PERILLA L'ALIANÇA ELECTORAL
El PDeCAT demanda JxCAT davant els tribunals per l'ús de les sigles
La direcció del partit denuncia que el canvi de titularitat de les sigles va ser fraudulent
Els senadors postconvergents es donen de baixa i l'acord entre sectors es veu improbable
GRAF6985 BARCELONA 20 7 2019 - El consell nacional del PDeCAT ha aprobado este sabado la propuesta de la direccion de abrir un periodo de debate interno hasta el 20 de septiembre en sus agrupaciones sectoriales y territoriales para recoger propuestas de los asociados sobre la ordenacion del espacio de JxCat El presidente del Partit Democrata David Bonvehi ha destacado en su discurso en abierto en el consell nacional que los ultimos resultados electorales de JxCat -marca con la que ha concurrido PDeCAT- no son del todo satisfactorios y que es necesaria una reflexion profunda sobre la evolucion el espacio postconvergente EFE Andreu Dalmau /
Les possibilitats d’un acord d’última hora en l’espai postconvergent s’esgoten. El PDECat, partit hereu de CDC, va formalitzar aquest mes una demanda davant els tribunals contra el nou partit de l’expresident Carles Puigdemont, que ha pres el nom de Junts per Catalunya, que tenia el PDECat. Aquesta decisió ve motivada per la certesa de la força postconvergent que les sigles li pertanyen i que la usurpació ha sigut fraudulenta. En canvi, els fidels a Puigdemont afirmen que tota l’operació d’ús del nom s’ha fet d’acord amb la llei.
La notícia de la contesa judicial, avançada pel diari ‘Ara’, suposarà que durant la setmana vinent se celebri una vista davant el jutge, que podria decidir aplicar mesures cautelars, és a dir, suspendre l’ús de JxCat per part de Puigdemont fins que es decideixi definitivament que part de les dues en litigi té els drets sobre la marca.
Fonts de la direcció del PDECat han explicat a EL PERIÓDICO que aquest pas va ser comunicat a Jordi Sànchez, exlíder de l’ANC i peça clau del nou partit de Puigdemont, per la qual cosa els fidels a l’expresident no s’haurien de sorprendre.
La resposta de la direcció del nou partit és que davant aquest front judicial que obre el PDECat es fa encara més difícil alimentar esperances d’un acord entre les dues parts per concórrer de manera unitària en les pròximes eleccions catalanes. Aquest divendres es va reunir la direcció de Junts, que continua fent passos cap a la seva constitució definitiva com a nou partit. Ja s’han distribuït les dues ponències –política i organitzativa– entre els aproximadament 4.000 associats, i a l’octubre es preveu tancar el període previ per disposar ja de les bases teòriques i la direcció de la formació a ple rendiment.
Baixa de senadors
Els cinc senadors amb què comptava el PDECat fins a l’actualitat –Josep Lluís Cleries, Mayte Rivero, Josep Maria Cervera, Assumpció Castellví i Josep Maria Matamala, amic i fidel seguidor de Puigdemont– van anunciar ahir que es donen de baixa del partit en protesta per la batalla judicial, fet que consideren «intolerable» per part del PDECat. El partit insisteix que porta el cas als tribunals perquè la marca li pertany i els fidels a Puigdemont la van usurpar de manera irregular. El partit afirma que la marca va canviar de mans sense ni tan sols celebrar una reunió amb les persones que figuraven com a dirigents de JxCat. El líder del PDECat, David Bonvehí va mostrar la seva «decepció» personal al respecte.
Assemblea fictícia
L’inici d’aquesta nova topada entre el PDeCAT i els seguidors de Puigdemont té a veure amb la propietat del nom JxCat. Inicialment, els titulars de JxCat eren treballadors del PDeCAT, amb Laia Canet com a presidenta i dues persones més del partit. Canet va ser qui va inscriure en el registre de partits la marca el 2017.
Notícies relacionadesA principis del 2020, els pròxims a Puigdemont van portar al notari un document en què Canet renunciava a les sigles, juntament amb una certificació que afirmava que s’havia fet una assemblea telemàtica per canviar la direcció del partit. Els nous titulars, llavors, passaven a ser l’alcalde de Balenyà, Carles Valls; l’exmembre de la direcció del PDeCAT Montserrat Morante, i l’exsecretària de l’ANC Irene Negre.
Però segons defensa el PDeCAT en la seva demanda aquesta assemblea telemàtica no es va fer, explica l’‘Ara’, que també indica que el partit justifica aquesta afirmació a través dels testimonis de dos treballadors del PDeCAT que també constaven com a titulars de JxCat i que asseguren que no van ser convocats a l’assemblea.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim