Casado torna al 'marianisme' després de dos anys de vaivens
La destitució d'Álvarez de Toledo acosta el líder del PP a l'ala més moderada
La cúpula del partit es mostra disgustada pel comiat de l'exportaveu
zentauroepp53867100 madrid 24 06 2020 el l der del pp pablo casado durante 200624093205 /
Fa poc menys d’un mes, Pablo Casado va celebrar el seu segon aniversari al capdavant del PP. Dos anys en què el polític de Palència ha anat virant el rumb del partit –ara cap a l’extrema dreta i les premisses de Vox, ara cap al centre– descol·locant l’electorat i les seves pròpies files. La radicalitat que va esgrimir en els primers mesos al capdavant de la formació, després de succeir Mariano Rajoy. Així, dilluns passat, després de mesos d’anades i vingudes, escapades als extrems ideològics i tornades a la centralitat, Casado va mirar de consumar, almenys de cara a la galeria, el seu compromís amb una estratègia política menys agressiva, més propositiva i que deixi enrere el soroll dels últims plens del Congrés. El líder conservador va destituir Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu a la Cambra baixa per col·locar Cuca Gamarra, un perfil molt més amable.
La victòria de Casado a les primàries del PP el juliol del 2018 va coincidir amb els primers senyals de l’auge de Vox. La formació d’extrema dreta donaria la campanada a penes uns mesos després a les eleccions andaluses, en què va aconseguir 12 diputats autonòmics. L’acabat d’elegir líder conservador va optar per confrontar-se amb Santiago Abascal i va radicalitzar la posició del seu partit per evitar la fuga de vots cap als ultres.
Un error que, més tard, a la campanya dels comicis generals de l’abril del 2018, va mirar d’esmenar després que un estudi sociològic encarregat pel seu equip assenyalés el seu extremisme com una de les causes de l’enfonsament de les sigles del PP. Des d’aleshores, Casado ha mirat en diverses ocasions de moderar el seu discurs, amb més o menys encert. Una tasca en què no ha comptat amb l’ajuda d’Álvarez de Toledo.
Picabaralles internes
L’exportaveu parlamentària ha sigut des del seu nomenament, fa tot just un any, una de les veus més radicals dins el partit, guanyant-se alguna enemistat. Les seves sortides de to dins i fora de la formació i els seus enfrontaments amb la direcció del PP i amb alguns dels barons territorials l’havien situat des de fa temps al disparador. A més, la majoria absoluta d’Alberto Núñez Feijóo –figura moderada dins el partit– a les eleccions del juliol a Galícia i la debacle que el PP va patir a Euskadi, amb una línia més dura, feia necessari un nou canvi de rumb.
Finalment, la sortida d’Álvarez de Toledo de la representació del Congrés es va precipitar, segons va explicar ella mateixa, dilluns passat, després d’una entrevista que va concedir a ‘El País’ aquest cap de setmana, en què va apostar per un govern de concentració «constitucionalista», va retreure a Joan Carles I la seva sortida d’Espanya i va acusar la cúpula conservadora d’envair les competències del grup popular al Congrés. Un discurs que sembla no coincidir amb la nova estratègia escollida per Casado.
Diferències
Notícies relacionadesL’encara diputada no va escatimar en crítiques i atacs contra la direcció del PP després de saber-se la seva destitució. «Lamento profundament una decisió perjudicial per al grup popular, el PP i la causa que defensa aquesta formació», va sentenciar després d’acusar Casado de no voler donar «batalla cultural» contra el «govern ultra» de Pedro Sánchez. Les paraules d’Álvarez de Toledo no van caure gaire bé a la cúpula coservadora, que lamenta el comiat «gens elegant» de la seva companya, que es farà efectiu demà en la reunió de la junta directiva nacional que presidirà Casado.
Molt més contents estan al PSOE. Els de Sánchez veuen en el cessament d’Álvarez de Toledo i en el nomenament de Gamarra un pas cap a la «moderació». La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, es va mostrar confiada que aquest gest serveixi per arribar a un «diàleg fluid» que permeti «una entesa més gran» en grans qüestions. La responsable de Defensa, Margarita Robles, va declinar opinar sobre la destitució però va deixar caure que «és el moment de les persones que aposten pel diàleg, la construcció i el treball». H
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"