EL LABERINT CATALÀ
La Lliga Democràtica demanarà l'indult de tots els presos del procés
La formació creu que la mesura de gràcia ajudaria la «reconciliació entre catalans»
presosok
La Lliga Democràtica, una de les formacions hereves de l’extinta CiU que aspiren a representar el catalanisme moderat, sol·licitarà formalment al Govern l’indult dels nou presos de l’1-O condemnats per sedició. Malgrat discrepar del procés independentista, el partit al·lega que aquesta mesura contribuiria a la «reconciliació entre catalans» i a la resolució del «conflicte polític que divideix Catalunya». El Ministeri de Justícia ja té sobre la taula la possibilitat de commutar les penes a tots els líders del procés condemnats pel Tribunal Suprem.
«Sense perjudici de la nostra fermesa en la defensa del marc constitucional, però amb el desig inequívoc de contribuir a la reconciliació entre catalans i a no abonar cap tipus de confrontació ni entre catalans ni entre els governs de Catalunya i Espanya, i malgrat les diferències ideològiques que ens separen de l’independentisme, estem convençuts que l’indult pot contribuir decisivament que Catalunya comenci a sortir del dilema en què viu immersa des de fa massa temps, i a encarar la resolució del conflicte polític que la divideix», sosté la direcció de la Lliga per a justificació la seva decisió.
En un comunicat, l’organització emplaça també totes les formacions i entitats «catalanistes i sobiranistes» a afegir-se a la petició d’indult que la Lliga formalitzarà «pròximament». «Perquè només amb una clara voluntat de girar full i d’obrir una nova etapa allunyada de provocacions i tacticismes estèrils podrem començar a tancar les ferides i tornar a posar el país en marxa en aquests temps difícils, per estar a l’altura del que avui necessitem els catalans: responsabilitat, bon govern i concòrdia», conclou la nota.
Quarta sol·licitud
Aquesta sol·licitud d’indult se suma a tres més: la presentada a favor de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell per part de diversos antecessors en el seu càrrec, la impulsada per la UGT a favor de l’exconsellera Dolors Bassa, i la promoguda pel jurista Francesc de Jufresa també per a tots els presos. Fonts del Ministeri de Justícia van assenyalar a Europa Presss que les dues últimes, instades el març passat, en ple estat d’alarma, segueixen el seu curs, com qualsevol procediment d’aquest tipus, mentre que la dels expresidents del Parlament encara ha d’entrar en el sistema.
El tràmit de sol·licitud dels indults per particulars es pot portar a terme pels penats, els seus parents o qualsevol altra persona en el seu nom. Les sol·licituds han de ser sotmeses a informe del tribunal sentenciador, en aquest cas la Sala Penal del Tribunal Suprem, havent de ser sentit prèviament el Ministeri Fiscal.
La concessió, en cas de produir-se, competeix al Rei, a proposta del ministre de Justícia i prèvia deliberació del Consell de Ministres, i s’ha d’acordar mitjançant reial decret publicat al Butlletí Oficial de l’Estat. No és possible indultar els delictes de traïció i contra la seguretat de l’Estat comesos pel president del Govern, a falta d’una reforma, que va decaure al Congrés el passat a fi d’ampliar restes suposades als delictes de corrupció i de violència de gènere.