activitat de comerç irregular té un caràcter ja molt marginal.

Amb la crisi de Covid-19 i la situació del Segrià, s’ha posat sobre la taula la necessitat de la regularització dels immigrants. Portugal ho ha fet. ¿Què opina?

La política migratòria ha d’aconseguir realisme, amb molt diàleg i no es pot abordar amb una òptica només local. I treballar també amb els països d’origen. L’ideal seria que la gent pogués desenvolupar-se en el seu àmbit natural, ningú vol ser estranger. Hem de ser solidaris, però crear condicions perquè aquesta solidaritat sigui compatible amb nivells de convivència com els que hem tingut sempre.

No em contesta. ¿Cal regularitzar-los o no?

Aquí hi ha una cosa molt simple que seria el ‘papers per a tothom’. Són solucions simplistes que un responsable institucional no pot...

Albert Batlle, després de l’entrevista, a la redacció d’EL PERIÓDICO / jordi cotrina

Ho està demanant el president, Quim Torra, respecte als immigrants del Segrià, per exemple.

Doncs aquesta és una possibilitat, però s’ha de veure de quina manera es fa. Per això dic que, a problemes complexos, de vegades algun responsable polític, i vostè n’ha citat un, vol solucions simplíssimes.

El Govern de Portugal també ha regularitzat.

Li estic dient que estic per una política d’integració plena i de respecte a la dignitat de qualsevol persona, però ha d’aconseguir una política rigorosa i no eslògans.

No m’ha contestat.

L’hi dic clarament: estic per una integració efectiva i en condicions de qualsevol persona, de defensa de la dignitat.

Notícies relacionades

Aquests immigrants sense papers no poden treballar de forma regular, els joves extutelats cauen en xarxes d’explotació... És una condició fonamental per a la seva integració, com vostè diu. Per això li pregunto si hi estarien d’acord o no.

És el tema dels papers per a tothom, però, ¿per fer què? Creem les condicions perquè hi pugui haver una regularització real de tots. Ho dic per responsabilitat, soc tinent d’alcalde d’una ciutat complexa com Barcelona i buscaré solucions complexes a problemes complexos.