DECISIÓ PENITENCIÀRIA

La Generalitat concedeix el tercer grau als presos independentistes

Els nou dirigents sobiranistes aniran només a dormir a la presó i els caps de setmana seran a casa

Les autoritats penitenciàries destaquen que els empresonats compten amb una «xarxa social i familiar favorable»

presos

presos

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

La Generalitat ha concedit el tercer grau o de semillibertat als nou presos del procés, a l’acceptar la proposta de les juntes de tractament de les presons catalanes en què compleixen condemna.  Els polítics empresonats aniran a partir d’ara de dilluns a divendres només a dormir a un centre penitenciari i els caps de setmana els passaran a casa seva. La fiscalia va anunciar que recorreria aquesta decisió si s’adoptava, cosa que així ha ocorregut, i que sol·licitarà que se suspengui aquesta mesura i que els interns tornin a la situació anterior. Serà el jutge de vigilància penitenciària primer el que resoldrà. I el Tribunal Suprem, com a òrgan sentenciador, en última instància. En aquest últim cas, al tractar-se d’un delicte que es pot considerar greu, la mera presentació del recurs és suspensiu durant la tramitació i els presos tornarien a la situació anterior.

L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals ha avalat la proposta del 2 de juliol de les juntes de tractament de les presons de dones de Barcelona en relació amb Carme Forcadell; de Puig de les Basses (Figueres), Dolors Bassa; i de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Els equips d’aquestes presons han notificat aquest mateix dimarts la resolució als dirigents independentistes.

Totes les resolucions, segons ha precisat l’administració penitenciària catalana, són el resultat d’una anàlisi individualitzada de cadascun dels interns. No obstant, en el conjunt dels casos, el servei de classificació coincideix a remarcar la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes, així com la «màxima col·laboració» amb la resta de presos i amb els professionals de les presons. Apunten, a més, l’absència d’incompliments judicials i expedients disciplinaris.

Afavorir la reinserció

El servei de classificació també ha tingut en compte, afegeixen les mateixes fonts, que els dirigents independentistes presos disposen d’«una xarxa social i familiar favorable» per a la rehabilitació, juntament amb un pronòstic de baix risc de reincidència. És per tot això que, «amb l’objectiu d’afavorir i consolidar l’intinerari de reinserció sociolaboral en l’àmbit privat», les autoritats penitenciàries ha resolt concedir-los el tercer grau.

Des que les juntes de tractament de les presons van formular les seves propostes, l’equip del servei de classificació disposava d’un màxim de dos mesos per estudiar-les, per tal de «garantir la coherència dels criteris del conjunt de centres penitenciaris». Els tècnics no han esgotat aquell termini.

Seran les juntes de tractaments de cadascuna de les presons on estan ingressats els líders sobiranistes les que establiran les dates a partir de les quals s’aplicarà el tercer grau, els horaris concrets i si, és necessari, els canvis d’activitat que desenvoluparan fora de la presó. En l’actualitat, tots ells podien abandonar la presó per treballar o fer voluntariat en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari, que permet una flexibilització més àmplia del compliment de la pena imposada. La progressió de grau és executiva, per la qual cosa una vegada acordada per la Generalitat, els líders del procés passaran a disfrutar-la automàticament.

Recurs al Suprem

Notícies relacionades

La llei estableix que el servei de classificació, format per cinc juristes i cinc psicòlegs, ha de traslladar les seves resolucions de tercer grau a la fiscalia, que les pot recórrer primer davant el jutge de vigilància penitenciària corresponent i en última instància davant el tribunal sentenciador, en aquest cas, el Tribunal Suprem. Habitualment, les autoritats penitenciàries avalen en el 95% dels afers les decisions de les juntes de tractament. A més de la condemna, les juntes de tractament tenen en compte altres factors, com la conducta, el nivell d’adaptació dels reclusos, la capacitat de reinserció, el risc de reincidència i el temps que han estat a la presó.

La fiscalia s’ha anat oposant sistemàticament a les decisions preses per la Generalitat respecte als dirigents independentistes empresonats. Els seus recursos han arribat a l’Audiència de Barcelona, però la fiscalia del Tribunal Suprem creu que és l’òrgan judicial competent per resoldre els recursos contra, per exemple, l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari. Als fiscals de l’alt tribuna se’ls acumula la feina, ja que ara hauran d’estudiar en profunditat el tercer grau acordat per l’Administració catalana.