TARDOR EN SUSPENS

Sánchez tria el Senat per arrencar el curs parlamentari

El president es dirigirà al ple de la Cambra alta el dimarts 8 de setembre a les quatre de la tarda

La Moncloa emfatitza que és el primer debat d'aquestes característiques que impulsa un cap de l'Executiu

GRAF1746. MADRID, 16/06/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, asiste a la sesión de control celebrada este martes en el Senado. EFE/Juanjo Martín

GRAF1746. MADRID, 16/06/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, asiste a la sesión de control celebrada este martes en el Senado. EFE/Juanjo Martín / JuanJo Martín (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Moncloa no ha volgut deixar res a l’atzar en aquesta atípica arrencada de curs polític. Després d’una primera setmana dominada per tres pols informatius –la conferència davant empresaris i societat civil d’aquest dilluns, la ronda de contactes amb líders polítics de dimecres i dijous, i la nova cimera autonòmica, divendres–, Pedro Sánchez té programada l’estrena parlamentària d’aquest segon i últim període de sessions de l’any. Serà dimarts 8 de setembre.

Però la novetat aquesta vegada es troba a l’escenari: Serà al Senat, i no al Congrés dels Diputats, tal com van avançar fonts governamentals a EL PERIÓDICO. El president ha volgut que la seva primera intervenció davant les Corts Generals després de l’aturada de les vacances tingui acollida a la Cambra alta, que presideix la socialista madrilenya Pilar Llop

Així, el dimarts 8, després del Consell de Ministres, a les quatre de la tarda, al Senat tindrà lloc un debat de política general sobre les línies principals de l’acció del Govern en els pròxims mesos. Aquesta no ha sigut ni de bon tros la norma, ja que els principals duels parlamentaris se celebren al Congrés. A més, i com ressalten a la Moncloa, cap dels dos presidents del Govern del PP, ni Mariano Rajoy ni José María Aznar, va acudir a la Cambra alta, a petició pròpia, per protagonitzar un debat similar. Sánchez, asseguren els seus col·laboradors, pretén transmetre el missatge de «respecte» a la segona Cambra, malgrat que no en poques ocasions l’oposició l’ha acusat de no complir amb aquesta. 

A la Moncloa expliquen que es tracta d’un missatge de «respecte» de Sánchez cap a la segona Cambra

Rajoy va intervenir en dues ocasions reconeixibles a l’hemeroteca a la tribuna del Senat. Una primera, l’1 d’agost del 2013, per parlar del ‘cas Bárcenas’, després que es publiquessin els missatges SMS d’ànim al seu extresorer i quan sotjava una moció de censura (de valor purament polític, perquè el PP disfrutava llavors d’una majoria absolutíssima) impulsada pel socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. Però allò era realment un debat del Congrés que va acollir la Cambra alta perquè el palau de la carrera de San Jerónimo estava tancat per obres. La segona ocasió en què Rajoy es va dirigir al ple del Senat va ser el 27 d’octubre del 2017, quan va demanar a ses senyories que l’autoritzessin a aplicar l’article 155 a Catalunya

Cimera a França

Sánchez també va anar a l’hemicicle de la Cambra alta el 18 de desembre del 2018, per explicar les orientacions principals del seu Gabinet i informar de la política migratòria, com li requeria el PP. Aquella va ser una compareixença anodina, sense grans anuncis, però que es va ubicar en una setmana clau, abans de la reunió amb Quim Torra a Pedralbes i del Consell de Ministres a Barcelona.

El debat del 8 de setembre, per tant, és el primer d’aquestes característiques –estrena de curs polític i a petició pròpia del president– que s’organitza al Senat, segons s’emfatitza a la Moncloa. Hi prendrà la paraula inicialment, tot i que podrà intervenir en qualsevol moment de la sessió, sempre sense límit de temps, tal com passa al Congrés quan qui parla a ses senyories és un membre del Govern. Fora d’aquest format queden, lògicament, les sessions de control a l’Executiu que acullen les dues Cambres, de durada taxada. Els presidents, des que va implantar la rutina José Luis Rodríguez Zapatero, solen anar al control al Senat només una vegada al mes. 

Unitat, Pressupostos i pandèmia és el menú de temes que pretén explotar en aquesta arrencada de curs

Davant els senadors, Sánchez insistirà en el triple missatge que reitera des de la tornada de vacances: crida a la unitat, necessitat d’aprovació d’uns «Pressupostos de país» i renovació institucional urgent. En el Govern insisteixen en la importància de remarcar aquests tres punts, a què s’afegeix, lògicament, l’estratègia per controlar la pandèmia de coronavirus, la pedra angular sobre la qual recau el mateix desenvolupament del curs polític i del futur del país. 

El líder socialista arrencarà la segona setmana de setembre amb una entrevista a TVE, en ‘La hora de La 1’, el nou contenidor matinal que s’estrena aquell mateix dia a la cadena pública i que presenta Mónica López. A la doble ració del dimarts 8 –Consell de Ministres i compareixença en el Senat– seguirà el dimecres 9 el control al Congrés. Per al dijous 10 està prevista una trobada de països mediterranis a Còrsega (França). La Moncloa vol pintar un president en primera línia de cara per a contrarrestrar el missatge, de la dreta, d’un mandatari de vacances. 

Acompanyat per 20 dels seus 22 ministres

La setmana que es posa en marxa aquest 31 d’agost comença amb la conferència que el president pronuncia al migdia a la Casa d’Amèrica de Madrid –‘Espanya pot. Recuperació, transformació, resiliència’–, davant els vips del món de l’empresa, els sindicats, el tercer sector o els mitjans de comunicació. Estarà acompanyat per 20 dels seus 22 ministres (entre ells, els seus quatre vicepresidents), tant del PSOE com d’Unides Podem. Tots, tret dels titulars de Cultura i Universitats, José Manuel Rodríguez Uribes i Manuel Castells, en els dos casos per raons d’agenda.

Aquesta setmana es troba marcada per la conferència d’aquest dilluns i la ronda amb els líders polítics

Notícies relacionades

Dimarts, el president continuarà amb una entrevista a la cadena SER i el Consell de Ministres. El dimecres 2, Sánchez inicia la ronda de contactes amb els dirigents polítics: Pablo Casado (deu del matí) i Inés Arrimadas (cinc de la tarda), mentre que a Gabriel Rufián (ERC) i Aitor Esteban (PNB) els rebrà el dijous 3.

Divendres, l’agenda es tanca amb la conferència de presidents, la número 16 des que va esclatar la pandèmia de coronavirus, de nou telemàtica. L’anterior, el 31 de juliol, va ser presencial, i al monestir de Yustos, a San Millán de la Cogolla (La Rioja).