El Govern s'obre a retardar la pujada fiscal per atraure Cs en els Pressupostos

Unides Podem s'asseurà a la taula negociadora amb els taronges, com a part de l'Executiu

Montero focalitza les converses en la formació d'Inés Arrimadas, tot i que no es tanca a parlar amb ERC

montero roca

montero roca

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern ja ha escollit soci preferent per començar a negociar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2021. És Ciutadans. No ERC. No es tanca la porta a la interlocució amb la formació independentista, però l’Executiu és conscient de la dificultat, en el pròleg d’una llarga contesa electoral a Catalunya, i ja no oculta que tots els esforços estan abocats en la formació d’Inés Arrimadas, a la qual «agraeix» la seva disposició a buscar una «entesa» entorn de la llei sobre la qual depèn la continuïtat de la legislatura. 

Ja en les últimes setmanes s’havia refermat en la part socialista de l’Executiu que els comptes de 2021 només podrien sortir amb l’ajuda de Cs, atès el rebuig rotund d’ERC. Però Unides Podem es va declarar el divendres «incompatible» amb els liberals, una afirmació severa que va sorprendre els socialistes. Però d’aquesta muntanya els morats van anar baixant escons. Finalment, i després d’una conversa entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez dilluns, van arribar a un principi d’acord: els dos socis negociaran primer un esborrany i l’oferiran als grups. A més, Unides Podem s’asseurà a la taula amb els partits (inclòs Cs), en peu d’igualtat amb el germà gran de la coalició. Però aquests Pressupostos, a part de «progressistes», seran «no excloents», en paraules de Sánchez a la SER aquest dimarts, i per això no contindrà aspectes que, d’entrada, dificultarien l’aproximació amb Cs, com la pujada fiscal prevista en l’acord firmat al desembre pels dos líders. 

Els Pressupostos van ser la matèria sobre la qual va bascular gairebé íntegrament la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts. La titular d’Hisenda i portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, va deixar primer clar que l’esborrany dels comptes serà obra dels dos partits que integren la coalició. És més, la Moncloa va anunciar aquest dimarts la reunió que ella mateixa mantindria a la tarda amb el responsable econòmic de Podem i secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez

Els Pressupostos «són del Govern, no de la ministra d’Hisenda» i els dos socis han d’estar «còmodes», diu Montero.

Sánchez havia advertit a la SER que, així com el seu Govern no posava cap veto a cap formació, també els interlocutors (o sigui, Cs) havien d’assumir que al davant tenen una coalició de dos partits.

D’aquesta manera, a la taula estarà també Unides Podem. Una petició que els morats feien després d’elevar la seva veu aquest estiu per les reunions que només la part socialista, encapçalada per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, havia mantingut amb Cs. 

«Progressistes, feministes i de cohesió»

«Els Pressupostos són del Govern, no de la ministra d’Hisenda ni del departament. S’aproven pel Govern, pel que les dues formacions que componen el Govern s’han de considerar raonablement còmodes sent conscients que només comptem amb 155 diputats», va assegurar Montero en la roda de premsa posterior al Consell, en la qual, igual com fes el seu cap, va avançar que els comptes seran «progressistes, feministes» i tractors del creixement econòmic, però també preocupats per la «cohesió» territorial i social. 

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, xerra amb els periodistes després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest 1 de setembre. / EDUARDO PARRA (EUROPA PRESS)

Les reunions amb els grups seran en alguns casos presencials, en d’altres telemàtiques (i altres vegades serà intercanvi de papers), va dir, però hi seran presents «membres de l’equip d’Hisenda i d’Unides Podem». De fet, després de la reunió amb els morats de la tarda, la Moncloa va informar que els negociadors dels PGE seran la ministra i Nacho Álvarez. Els socialistes no creuen que Cs es negui a parlar pel fet que els morats també participin en el diàleg.

En aquest sentit, Montero va remarcar que els taronges han donat «mostres d’estar per sobre d’interessos partidistes» i això fa que sigui «optimista». «Continuo confiant en l’interès general que defensa Cs», va assenyalar la ministra, que no obstant va recordar als d’Arrimadas que l’Executiu «és de coalició» i per tant els PGE han de ser «confortables» per als dos socis que l’integren. 

La ministra avisa: «S’haurà de modular» la reforma fiscal del programa conjunt

Al seu torn, el PSOE creu possible casar els interessos de Cs i de Podem, malgrat que divergeixin. A l’estar «més en la centralitat» del tauler, creu que pot negociar als dos costats tot i que això suposi més «esforç de diàleg».

Prova que el soci preferent per als PGE és Ciutadans és que Montero va recalcar que es redactaran uns comptes que permetin pactar amb «altres formacions que no pertanyen al mateix espectre ideològic» que les que integren l’Executiu. O sigui, que permetin seduir la dreta liberal. 

La injecció dels fons europeus

L’acostament a Cs, i la mateixa conjuntura, amb un país l’economia del qual ha sigut devastada per la Covid-19, fa que l’aposta fiscal sigui diferent. Dit d’una altra manera, les pujades impositives –la tributació mínima del 15% per a les grans corporacions o l’alça de l’IRPF per a les rendes més altes– es deixen per més endavant. «No podem estar cecs a la situació econòmica. Tenim al llarg de la legislatura tota una agenda per a una reforma fiscal progressiva», va indicar la ministra. La fiscalitat que incorporava, per tant, el programa conjunt de govern [aquí en PDF] «s’haurà de modular» en els nous PGE per acomodar-los a la nova situació econòmica provocada pel coronavirus.  

Hi haurà, per tant, «dues velocitats». Una primera, la dels Pressupostos del 2021, en els quals es busca la «recuperació», i una altra, per més endavant, avançada la legislatura, en la qual ja s’espera que sigui possible aquesta introducció d’una progressivitat fiscal més gran. Fonts governamentals reconeixien que el retard de la reforma fiscal permet acostar més fàcilment postures amb Cs.

Respecte als temps, Montero va explicar que Hisenda ja ha fet un «treball previ» amb els ministeris, i la negociació a l’interior del Govern es farà «sense fer distincions», sense mirar a quina força pertany el titular de la cartera. No obstant, la portaveu espera una «entesa ràpida» amb els morats, perquè la seva relació amb Álvarez és bona i ja hi ha un recorregut transitat. Sobre la taula, hi ha tres apartats de pes: la fiscalitat, el funcionament de les institucions i l’ús dels fons europeus. Hisenda pretén que els 72.000 milions d’euros en transferències que arribaran esglaonadament de Brussel·les es reparteixin de manera escalonada en els tres exercicis següents, a raó d’uns 20.000 milions en cada un. 

En els terminis... amb flexibilitat

A partir d’allà, començarà la recerca de recolzaments externs. També Hisenda pretén anar ràpid. «L’important és que el projecte que puguem consensuar entre el Govern i Ciutadans s’obri camí al més aviat possible per poder dialogar-lo amb altres grups, i continuar treballant com farem amb la resta», va afirmar, per incidir en què les converses amb els taronges no exclouen altres forces com ERC. 

«L’important és que el projecte que pactem entre Govern i Cs s’obri camí al més aviat possible»

Notícies relacionades

El que no farà Hisenda és esperar que passin les eleccions catalanes, encara sense data. La intenció de la ministra és que el camí d’estabilitat arribi al Congrés la tercera setmana de setembre, per a continuació portar el projecte de llei de Pressupostos a finals de mes. 

Aquest seria l’escenari ideal, però el Govern aplicarà la «flexibilitat obligada» al disposar només de 155 diputats. És a dir, que si ha d’esperar una mica més per presentar els comptes, ho farà. Montero vol garantir-se que tant el sostre de despesa com els PGE tenen prou suport a l’arribar a les Corts, per no patir una derrota parlamentària.