ENTREVISTA A LA SER

Sánchez: el PSOE i Podem assumeixen que els Pressupostos seran «progressistes» però «no excloents»

Assegura que els interlocutors han d'assumir també que dialoguen amb una coalició, no només amb el PSOE

Adverteix a Ayuso que al Govern el «preocupa» la situació de la pandèmia de la Covid a Madrid

GRAF7597. MADRID, 31/08/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante la conferencia España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia, que pronunció hoy en La Casa de América en la que hace un llamamiento a la unidad para afrontar la reconstrucción del país ante la crisis provocada por la pandemia del coronavirus, en un acto al que ha invitado a representantes del mundo económico, social y cultural. EFE/ Mariscal pool

GRAF7597. MADRID, 31/08/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante la conferencia España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia, que pronunció hoy en La Casa de América en la que hace un llamamiento a la unidad para afrontar la reconstrucción del país ante la crisis provocada por la pandemia del coronavirus, en un acto al que ha invitado a representantes del mundo económico, social y cultural. EFE/ Mariscal pool / Mariscal (EFE)

9
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després d’una setmana de tempesta entre el PSOE i Unides Podem per l’actitud respecte a Ciutadans, ja hi ha una posició compartida: els dos socis assumeixen que caldrà redactar uns Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) «progressistes», per descomptat, però alhora «no excloents», que no foragitin la formació d’Inés Arrimadas. A canvi, Pedro Sánchez demana que els «interlocutors» a qui s’adreci l’Executiu han de ser conscients que negocien amb dues formacions, amb una coalició, i no només amb els socialistes. 

Els fonaments de la negociació pressupostària, que arrenca ara, estan ja a la vista, i el president va deixar veure’ls aquest dimarts durant una entrevista a primera hora a ‘Hoy por hoy’, a la cadena SER. Primera entrevista del curs polític durant la qual també va transmetre un avís a la popular Isabel Díaz Ayuso, la presidenta madrilenya: al Govern central el «preocupa» l’evolució de la pandèmia de coronavirus a Madrid. Fins aquí arriba el missatge, sense anticipar si l’Executiu, arribat el cas i si la situació epidemiològica es desborda, agafarà les regnes. 

Els Pressupostos del 2021 centraran aquest trimestre polític i la part socialista és relativament optimista, i creu que pot tirar-los endavant amb el recolzament del PNB i de Cs. Els morats, divendres passat, van tornar a declarar-se «incompatibles» amb els taronges, tot i que hores més tard, i en vista de la palpable sorpresa i incomoditat del PSOE, van suavitzar la seva postura i es van limitar a exigir que l’esborrany de PGE que s’oferís als grups fos primer pactat al si de l’Executiu. Aquest dilluns, en una reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, tots dos van pactar això mateix, que el text fos acordat per la coalició, i de fet a primera hora d’aquest 1 de setembre la Moncloa ha anunciat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Estat de Drets Socials i mà dreta d’Iglesias en matèria econòmica, Nacho Álvarez, despatxaran aquesta tarda a les 18 h «per iniciar els treballs de preparació» dels comptes del 2021. 

La ministra d’Hisenda i Nacho Álvarez comencen a preparar l’esborrany aquest dimarts

Les aigües han tornat al seu curs i això va permetre a Sánchez afirmar primer a la SER, amb Àngels Barceló, que «no hi ha hagut veto» a Ciutadans. El president va recordar que els PGE són el «principal instrument» de qualsevol Govern per fer front a l’emergència econòmica i social, i més en un context com l’actual, en què no serveixen els comptes del 2018, els últims aprovats i redactats per Cristóbal Montoro, perquè no contenen «els instruments necessaris» per vehicular els ajuts europeus que arribaran a Espanya a partir del 2021. 

Els dos partits van junts

Partint d’aquesta base, va raonar, de la constatació que els PGE del 2018 «no són capaços d’absorbir» els recursos econòmics que arribaran de Brussel·les, i que és «imprescindible» disposar d’uns nous comptes, s’elaboraran uns Pressupostos que «reafirmin» molts dels compromisos incorporats a l’acord de govern de PSOE i Unides Podem. Especialment en quatre línies d’actuació, enunciades ahir dilluns pel president en la seva conferència d’arrencada del curs polític: transició ecològica, transformació digital, cohesió social i territorial i agenda feminista. Però els PGE, va reiterar, han de ser «de país», i han de «mirar més enllà» de la majoria parlamentària que sustenta l’Executiu. 

«Unides Podem i el PSOE som conscients que hem d’aprovar uns Pressupostos, som conscients que hauran de ser progressistes i som conscients que no poden ser uns PGE excloents. No podem excloure cap grup polític d’aquesta interlocució», perquè els comptes de l’Estat són «urgents», «imprescindibles» i una «condició sine qua non per abordar la recuperació i l’emergència econòmica i social». Aquesta és, doncs, la posició oficial de la coalició. Sánchez, amb les seves paraules, remarcava així que els dos partits van junts i que la seva postura està concertada. 

L’Executiu farà un «esforç de negociació» amb els grups, tot i que «sense desnaturalitzar els elements centrals» de la proposta que pactin PSOE i Unides Podem. Aquest és un compromís sobretot dirigit als morats, que temien que parlés amb Cs sense tenir en compte el soci minoritari del Gabinet. 

«No vetarem cap partit. No és moment de vetos, sinó de màxima unitat», al·lega

L’esborrany, va dir Sánchez, s’oferirà als altres grups. «Al PNB i altres partits», va assenyalar, sense citar expressament ERC, el seu aliat d’investidura, ni Cs. «No vetarem cap partit. És important traslladar que no és moment de vetos, sinó de màxima unitat», va insistir, en línia amb la seva conferència d’ahir. El Govern es presenta així com el patrocinador de la «unitat davant la confrontació, la divisió i l’enfrontament», tot i que assumeix que «unitat no és unanimitat», perquè hi haurà forces que «s’autoexcloguin». «Crec que hi pot haver elements que expliquin que en una situació extraordinària es transcendeixi l’aritmètica parlamentària clàssica» amb tal de tenir uns nous Pressupostos, va ampliar. És a dir, que fa falta fer caure els «vells clixés», utilitzant les seves paraules d’aquest dilluns. 

Funcionament «òptim» de la coalició

A partir d’aquí, Sánchez va enviar dos encàrrecs a ERC i a Cs. Al primer, que el Govern continua «confiant, per descomptat», en ells, i que l’Executiu està disposat a reunir la taula de diàleg amb el Govern, tot i que els PGE són prioritaris. I als taronges els demana que siguin conscients que el seu Gabinet «no és monocolor». «Tots els interlocutors han de reconèixer que això és un Govern de coalició» i que per tant hi haurà «elements centrals que serà important preservar» perquè enllacen amb l’acord que va firmar el desembre amb Unides Podem. És a dir, que el president assumeix, com demana Iglesias, que els morats han d’estar en la negociació, i demana a Cs que renunciï a apartar-los de l’equació. 

El líder socialista va reconèixer les diferències en el seu Gabinet, però es va proclamar «satisfet amb la lleialtat i el funcionament del Consell de Ministres», que està sent «òptim» en un context «francament complex», enmig d’una pandèmia devastadora. Tots els membres de l’Executiu tenen la seva «confiança» i «respecte». Sánchez no va fer sang amb les tensions de l’última setmana, ni tan sols amb l’acusació d’UP a la ministra Isabel Celaá de «falta de lideratge» en la tornada al col·le, tot i que ell «no va escoltar» aquest retret. ¿Com es resolen les discrepàncies en el seu Govern? «Parlant molt, escoltant. Compartim un espai polític complex, heterogeni, tenim cultures i tradicions diferents», però l’estabilitat està «garantida». Però perquè la legislatura sigui «fructífera», fa falta el concurs dels altres partits, va recordar. 

Sánchez adverteix que les «capacitats estratègiques d’algunes comunitats» han «de millorar»

El segon gran bloc de conversa durant l’entrevista va ser el combat de la pandèmia. Sánchez va atribuir aquesta segona onada al «relaxament» dels ciutadans dels nivells de protecció una vegada conclosa la desescalada. Però a diferència del que va afirmar fa una setmana, quan no va voler fer retrets als territoris, els competents en la gestió sanitària després de l’aixecament de l’estat d’alarma, aquest dimarts sí va advertir que «els nivells de rastreig i les capacitats estratègiques d’algunes comunitats autònomes han de millorar». 

«Estem actuant ja»

Sánchez no va voler entrar a «jutjar» qui és el responsable, però va insistir que el seu Govern no ha fet «abandó de funcions», com l’acusa l’oposició, perquè ha posat a disposició de les comunitats mitjans humans –2.000 rastrejadors militars, i ja 11 regions els han demandat–, digitals –l’‘app’ Radar Covid que encara s’ha d’enllaçar amb els sistemes sanitaris de diverses comunitats autònomes– i econòmics (16.000 milions d’euros no reemborsables). 

El conflicte amb la Comunitat de Madrid continua viu. Ahir, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va insistir que el volum de casos a la regió és preocupant. Llavors Ayuso va denunciar l’«acarnissament» del Govern central amb Madrid. Si Simón va traslladar aquest missatge aquest dilluns, va assenyalar Sánchez, és perquè a l’Executiu el «preocupa l’estat de salut pública i l’evolució de l’epidèmia a Madrid». Segons el seu parer, el seu Govern està fent «tot» el que ha de fer a la comunitat, a l’oferir recursos materials, digitals i econòmics davant un «enemic comú», el coronavirus.

El president defensa que el seu Govern fa el que ha de fer a Madrid i descarta alarma a tot Espanya

A més, va recordar que també va convidar les comunitats a acollir-se, si ho creien necessari, a un estat d’alarma territorialitzat. «Estic oferint el que a mi no em van oferir, els vots per donar-li suport al Congrés», va remarcar. ¿I si les comunitats autònomes no demanen l’aplicació d’aquesta eina». «Nosaltres estem actuant ja», es va defensar, exercint el «lideratge i coordinació» amb les comunitats, i un exemple és l’acord amb elles per a la tornada al col·le (que és «segura», va precisar) o per reunir cada dijous el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. 

El president va assegurar que tampoc es planteja tornar a un estat d’alarma a tot el país perquè l’evolució de la pandèmia «no és homogènia» a tot Espanya, per la qual cosa no tindria «cap justificació» activar l’instrument amb «mesures igual de dures» a tot el territori. Tampoc era uniforme la situació al març, quan va declarar l’alarma. Però Sánchez va insistir que avui el comportament del virus no és igual que el de llavors, ja que la capacitat de detecció és molt més gran, amb mig milió de proves PCR efectuades a la setmana. Així mateix, va recordar que les comunitats han aconseguit aturar els brots de Covid-19 en el col·lectiu de temporers, igual que es va consensuar amb Sanitat el tancament de l’oci nocturn o es van adoptar mesures per frenar la propagació del virus en residències de gent gran o per limitar les reunions familiars. 

Notícies relacionades

Respecte a la reunió de demà dimecres amb Pablo Casado (a la tarda serà el torn d’Inés Arrimadas), Sánchez va tornar a reclamar-li que faciliti la renovació dels òrgans, perquè en una situació d’emergència es necessiten «institucions robustes» i la democràcia «és un equilibri de poders». «¿Quin sentit té el bloqueig pel bloqueig? El líder de l’oposició ha de liderar el discurs de l’oposició. En una situació tan inèdita, l’alternativa és posar l’espatlla».

A Sánchez se li ha retret que no hagi parlat a penes amb Casado. Tot i que va dir que estava «disposat» a esmenar-se i a «reconèixer errors», va remarcar que «dos no ballen si un no vol», i va traspassar la responsabilitat al líder popular. Al seu torn, va recordar que els conservadors també van bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial a José Luis Rodríguez Zapatero, i Felipe González va comptar amb una «oposició despietada». «Però ara el moment és inèdit i els ciutadans demanen als polítics que es posin a la seva pell», va urgir.

«Benvinguda» la transparència a la casa reial

Pedro Sánchez, durant l’entrevista a la SER, també va ser preguntat pel rei emèrit. De nou, va defensar que el PSOE és l’únic partit que va firmar la Carta Magna amb unes sigles que arriben fins avui, i avui reivindica el pacte constitucional en la seva integritat, «que no es trosseja, que és un tot», on hi ha la monarquia parlamentària, però també la convivència, els drets, les llibertats. El president va naturalitzar les discrepàncies en aquest punt amb Unides Podem, perquè les dues formacions procedeixen de «cultures polítiques diferents».