LA CITA AMB ARRIMADAS, TAMBÉ EL DIA 2
Sánchez arrenca el 2 de setembre amb Casado la ronda amb els líders polítics
El president vol despolititzar la pandèmia i desbloquejar les institucions pendents
El cap del PP insistirà en la necessitat d'un pla B jurídic, econòmic, social i educatiu
zentauroepp52333413 graf1698 madrid 17 02 2020 el presidente del gobierno p200826133957 /
Ja hi ha data per a la ronda de Pedro Sánchez amb els líders polítics, que arrencarà el nou curs. Dimecres vinent, 2 de setembre, arrencarà la tanda de converses amb Pablo Casado, el cap del PP, i seguirà, a la tarda, amb Inés Arrimadas, la màxima responsable de Ciutadans, possible soci pressupostari de la coalició governamental. Els contactes s’estendran fins al dijous 3, quan passarà per la Moncloa el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. El cap de l’Executiu situa en el calendari un compromís contret aquest dimarts, i que va verbalitzar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, després del qual va comparèixer per donar compte de la seva invitació a les comunitats autònomes perquè s’acullin a un estat d’alarma a la carta si ho creuen necessari per frenar les cadenes de propagació del coronavirus als seus territoris.
La Moncloa i Génova han informat pràcticament alhora d’aquest primer despatx entre el president del Govern i el màxim responsable dels conservadors programat per dimecres vinent a les 10.00 h. Serà, de fet, la seva primera entrevista presencial des del 17 de febrer, tot just un mes després de la investidura i de la formació de l’Executiu de coalició. No obstant, durant l’estat d’alarma, tots dos van conversar per videoconferència, tot i que la interlocució es va trencar quan Casado es va negar a recolzar més pròrrogues. La cinquena i la sisena extensió de l’alarma les va poder treure l’Executiu, amb més dificultats, sobretot la primera, gràcies al recolzament de Ciutadans i del PNB.
És la primera reunió presencial dels dos líders des del 17 de febrer
La segona reunió presencial de Sánchez i Casado arriba en un moment de tensió entre Govern i PP, ja que els populars acusen constantment el Gabinet de coalició d’abandó de funcions en el control de la pandèmia de coronavirus. No obstant, la defenestració de Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu del PP, la setmana passada, es va interpretar com un senyal de gir cap a la moderació de Casado i una possibilitat d’acostaments puntuals al Govern.
Els objectius que es marquen l’Executiu i el PP són, així, dispars. El primer propòsit de Sánchez, que ja va enunciar durant la seva compareixença a la Moncloa, és la «despolitització de la lluita contra la pandèmia», perquè l’«enemic és el virus, i no ningú altre», i el desenvolupament de les mesures de cogovernança. Però aquest no deixa de ser un desideràtum de difícil compliment, ja que l’oposició no deixarà anar la seva presa.
Uns Pressupostos «de país»
Per a Sánchez, són fonamentals, no obstant, els altres dos objectius que enuncia el comunicat de la Moncloa. Un, aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2021, uns comptes que defineix com «de país», i que, segons el seu parer, la majoria de grups haurien de recolzar perquè està en joc la reconstrucció d’Espanya atesa la magnitud de la urpada econòmica que ha ocasionat la Covid-19.
El president evita en tot moment secundar la tesi del seu vicepresident segon, Pablo Iglesias, que insisteix que els PGE han de tirar endavant amb els recolzaments dels socis d’investidura. Els socialistes no renuncien a cap suport. Aconseguir el suport o abstenció del PP sembla impossible, però cada vegada les esperances estan més posades en Ciutadans, l’aliat inesperat i sòlid que el Govern va trobar en les fases finals de l’alarma.
Segona meta marcada per la Moncloa: el «reforçament institucional i la renovació de càrrecs de les altes institucions de l’Estat», com el Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble, així com RTVE.
Sánchez persegueix la renovació del CGPJ, el TC i RTVE i obrir la negociació pressupostària
En les últimes setmanes havien prosseguit els contactes amb el PP per al desbloqueig d’òrgans i, de fet, aquest va ser un dels punts de desacord entre Álvarez de Casado i Toledo que l’exportaveu va adduir com una de les raons de la seva sortida.
Génova, no obstant, va descartar posteriorment un pacte imminent amb el Govern per procedir al relleu en el CGPJ o al TC. Deslligar la troca de RTVE és més complicat, perquè el concurs públic per situar al capdavant de la corporació un nou consell d’administració que posi fi al mandat de l’administradora provisional única, Rosa María Mateo, està empantanegat.
Partit «d’Estat»
Fonts del PP, per la seva banda, van incidir en el fet que Casado acudirà a la reunió del dimecres 2, a les 10.00 h, com a formació d’Estat que es proclama i perquè sempre ha anat a la Moncloa cada vegada que Sánchez li ha trucat. «El PP és un partit responsable, amb sentit d’Estat i compromès amb el futur dels espanyols –van assenyalar les mateixes fonts oficials–, que exerceix una oposició constructiva i lleial, i així s’ha demostrat proposant a l’Executiu un pla B alternatiu» en la lluita contra el coronavirus «en l’àmbit jurídic, econòmic, social i també educatiu».
La Moncloa va informar posteriorment que el 2 de setembre, però a la tarda, a les cinc, Sánchez es reunirà amb Arrimadas. Els temes sobre la taula seran els mateixos. A l’indicar quin serà el segon líder polític en passar per la Moncloa, i el mateix dia que el PP, el Govern mostra la clara sintonia amb la formació taronja, setè grup parlamentari al Congrés. No és casualitat. Cs pot tenir la clau dels pròxims Pressupostos, incomodi o no Iglesias. ERC, el soci que va fer possible la investidura del líder socialista al gener, es troba més distanciada i en tensió per la possibilitat d’unes eleccions pròximes a Catalunya.
El president dispensa un tracte preferent a Cs, potencial soci dels comptes del 2021
La relació de la part socialista del Govern amb Cs s’ha anat fent més fluida des de l’estat d’alarma. Després del final del període excepcional, l’equip de confiança d’Arrimadas –ella seguia la seva baixa per maternitat– es va reunir en dues ocasions, i de manera presencial, amb la delegació governamental encapçalada per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. Cites a les quals també es va afegir un dels homes forts de la Moncloa, Félix Bolaños, secretari general de la Presidència. La segona trobada va revoltar Unides Podem, però comptava amb tota la cobertura de Sánchez. El cap de l’Executiu vol continuar jugant a dues baralles. A esquerra, amb ERC, i a dreta, amb Cs.
La ronda de contactes en continuarà el dijous 3 de setembre –la Moncloa no ha detallat encara els interlocutors ni les hores dels despatxos a la Moncloa–. Per ara, està ja agendada la reunió amb Rufián (a les 10.30 del dia 3), segons van detallar fonts d’ERC. Que el líder dels republicans a Madrid sigui rebut després d’Arrimadas –ella només compta amb 10 escons a la Cambra baixa, pels 13 dels independentistes catalans– és també un missatge explícit del cap socialista cap a qui vol que es converteixi en comodí de la legislatura. És més, la Moncloa ni tan sols es va molestar a donar compte de l’entrevista amb Rufián del dia 3, va ser ERC qui la va comunicar pels canals oficials. Per al divendres 4, finalment, es preveu la celebració d’una nova Conferència de Presidents, aquesta vegada telemàtica i centrada en la tornada al col·le.
Pablo Casado Gabriel Rufián Inés Arrimadas Ciutadans PP - Partit Popular ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Govern Pedro Sánchez Carmen Calvo
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després