El PSOE i els seus socis al Congrés blinden Iglesias

El PP i Cs no aconsegueixen que el vicepresident comparegui pel suposat finançament irregular de Podem

Els populars fracassen en la seva ofensiva i només aconsegueixen que les ministres d'Educació i Hisenda donin explicacions

undefined54447881 30 07 2020 el vicepresidente segundo del gobierno y ministro200825103333 / Oscar Canas - Europa Press

undefined54447881 30 07 2020 el vicepresidente segundo del gobierno y ministro200825103333
undefined54634514 madrid  25 08 2020   la presidenta del congreso de los diput200825101829

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Congrés ha rebutjat aquest dimarts que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, hagi d’acudir a donar explicacions pel presumpte finançament de Podem. El grup parlamentari morat va comptar amb el recolzament del seu soci al Govern, el PSOE, i també del PNB, Junts per Catalunya, ERC, Bildu i Compromís. La sol·licitud que havien plantejat el PP i Ciutadans només va aconseguir el suport de Vox i no va prosperar.

Populars i taronges havien requerit la compareixença del número tres del Govern després que un jutge de Madrid cités com a imputats el partit morat i tres dels seus dirigents per investigar la denúncia plantejada per l’exadvocat de Podem José Manuel Calvente. A més, el PP ja havia demanat dies abans que comparegués després de saber-se que el Tribunal de Comptes havia trobat «irregularitats comptables» als informes de fiscalització de les eleccions d’abril del 2019. 

En la seva argumentació, la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, que aquest dimarts s’estrenava en el càrrec, va reclamar a Pedro Sánchez que faci fora Iglesias de l’Executiu ja que aquest no dimiteix. «Les ombres de sospita debiliten el conjunt del Govern i creix la desconfiança en les institucions», va afirmar Gamarra. Segons la parlamentària conservadora, la «rellevància política» de les investigacions judicials a Podem i el ‘cas Dina’, sobre la targeta de mòbil que Iglesias va guardar durant un temps sabent que l’havien robat a la seva excol·laboradora Dina Bousselham, ja està clara. Per això, va afegir, el vicepresident ha de donar, com a mínim, explicacions al Congrés i Sánchez ha de permetre la comissió d’investigació sobre Podem que el PP també ha sol·licitat. La Mesa del Congrés encara no ha qualificat aquesta petició, que previsiblement serà vetada amb l’ajuda del PSOE. 

Guillermo Díaz (Ciutadans) va assegurar que el dirigent morat té l’obligació d’aclarir si hi havia «caixa b» a Podem i es va preguntar si hi haurà alguna «llibreteta amb l’adhesiu del Che que posi ‘P. Iglesias’» o si la consigna d’«assaltar el cel» era per «robar els núvols».

Els arguments a favor d’Iglesias

Els socialistes, per boca del diputat Felipe Sicilia, van defensar el seu vot negatiu perquè el cas del finançament irregular es desprèn d’una denúncia d’un extreballador de Podem, no per actuació policial o judicial d’ofici. A més, Sicilia va recordar que altres denúncies als morats ja van acabar en res i han mostrat, va destacar, la seva disposició a col·laborar amb la justícia davant l’actitud d’altres que trenquen «discos durs», en al·lusió al PP. El portaveu dels morats, Enrique Santiago, va defensar el seu cap de files acusant el PP i Cs de voler «manipular» el consens contra la corrupció per «perjudicar el Govern de coalició». Santiago també va dir que han mirat de fer un cop de «guant blanc». 

Carolina Telechea (ERC) va argumentar el seu ‘no’ perquè creu que parlar de «caixa b» en aquest cas suposa la «banalització» de les pràctiques corruptes «que han «corcat» alguns partits. Laura Borràs (Junts per Catalunya) va apuntar que no li «farà el joc» al PP i Cs perquè busquen «atacar» al Govern mentre es neguen a investigar Joan Carles I.  

Notícies relacionades

Només Celáa i Montero

El debat es va produir a la Diputació Permanent, l’òrgan que substitueix el ple en períodes no ordinaris i entre legislatures. Durant sis hores, els parlamentaris van analitzar les diverses peticions de compareixença plantejades pel PP, majoritàriament, i també per Ciutadans. A més del vicepresident, també es va debatre si havien d’acudir a la Cambra a donar explicacions el cap de l’Executiu i sis ministres. Només van tirar endavant la petició de la compareixença de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per l’acord amb la Federació de Municipis (FEMP) sobre la confiscació de romanents, i la de la titular d’Educació, Isabel Celaá, per la tornada al col·le. Nadia Calviño, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, hi acudirà a petició pròpia a explicar l’abast dels ajuts europeus que rebrà Espanya per la Covid, una cosa que el PP i Ciutadans volien que fes Sánchez, però no van aconseguir el recolzament de la majoria per aconseguir-ho.