ENTREVISTA A LA VICESECRETÀRIA DEL PP

Ana Pastor «El PP no és el recanvi de Podem per a Sánchez»

«Tot el partit agraeix la tasca de Cayetana [Álvarez de Toledo] i tots li diem que el PP és casa seva»

«El Govern ha de prendre mesures comuns per al curs escolar i el reforç de l'atenció primària»

zentauroepp54595877 ana pastor200822184852

zentauroepp54595877 ana pastor200822184852

9
Es llegeix en minuts
Irene Bascoy

El president del PP, Pablo Casado, comença el nou curs polític amb un gir en la seva estratègia, a l’apartar de la representació al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo, un vers lliure que s’escapava de la disciplina del partit i representava el PP més dur i conservador. En aquest canvi de rumb compta amb Ana Pastor, exministra amb José María Aznar i Mariano Rajoy, i dona de màxima confiança de l’últim durant dècades. Recupera Pastor per a la direcció del PP i la col·loca a la Vicesecretaria de Política Social i des de la seva nova responsabilitat justifica no pactar amb el PSOE: «Volem el millor per a Espanya, però això no significa acceptar qualsevol cosa que et posin al davant». 

–El seu nomenament, amb el de Cuca Gamarra com a portaveu al Congrés, en substitució de Cayetana Álvarez de Toledo, i de José Luis Martínez Almeida com a portaveu nacional del PP, ¿suposa un gir del PP cap al centre i la moderació?

–El PP, des de fa 30 anys i tal com diuen els seus estatuts, és un partit de centre. No canviem de jaqueta i d’idees cada tarda. L’objectiu de la direcció del PP és treballar per tenir un partit unit, fort i preparat per governar.  El que volem és ampliar més la nostra base i tornar a tenir més de 10 milions de vots com ja hem tingut. Tots els espanyols saben que som el partit que defensa Espanya, la seva unitat i les seves institucions, i que garanteix la llibertat i la igualtat dels espanyols. Som un partit de govern que en el passat ja ha demostrat que és capaç de treure el país d’una crisi profunda com la que ara viu Espanya a nivell institucional, sanitari, social i econòmic. Estem disposats a treure Espanya del túnel en què ens ha ficat el president del Govern perquè les coses no s’estan fent bé.

–Semblen estar en mode electoral. ¿Preveuen, en un horitzó pròxim, un avançament electoral si el Govern no aconsegueix tirar endavant els comptes de l’any que ve?

–A nosaltres el que ens agradaria és que a Espanya hi hagués un govern estable, creïble, com a la resta d’Europa, però no és així. I el PP és l’alternativa al ‘Govern Frankenstein’ de què parlava Alfredo Pérez Rubalcaba.  Volem el millor per a Espanya, però això no significa acceptar qualsevol cosa que et posin al davant. No hi ha un pacte possible amb qui demana l’abdicació de Felip VI, la independència de Catalunya, blanquejar Batasuna... Aspirem a derrotar el PSOE democràticament a les urnes i fer una Espanya millor. I no oblidem que Casado va oferir a Pedro Sánchez fins a 11 pactes d’Estat i que el PP va recolzar tres vegades la declaració de l’estat d’alarma i la tramitació com a projecte de llei del decret de nova normalitat.

–¿Què és millor per Espanya: anar a unes eleccions o que els grans partits pactin mesures per sortir de la crisi?

–Quan un Govern no fa les coses bé, tindrà el rebuig dels ciutadans i quan els ciutadans vegin que hi ha una alternativa, recolzaran l’alternativa. Volem el millor per Espanya però no som el recanvi de Podem per a Pedro Sánchez. No som una crossa substitutòria. Som l’alternativa i estem convençuts que si fem les coses bé tornarem aviat al Govern per recuperar el rumb històric de la millor nació del món.

–Amb els nous nomenaments, ¿aquest PP s’assembla més al de Rajoy que al d’Aznar?

–És el PP, tot i que amb veus diferents. És el PP de centre reformista, liberal, que creu que per reforçar l’Estat de benestar s’ha de crear ocupació.  Ha sigut la política de tots els nostres presidents i és la del president Casado.

–¿En què es va equivocar Cayetana Álvarez de Toledo per ser apartada de la representació?

–Igual que el president del Govern nomena els seus ministres, el president del PP conforma el seu equip a cada moment segons el que creu millor per al partit i el país. Casado, i amb ell tot el partit, ha agraït la tasca de Cayetana i tots li diem que el PP és casa seva.

–¿Què hauria de copiar el PP nacional del PP de Galícia per replicar el seu èxit electoral?

–Durant aquests anys de govern el president [Alberto Núñez Feijóo] i tot el seu equip han fet una magnífica gestió dels interessos dels gallecs i els gallecs els han recolzat perquè han entès que el PP ha governat per a tothom. Sens dubte, és un referent per a tota la família popular. El PP a nivell nacional ha d’ampliar les seves bases i ser capaços d’atraure més de 10 milions, com ja vam fer en el passat. Hem de ser l’alternativa, una alternativa de centre, reformista, que sap que creant ocupació es generen oportunitats, riquesa i benestar.

–Vostè va ser ministra de Sanitat i ara és vicepresidenta del Congrés i vicesecretària de Política Social del PP, ¿quines mesures troba a faltar avui dia per frenar els rebrots?

 –El Govern ja va arribar tard al començament de la pandèmia, va reaccionar quan ja hi havia milers de contagiats. I ara torna a arribar tard i malament als rebrots. Són moltíssims i som el país del nostre entorn amb més casos nous. Ja s’havien d’haver pres mesures per al començament del curs escolar, la campanya de la grip, el reforç de l’atenció primària... És urgent. L’autoritat sanitària conforme al nostre ordenament jurídic en situació de pandèmia és el ministre de Sanitat. Les comunitats tenen competències, però és el ministeri qui en aquest moment té la responsabilitat de la gestió de la pandèmia.

–¿Què proposa vostè?

–No pot ser que a hores d’ara no hi hagi uns criteris del ministeri per tornar a les aules, criteris compartits i comuns perquè el virus no entén d’autonomies, de territoris. Cal prendre les millors mesures amb el recolzament dels científics, com per exemple la proposta de Galícia que els nens a partir de sis anys portin mascareta o de fer proves PCR als professors abans de començar el curs. I també hauríem de tenir ja un calendari de vacunació de la grip. No es pot esperar a l’últim moment. Hem de saber quantes vacunes s’han comprat, quins criteris científics es tindran en compte per saber a qui vacunar i a qui no. És fonamental. No poden anunciar-ho dos dies abans de l’inici de la campanya perquè després els professionals de l’atenció primària tinguin les consultes saturades. Tampoc s’ha fet res per reforçar l’atenció primària i no sabem quina és la reserva estratègica de fàrmacs i material sanitari per no tornar a tenir problemes de subministrament, més ben dit sabem que ja falten fàrmacs.  El sistema de vigilància epidemiològica no pot tornar a fallar.

–Els ciutadans veuen que les comunitats prenen decisions i moltes vegades diferents entre si...

 –Les autonomies actuen perquè, per exemple, en matèria d’Educació l’única mesura del Govern al decret de la nova normalitat va ser fixar una distància d’1,5 metres a les aules. Totalment insuficient. Em consta que les autonomies van enviar al·legacions a aquest decret per enriquir-lo, i no es van tenir en compte. El Ministeri de Sanitat ha de liderar, però liderar no és fer rodes de premsa matí, tarda i nit. Ha de proposar i posar en marxa les mesures necessàries per evitar els contagis. Per exemple, els protocols al transport públic són insuficients. Cal que es mantingui la distància. Cal escoltar els científics. Moltes de les decisions que s’han pres per part del govern han sigut polítiques i sense escoltar els que en sabien i són ‘experts’ de veritat, no de pa sucat amb oli.

–També triga l’ingrés mínim vital. No arriba a la butxaca de la majoria dels perceptors.  

–Al Govern de Sánchez li surt molt bé fer anuncis, però s’ha de gestionar. Ja va passar amb els ertos. La política no és només sortir als mitjans de comunicació, la política és gestió i la gestió és clau. És terrible que milers i milers de persones no hagin rebut aquest ingrés mínim vital, una iniciativa avalada pel PP.  Un govern no se’n pot anar de vacances si les coses no estan resoltes. Cal dedicar-se al que és important, que és resoldre els problemes dels ciutadans.

–El PP està sent molt combatiu amb la solució del Govern al superàvit dels municipis. ¿Per què? 

–Els ajuntaments han sigut i continuaran sent l’administració més pròxima al ciutadà i havien i han d’estar a primera línia per ajudar els ciutadans, però el Govern ha confiscat l’estalvi dels municipis, a l’expropiar els 15.000 milions de superàvit. Rebutgem que s’hagi trencat el consens que sempre ha marcat la presa de decisions al si de la FEMP i es deixi fora els que més ho necessiten. El seu president, Abel Caballero, amb el seu vot de qualitat s’ha convertit en el defensor del Govern i de Pedro Sánchez i ha donat l’esquena al municipalisme. Hi havia una alternativa, anomenada pilars locals per a la reactivació, en què no quedaven fora 3.000 ajuntaments com ara, amb propostes per atendre tots els ajuntaments i que preveia mesures consensuades per tothom. Hem demanat la compareixença de la ministra d’Hisenda i fem una crida als alcaldes socialistes perquè això no va de colors polítics, sinó de la defensa dels drets dels ciutadans. En tot cas, el PP recorrerà al Constitucional aquest decret llei.

–El Govern replica que l’arrel del problema és una llei del PP.

 –M’agradaria recordar al Govern i a la seva ministra Montoro que va ser la modificació de l’article 135 de la Constitució, promoguda pel PSOE i defensada per Sánchez, la que diu que les entitats locals han de presentar un equilibri pressupostari. I la llei es va aprovar buscant l’estabilitat pressupostària quan els ajuntaments tenien una situació molt difícil i es van posar en marxa dos plans de pagament als proveïdors, en aquell moment va ser una decisió positiva. A més, es podria i es pot modificar la llei d’estabilitat pressupostària però no confiscant els estalvis dels ajuntaments, que són els estalvis dels ciutadans.

–Després de les últimes revelacions de Corinna Larsen, que insinua que el monarca emèrit podria tenir centenars de comptes a altres països, ¿manté el seu recolzament al rei Joan Carles?

–Tot el meu recolzament a la tasca exemplar del rei Felip VI al servei de tots els espanyols, i al paper essencial de la Corona com a símbol de la unitat i la continuïtat històrica de la nació espanyola. La monarquia parlamentària va ser clau per a la recuperació de les llibertats i la concòrdia al nostre país, i continua sent un pilar imprescindible en la vertebració territorial, la representació internacional i el progrés econòmic, social i cultural d’Espanya. Tant el meu partit com jo defensem el model constitucional, el model de monarquia parlamentària i per tant sempre defensarem la Corona i la monarquia constitucional. I estem molt orgullosos de la Transició espanyola i els seus protagonistes, ja que van donar lloc als 40 millors anys de la història del nostre país.

Notícies relacionades

–Després d’aquest escàndol, ¿veu en perill la Monarquia?

–La immensa majoria dels espanyols defensa el model constitucional, que vam defensar per primera vegada quan vam anar a votar la Constitució i que continuem defensant.  I és important que els demòcrates defensem el model que ens empara tots, els nostres drets i les nostres llibertats. I també és el model que ens ha conduït al desenvolupament econòmic i social més important que ha tingut Espanya en la seva història. Tenim una Constitució i la nostra transició