EL FUTUR DE LA LEGISLATURA

ERC assumeix que el gir de Cs li treu pes en la Moncloa

Rufián admet que els republicans ja no són 'tan imprescindibles' i demana una reflexió interna

Els taronges es mostren disposats a negociar els Pressupostos tot i que no hi sigui el PP

undefined52050835 21 05 2019 el president del govern espanyol en funcions  ped200801172133

undefined52050835 21 05 2019 el president del govern espanyol en funcions ped200801172133 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els potencials aliats de Pedro Sánchez per aprovar els Pressupostos de l’any que ve es mouen, uns per allunyar-se del Govern i d’altres per acostar-s’hi. Mentre ERC assumeix que el gir de Cs arran de la pandèmia del coronavirus li ha fet perdre influència a la Moncloa, els taronges mostren una absoluta disposició a negociar els pròxims comptes, indiferentment de si el PP participa o no en aquest projecte.

El portaveu dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, un dels dirigents del partit d’Oriol Junqueras més proclius a construir ponts amb la coalició del PSOE i Unides Podem, va reconèixer aquest diumenge que ERC ja no és «tan imprescindible» per a l’Executiu a causa de l’«activació» de Cs com a «actor polític» després de l’aprovació de l’estat d’alarma, les pròrrogues del qual els liberals van recolzar sempre. «Això ens ha de fer reflexionar i replantejar-nos la nostra estratègia a l’hora de negociar amb qui sigui», va dir Rufián en una entrevista amb Europa Press.

La distància entre el Govern i ERC s’amplia cada setmana. Les últimes friccions han nascut de la suspensió per part de la Justícia del tercer grau als presos independentistes i de la no-convocatòria de la taula de diàleg al juliol, en contra del compromís arribat entre l’Executiu i els republicans. Tot i així, a la Moncloa continuen considerant més probable pactar els Pressupostos amb ERC que amb Cs a causa de la sintonia en polítiques d’esquerres i el malestar d’Unides Podem si Sánchez segella un acord amb els liberals. Però el president continua instal·lat en l’equidistància entre uns i d’altres, cridant tots dos a negociar, obviant que republicans i taronges es veten mútuament.  

Rufián creu que una entesa entre el Govern i la formació d’Inés Arrimadas seria «nociva» per al país, però «més senzill» de forjar, perquè la UE exigirà «retallades» a canvi que Espanya rebi els prop de 140.000 milions d’euros en fons de reconstrucció, una cosa que nega Sánchez, qui insisteix que aquests ajuts no implicaran retrocessos socials. En tot cas, el portaveu republicà va avisar l’Executiu que ha de triar entre els 10 diputats de «dreta» del partit liderat per Arrimadas, que es fa «fotos a Colom amb Vox i el PP» i que vol «carregar-se» la taula de diàleg i aprovar el contracte únic, o els 13 escons de l’esquerra independentista catalana, que aposta pel «diàleg» i per polítiques que ajudin a sortir del «forat» provocat per la crisi del coronavirus.

Nova disposició

Notícies relacionades

Cs, mentrestant, continua mostrant que està disposat a pactar. Els taronges han intentat exercir de baula entre el PSOE i el PP, però ara ja no condicionen la presència dels conservadors a l’hora d’abordar els Pressupostos. El partit d’Arrimadas només pensarà «en el que és millor per als espanyols» i «no mirarà qui té al costat o a l’esquena», va explicar a Efe el seu portaveu parlamentari, Edmundo Bal. Però Cs, a diferència d’ERC, no vol exercir de «soci preferent» de Sánchez. «H ohem deixat claríssim en totes les nostres intervencions. Aquest és un Govern dolent per a Espanya. No ens agrada gens», va explicar Bal.

Les barreres dels liberals per negociar els comptes són cada vegada més baixes. En un primer moment, van cenyir el diàleg amb el Govern a les mesures urgents contra la pandèmia. Després es van obrir als Pressupostos, però deixant clar que si ells en formaven part no hi haurien de ser els «nacionalistes». Ara, al no condicionar la negociació a la presència del PP, que ja ha deixat clar que no participarà en l’elaboració dels comptes, donen per bona la presència de grups com el PNB i el BNG, sense el concurs dels quals la iniciativa no tiraria endavant en el Congrés, tot i que Cs la recolzés.