L'indult als presos del procés, un problema per al Govern de coalició

L'aplicació de la figura divideix el PSOE i Podem, però la Moncloa manté que ara no toca

La sol·licitud de la UGT per a l'exconsellera Bassa pot augmentar la distància d'ERC amb Sánchez

undefined52612092 manresa  03 03 2020   pol itica   oriol junqueras saliendo d200716174747

undefined52612092 manresa 03 03 2020 pol itica oriol junqueras saliendo d200716174747 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Com va passar amb gairebé tot, l’hipotètic indult als polítics presos per l’1-O va ser traslladat a un lloc secundari per la pandèmia del coronavirus, però mai ha deixat de representar un problema per al Govern espanyol. Ara s’hi haurà d’enfrontar, després de la petició de la UGT sobre Dolors Bassa, exconsellera de Treball. Tot i que la Moncloa va eludir fer aquest dijous una valoració sobre la sol·licitud del sindicat, mantenint la seva línia habitual que «no és procedent parlar d’indults», aquesta podria augmentar la seva creixent distància amb ERC, el partit de Bassa, i alhora tornar a plasmar les diferents visions del PSOE i Unides Podem, socis de coalició.

Les generals del 28 d’abril passat van estar marcades per les acusacions del PP i Cs que Pedro Sánchez pensava alliberar els líders independentistes, que llavors estaven sent jutjats. Cinc mesos i mig després, el Tribunal Suprem va dictar la seva dura sentència. Després de conèixer-la, Pedro Sánchez, que s’enfrontava a una nova campanya a causa de la repetició electoral, va assenyalar: «L’acatament de la sentència significa el seu compliment, reitero, el seu compliment íntegre».

És a dir, l’indult no entrava en els plans del cap de l’Executiu, que des d’aleshores no s’ha mogut d’aquesta posició, malgrat les divergències amb el vicepresident social, Pablo Iglesias. El líder d’Unides Podem sempre ha sigut partidari d’aquesta mesura, que segons el seu parer no suposaria «qüestionar la sentència, sinó atendre a elements d’interès general i concòrdia». Quan van segellar el seu acord de coalició, Iglesias es va comprometre amb Sánchez a acatar i recolzar les mesures del president sobre Catalunya i altres assumptes d’Estat. No obstant, el PSOE tem que ara que el seu partit s’ha dessagnat en les eleccions de Galícia i Euskadi, el vicepresident torni a posicions més «radicals», sobretot en aquesta qüestió, ja que els seus antics votants han saltat a partits com el BNG i EH Bildu.

Notícies relacionades

I després hi ha ERC. Els republicans sempre han rebutjat l’indult, insistint en la necessitat d’una llei d’amnistia, però la tornada d’aquest instrument al primer pla polític pot augmentar el seu malestar amb el Govern, que en els pròxims mesos intentarà negociar els Pressupostos amb la formació d’Oriol Junqueras. Tot sense descartar Cs, una cosa aparentment incompatible.

En qualsevol cas, el debat es pot allargar. L’Executiu haurà de traslladar l’escrit d’UGT, l’últim de diverses sol·licituds per alliberar els presos del procés, a la fiscalia i al Tribunal Suprem, que informaran a favor o en contra de l’indult. I el Ministeri de Justícia tindrà un any per decidir.