SONDEIG DEL GESOP
Enquesta eleccions Catalunya: ERC aguanta l'envit de Puigdemont
L'expresident es queda a tres punts de Junqueras després d'haver trencat amb el PDECat
El PSC s'estanca i cedeix la segona posició, i la caiguda de Cs impulsa Vox
zentauroepp54034859 08 07 2020 imagen del parlament catal n durante la segunda s200719125935 /
Després d’un enigmàtic silenci durant l’estat d’alarma, Carles Puigdemont va tornar a la palestra per donar el cop de gràcia definitiu al PDECat. Les dues parts dirimiran aquesta setmana si poden continuar convivint a JxCat o si consumen un divorci accelerat per l’envit de l’expresident en forma de nou partit, la primera pedra del qual es col·locarà dissabte en una assemblea fundacional. El cert és que la ruptura de Puigdemont amb la marca hereva de CDC ha impulsat les expectatives electorals de JxCat, que en dos mesos ha retallat cinc punts al seu principal adversari i soci del Govern, ERC.
Segons una enquesta sobre les eleccions catalanes del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Publica (GESOP) per a EL PERIÓDICO, els republicans guanyarien els comicis anunciats des del gener però encara no convocats pel president Quim Torra, que manté una estratègia de dilació, justificada primer pel coronavirus i ara pels rebrots, que està brindant a Puigdemont prou temps per poder enfortir JxCat. Des del maig, ERC ha perdut 2,7 punts, gairebé els mateixos que ha crescut la marca que lidera l'expresident, que recuperaria la segona plaça, que li havia arrabassat el PSC.
El partit d’Oriol Junqueras obtindria el 22,5% dels vots i 34-35 escons (ara en té 32) i JxCat, el 19,3% dels sufragis i 29-30 diputats (avui en té 34). Esquerra ha retrocedit sis parlamentaris des del sondeig del maig, mentre que els postconvergents han pujat quatre representants. Si la distància entre tots dos fa dos mesos era de 8,4 punts i 15 escons, ara es queda en 3,2 punts i 5 escons.
Incertesa
A partir de 1.479 entrevistes, el treball de camp de l’enquesta es va dur a terme del 6 al 13 de juliol, en plena negociació entre Puigdemont i el PDECat i les maniobres de l’expresident per aconseguir la marca JxCat. El sondeig també va coincidir amb la crisi del rebrot de Lleida, la gestió del qual correspon sobretot a conselleries d’ERC, com les de Salut i Afers Socials.
Tot i que es continua detectant un alt grau d’incertesa en l’electorat, el percentatge d’indecisos (22,8%) ha baixat quatre punts en dos mesos. JxCat és una de les formacions amb més indecisos: 3 de cada 10 votants de Puigdemont el 2017 no tenen clar si tornarien a agafar la mateixa papereta, i la seva decisió final podria dependre del desenllaç de la pugna amb el PDECat i la cristal·lització d’un nou actor electoral del catalanisme moderat.
El canvi del PSC per JxCat en la segona posició és l’única novetat d’una fotografia demoscòpica que es manté estable respecte a enquestes anteriors. Junqueras podria escollir entre continuar governant amb JxCat buscant la crossa parlamentària de la CUP o els comuns –tots dos millorarien resultats–, o ressuscitar el tripartit amb el PSC i Catalunya en Comú-Podem. La gestió de la Covid del Govern central i el final de l’estat d’alarma han estancat els socialistes, que, malgrat passar de 17 a 25-26 escons, no han millorat les expectatives des del maig.
Empat infinit
Tampoc varia l’empat infinit entre independentistes i no independentistes. ERC, JxCat i la CUP conservarien a l’alça la majoria absoluta en escons (70-73) i continuarien sense tenir-la amb vots (47,2%), aconseguint un resultat semblant a l’actual, però inferior en un punt al del maig.
Notícies relacionadesEl gir més significatiu de l’enquesta es produeix en les dretes. I és que el daltabaix de Ciutadans, que, amb 15-16 diputats, perdria més de la meitat dels 36 parlamentaris que li van donar la victòria el 2017, ja no té el PP com a principal beneficiari, sinó Vox.
La ultradreta escala una mica més amb cada sondeig i podria aconseguir 5-6 representants, havent sumat 1,6 punts en dos mesos. El PP es manté en 7-8 escons, igual que al maig, en part perquè un de cada quatre recolzaments emigrarien cap a Vox, que també atrauria al 12,4% dels votants de Ciutadans.
Fitxa tècnica
-Empresa responsable: GESOP
-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques assistides per ordinador.
-Àmbit territorial: Catalunya.
-Univers: Població de 18 i més anys amb dret de vot.
-Mostra: 1.479 entrevistes.
-Marge d’error: +/-2,6% per a un nivell de confiança del 95,0% i p=q=0,5.
-Treball de camp: del 6 al 13 de juliol del 2020.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions Enquestes PDECat Carles Puigdemont En Comú Podem Parlament Ciutadans CUP PPC ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras Enquesta GESOP Vox Junts per Catalunya
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan