ACTE D'ARRENCADA A LA CASA D'AMÈRICA

Sánchez reclama unitat i un «nou clima polític» i garanteix als empresaris l'estabilitat del Govern

El president demana als partits que desterrin «vells clixés» i posin l'espatlla

Assenyala que, gràcies als ajuts europeus, el PIB pot elevar-se més d'un 2% a llarg termini

GRAF7603. MADRID, 31/08/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante la conferencia España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia, que pronunció hoy en La Casa de América en la que hace un llamamiento a la unidad para afrontar la reconstrucción del país ante la crisis provocada por la pandemia del coronavirus, en un acto al que ha invitado a representantes del mundo económico, social y cultural. EFE/ Mariscal ***pool***

GRAF7603. MADRID, 31/08/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante la conferencia España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia, que pronunció hoy en La Casa de América en la que hace un llamamiento a la unidad para afrontar la reconstrucción del país ante la crisis provocada por la pandemia del coronavirus, en un acto al que ha invitado a representantes del mundo económico, social y cultural. EFE/ Mariscal ***pool*** / Mariscal (EFE)

10
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Recerca de la unitat, d’un «nou clima polític» que desterri els «vells clixés», els antics hàbits i aliances, i garantia d’estabilitat de la legislatura i del Govern. Un Executiu de coalició pensat per sobreviure quatre anys i que aspira que Espanya surti de la crisi del coronavirus amb més força, que encarrili el camí de la recuperació al més aviat possible i que, gràcies als ajuts europeus, contribueixi a elevar el PIB per sobre del 2% a llarg termini.  

En síntesi, aquest és el missatge que Pedro Sánchez ha traslladat aquest dilluns, últim dia d’agost, en la conferència «Espanya pot. Recuperació, transformació, resiliència» a la Casa d’Amèrica de Madrid, davant el seu Govern –només hi han faltat els titulars de Cultura i Universitats– i la plana major d’empresaris i sindicats i un grapat d’intel·lectuals, artistes, ‘influencers’ i directors de mitjans de comunicació. També d’un centenar llarg de personalitats, encapçalades pels grans de l’Ibex 35 –Ana Botín (Santander), Carlos Torres (BBVA), Pablo Isla (Inditex), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Florentino Pérez (ACS), Antoni Brufau (Repsol), José Manuel Entrecanales (Acciona), Isidre Fainé (La Caixa), Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola) i José Ignacio Goirigolzarri (Bankia)– i el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, convocats per a l’acte inaugural del curs polític.

Per això mateix, la Moncloa havia cuidat al màxim l’escenografia de l’acte, i també el llarg discurs, d’uns 40 minuts [aquí en PDF]. Però finalment el cap de l’Executiu ha optat per una al·locució pretesament motivadora, tot i que sense anuncis de mesures. La reflexió sobre la qual han girat les seves paraules és que «si Espanya vol, Espanya pot», com ha demostrat en moments més dramàtics de la seva història, però per a això molts han d’ajudar-hi, i no només el Govern.

«Hem de voler molts, i com més millor». «Aquí hi ha més d’un centenar de persones que, amb seguretat, van expressar preferències polítiques molt dispars en les últimes eleccions –ha assenyalat, dirigint-se al dispar auditori–. I no obstant, estic convençut que per sobre de les diferències, comparteixen una mateixa esperança, i és veure el nostre país dret, anant cap al futur. I estic, a més, convençut que estan llestos per sumar els seus esforços i per aconseguir aquest afany comú». 

Sánchez ha apuntat que entre les previsions i plans del seu Gabinet no figurava «la calamitat» de la Covid, però el seu Govern «ho té clar». Elegeix «unitat», i no «divisió» ni «confrontació», elegeix «unitat, unitat i unitat», ha reiterat moltes vegades. «Espanya ha d’entendre’s amb Espanya», com Europa ho va fer amb si mateixa quan va acordar, al juliol, un nou ‘pla Marshall’, el paquet de 750.000 milions d’euros, entre transferències i crèdits, 140.000 dels quals arribaran a Espanya. Ha remarcat que, de fet, aquest és el punt diferencial respecte a crisis precedents, la «fita inèdita» de l’acord europeu, del qual, aquesta vegada, sí, podrà beneficiar-se Espanya. És una «enorme oportunitat» per «transformar» el país i per fer-lo «molt més resilient des del punt de vista social i econòmic». 

sanchez pide unidad a los partidos para que no haya una espana contra otra / periodico

El cap de l’Executiu ha apuntat que el Govern ja està avançant els preparatius del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència, pla que es portarà a Brussel·les perquè rebi el vistiplau, i que, segons les estimacions del Gabinet, «impulsarà el creixement econòmic de llarg termini del nostre país per sobre del 2% del PIB». No ha concretat terminis. 

La idea nuclear és que «si Espanya vol, Espanya pot», com en altres moments de la seva història, defensa

El líder socialista ha posat molt èmfasi que ja res és com abans, perquè la pandèmia ha canviat els cànons. Ha d’accelerar les transformacions pendents –la revolució digital, la transició ecològica, la cohesió social i territorial, l’agenda feminista– i ha de canviar fins i tot les maneres de fer política. «Res pot tornar a ser com abans que el fatídic virus irrompés», i si «ho saben» les famílies, els alumnes, els professors, els sanitaris, els empresaris grans i petits, els joves i la gent gran, «¿com podem fer-nos els desentesos els partits?», s’ha preguntat. Ha indicat que és inviable seguir amb els «antics costums» i els «vells clixés». Així, deixava anar un missatge clar a l’oposició. Al PP, per descomptat, perquè no es quedi al marge de l’entesa, però també, indirectament, als seus socis d’Unides Podem, perquè aparquin el veto cap a altres forces, singularment Ciutadans, a qui no vol veure de soci pressupostari però que Sánchez necessita. 

«Pensant en tots els espanyols»

Perquè «el desafiament és tremend, aclaparador, tan ingent que ha de convocar-nos a tots», «el repte més gran en un segle», tan imperiós que fa inviable que es pugui superar amb una Espanya «donant l’esquena a l’altra mitja», ha afirmat. Sánchez, retòricament, fins i tot ha dit que se sorprenia que es parli de comunitats autònomes del PSOE i del PP ––com si el seu partit no ho fes–, perquè en aquesta crisi s’ha comprovat que «no hi ha virus de dretes ni d’esquerres», ja que amenaça «tots» els ciutadans per igual. Aquest argument li ha servit per proclamar que «la coalició» governamental –un altre avís a Podem– actuarà «pensant en tots els espanyols». Així que la primera condició és «avançar en la unitat contra la pandèmia», cosa que exigeix «desterrar la baralla partidista en la lluita contra el virus». 

Pedro Sánchez conversa amb la presidenta del Santander, Ana Botín, després de la conferència «Espanya pot», a la Casa d’Amèrica de Madrid, aquest 31 d’agost. / MARISCAL (EFE)

A més de la unitat, Sánchez ha reclamat «institucions sòlides», perquè l’emergència les necessita, i que estiguin «actualitzades, legitimades». D’aquí ha penjat la crida al PP –sense esmentar-lo– perquè renovi òrgans com el Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble. Cal «honrar el mandat constitucional sempre, i no quan ens sembli», ha defensat, en un evident retret als populars, que es neguen a procedir al desbloqueig institucional quan està a l’oposició, ara amb l’argument que a l’Executiu hi ha Podem. 

Sánchez crida a «honrar el mandat constitucional» i insta el PP a desencallar la renovació institucional

Tercer aspecte que el Govern considera capital: «Necessitem un nou clima polític, marcat per l’estabilitat i la unitat». Sánchez ha llançat aquí un missatge nítid a empresaris i sindicats: el seu Executiu pot «garantir l’estabilitat» durant 40 mesos, els que resten de legislatura, «per descomptat», però sent «imprescindible» amb aquesta condició no n’hi ha prou, perquè es requereix una unitat que s’«imposi sobre vells hàbits i clixés». El president ha insistit que la unitat no exigeix «renunciar» a les banderes ideològiques de cada partit, sinó «compassar-les a aquest moment excepcional i inèdit». Dit d’una altra manera, ha de ser possible «compaginar les preferències», la ideologia de cada formació, amb «un bé superior, que és la recuperació del país». 

Aquí el líder socialista estava parlant, òbviament, dels pressupostos generals de l’Estat (PGE), la pedra angular del seu projecte, i que han de tirar endavant perquè el seu Executiu disfruti de l’estabilitat que invoca. Sánchez continua fent aquesta apel·lació a uns comptes «de país», transversals, davant el seu soci d’Unides Podem, que demana prioritzar els aliats d’investidura (ERC davant Cs).

Legislatura «fecunda»

El cap de l’Executiu ha afirmat que és «temps» de «política d’altura», d’«acords», «de trobada, de negociació, d’honestedat, de l’Espanya que volem construir». La legislatura, ha tornat a garantir, serà «estable», perquè «aquest va ser el mandat de les urnes». Nova demostració que la coalició és sòlida i que no es trencarà malgrat les pressions externes. Llavors ha afegit que si es vol que la legislatura, a més d’estable, sigui «fecunda», dependrà de «molts». «Ningú es pot beneficiar del mal col·lectiu», ha precisat. Més encara: «Ningú té dret a no posar l’espatlla perquè tingui una ideologia contrària al Govern de torn, una identitat diferent o uns interessos oposats». 

Sánchez ha recordat que en aquests mesos s’ha comprovat que la unitat funciona, perquè es va aconseguir doblegar la corba de contagis en el pitjor moment de la pandèmia de Covid-19. «Ho vam fer junts, vam frenar l’onada més ferotge i destructiva». De manera que la unitat ha d’imposar-se contra les «antigues querelles» o les «velles divisions». 

El president ha demanat a l’auditori –i, per extensió, als partits i ciutadans– que siguin conscients de les «capacitats» d’Espanya, un «país admirable», sense que això suposi caure en l’«autocomplaença». Va superar un turbulent segle XX, una guerra civil, una dictadura de 40 anys, la urpada del terrorisme, i es va poder recuperar i ha aconseguit modernitzar-se. És un país, ha dit, que ha «sabut convertir amenaces en èxits col·lectius».

El que pretenia el líder socialista era infondre ànims, apuntalar el missatge que Espanya, que ha protagonitzat una «transformació colossal» en aquests anys de democràcia i que és alhora un «país antic», de llarga història, però «dinàmic» i «a l’avantguarda» en la lluita dels drets, està cridada a fer un «salt de gegant» en la pròxima dècada, i té el «coratge» de fer-ho. 

Són, pel Govern, quatre les «vies de treball» en què aplicar el «talent» de tots: la transformació digital, que modernitzi l’economia i que elevi el creixement potencial; la transició ecològica, que millori les condicions de vida i que llegui a les futures generacions un planeta sostenible i amb «ocupació de qualitat»; l’aposta «infrangible» per la cohesió social i territorial com a vector de «tota acció política», i, finalment, un «canvi feminista en les mentalitats i regles socials». Entre aquests reptes no ha esmentar expressament la recerca d’una solució per a Catalunya, element que sí que estava més present en els seus discursos pre-Covid. 

El vicepresident segon de l’Executiu, Pablo Iglesias, conversa amb el president del BBVA, Carlos Torres (i). / MARISCAL (EFE)

Notícies relacionades

Es tractava, doncs, d’un discurs de pell patriòtica, d’arenga als ciutadans i als presents –l’«única possibilitat és intentar-ho una vegada i una altra», «cap ensopegada impedirà aixecar-nos»–, dissenyat per explotar al màxim el missatge de la unitat. Sobretot per una qüestió aritmètica, perquè la dura realitat del Govern de coalició és que només disposa de 155 escons, a 21 d’una majoria absoluta. Sánchez ha emfatitzat per això que la recuperació del país «no és una tasca només del Govern», sinó que ens «interpel·la» a tots, «al conjunt de la societat». Des d’empresaris fins a representants de la cultura i dels mitjans, de la intel·lectualitat i de la cultura i de l’univers dels ‘influencers’. 

L’acte s’ha ajustat a l’esperat en l’estètica monclovita. Presidencial, sobri en les formes, sense aplaudiments en l’arrencada, però sí al final dels convidats i del mateix cap de l’Executiu. Sense presentadors ni teloners. El seu discurs i punt. No han parlat els ministres a la seva arribada, per no robar focus a Sánchez, tampoc els d’Unides Podem. Però les càmeres sí que han ensenyat converses potser impensables fa només uns quants mesos: la titular d’Igualtat, Irene Montero, conversant amb Ana Botín, o el vicepresident segon, Pablo Iglesias, al costat de Carlos Torres. Els assistents han abandonar la Casa d’Amèrica complaguts per l’apel·lació a la unitat. La Moncloa complia el seu objectiu, només el primer acte del que vindrà aquesta setmana i el punt cap al qual mira el líder socialista: les seves reunions amb Pablo Casado i Inés Arrimadas aquest pròxim dimecres. 

Govern gairebé al complet, empresaris, sindicats... i fins i tot la Boticaria García

L’acte d’aquest dilluns ha imitat l’estètica i el format del que Pedro Sánchez va protagonitzar el setembre del 2018, quan sumava 100 dies en el poder. Llavors també va ser a la Casa d’Amèrica de Madrid i llavors també va convocar personalitats del món de l’empresa i els sindicats, de la cultura i dels mitjans, del cine i del teatre, de la música i de la tele.