Casado rebutja renovar el Poder Judicial mentre Iglesias segueixi
El líder del PP proposa al Govern crear un organisme independent que distribueixi els fons europeus
El cap de l'Executiu es reuneix aquesta tarda amb Arrimadas a la recerca de recolzaments per als Pressupostos
La previsió s’ha complert. Pedro Sánchez i Pablo Casado no han aconseguit acostar posicions per renovar els òrgans constitucionals (Consell General del Poder Judicial, Tribunal Constitucional, Defensor del Poble i RTVE, entre d’altres) ni tampoc per asseure’s junts a abordar els Pressupostos Generals del 2021, claus per superar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia de Covid-19.
Sánchez i Casado s’han reunit aquest matí durant gairebé dues hores a la Moncloa. No es veien a soles des del 17 de febrer. Llavors estaven distanciats i ara més, si és possible, perquè es barregen les pulles que es llancen per la gestió sanitària. El líder del PP descarta qualsevol entesa sobre la renovació d’aquestes institucions o els comptes perquè el president té de soci en el Govern Podem. «La pilota és a la teulada de Sánchez, per veure què fa amb Podem», ha afirmat el dirigent popular en una roda de premsa que ha ofert després de la reunió. «[Iglesias] està en una petició de canvi de règim constitucional, han demanat que el Rei abdiqui i que hi hagi un referèndum sobre la Monarquia, i així comencem molt malament», ha assenyalat. A més, ha remarcat, Iglesias advoca per un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i «blanqueja» Bildu.
Casado, no obstant, sí que ha destacat l’entesa per crear una «Agència Nacional per a la Recuperació Econòmica d’Espanya» i que algun expert «sense carnet de cap partit» la pugui dirigir. El líder del PP vol que un organisme independent sigui el responsable de distribuir els 140.000 milions d’euros d’ajuts europeus dels quals pot disposar Espanya en els pròxims anys. Casado ha dit que Sánchez ha acollit de bon grat la proposta, tot i que María Jesús Montero, ministra d’Hisenda, més tard ha desdenyat aquesta mínima entesa amb el PP. «L’agència no ha sigut el centre del debat. És un tema totalment instrumental, accessori», ha dit Montero traient-li importància a aquesta coincidència.
Casado veu un «horitzó de col·laboració» en la reforma sanitària
Un altre punt on, segons Casado, hi pot haver un «horitzó de col·laboració» és l’enfortiment del marc legal que reclama el seu partit per poder prendre mesures eficaces davant la pandèmia, amb l’objectiu que l’Executiu no hagi d’acudir a la fórmula de l’estat d’alarma. També els populars volen modificar la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, perquè la privació de drets –com quarantenes obligatòries– hagi de continuar sent autoritzada pels jutjats, però que per a la limitació de la circulació i de la mobilitat entre províncies hi pugui haver una autorització posterior. Aquesta autorització, remarca Casado, no l’ha de donar els jutjats contenciosos administratius, sinó les sales corresponents dels tribunals superiors de justícia de cada comunitat o el Tribunal Suprem (si és el Govern el que ha decidit).
To dur de Montero
La visió de l’Executiu no ha pogut ser més oposada a la de Casado. El to fet servir per la portaveu ha sigut extraordinàriament dur. Fins i tot aquelles qüestions que el líder del PP havia venut com a punts d’acostament, cas de la creació de l’esmentada agència estatal per canalitzar les propostes per a l’ús dels fons europeus, han sigut qualificades d’«anecdòtiques» per la ministra. L’argument del Govern és que en les tres matèries clau en les quals buscava un consens de mínims el president (despolitització de la pandèmia, renovació institucional i Pressupostos de l’Estat) no ha trobat receptivitat per part del cap del PP. De fet, Montero ha deplorat que el líder dels conservadors mantingui una actitud de «confrontació», de «frontisme», d’«obstruccionisme» i de «no és no».
El líder del PP, Pablo Casado, després de la seva reunió a la Moncloa amb Pedro Sánchez, aquest 2 de setembre. /
El balanç de la cita de gairebé dues hores és, per la Moncloa, «decebedor». «Casado ha donat l’esquena al diàleg. És el mateix Casado que fa dos anys», que tot i que es trobi en un «permanent gir al centre», al final acaba «girant sobre si mateix», va sentenciar Montero.
Els ‘lobbies’ i Redondo
En aquesta línia, la titular d’Hisenda ha acusat el president del PP de «continuar utilitzant les dades de la pandèmia», «a partir de falsedats i de la manipulació», per «intentar desgastar el Govern» i buscar la «confrontació» en un terreny en el qual el Govern, ha dit, «no ha volgut confrontar ni confrontarà». També li ha criticat que no s’avingui a una negociació sobre els Pressupostos quan ara és més urgent que mai. L’Executiu veu fins i tot «ofensiu» que el cap del PP consideri que amb el format actual –una comissió interministerial que presideix Sánchez i unitat de seguiment del fons de recuperació instal·lada en el Gabinet de la Presidència del Govern, que dirigeix Iván Redondo– es fomentarà «una processó de ‘lobbies’» cap a la Moncloa. «Tot el que diu Casado és ofensiu per a aquest Govern», ha arribat a manifestar Montero.
Montero: el balanç és «decebedor», Casado «ha donat l’esquena al diàleg»
Que s’estudiï, en tot cas, la creació d’una agència és «absolutament accessori» en el marc de la conversa. La portaveu ha aprofitat la seva compareixença per advertir que «sorprèn» que els conservadors ara promoguin la formació d’agències ja que, quan estaven en el poder, es van proposar «extingir-les», i així van quedar derogades per la llei del règim jurídic del sector públic, del 2015.
Però la qüestió pressupostària no era l’eix capital per al Govern, ja que, com va reconèixer la mateixa ministra, Hisenda creu que podrà tirar endavant els comptes del 2021 fins i tot sense el recolzament del PP, ja que té com a comodí Ciutadans, que sí que ha expressat la seva disposició a pactar-los. Fonamental era per a la Moncloa procedir al desbloqueig institucional. Però aquí altre nou no se n’ha sortit, com era esperable. El Govern ha dit sentir-se escandalitzat a l’escoltar Casado dir «sense enrojolament que no pensa complir la Constitució», al tenir congelats els òrgans pendents de relleu durant tota la legislatura.
El Govern també manté que no hi ha necessitat de cap reforma legal que eviti haver de recórrer a l’estat d’alarma, perquè defensa que tota limitació de drets requereix control judicial o parlamentari. Remarca que les comunitats autònomes disposen de les eines necessàries per controlar els rebrots de Covid-19. No obstant, l’Executiu complirà el mandat de la Comissió de Reconstrucció del Congrés, que va prescriure, per exemple, la conversió del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) en un altre organisme amb més autonomia i pressupost. «És que aquestes conclusions de la comissió les té en agenda el Govern, les hem votat i proposat... Que les vulgui capitalitzar Casado..., aquí ho deixo», ha criticat Montero.
La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en una roda de premsa a la Moncloa aquest 2 de setembre. /
Aquesta tarda, Arrimadas
Casado ha arribat a la Moncloa puntual, a les deu del matí. Sánchez, amb mascareta així com el cap de l’oposició, l’ha esperat a les escales de l’edifici i tots dos s’han saludat amb el colze, per reduir el risc de contagi. El líder del PP ha sigut el primer a passar per la seu de Govern en una ronda que segueix aquesta tarda amb Inés Arrimadas. La presidenta de Ciutadans hi ha anat a les cinc amb una estratègia totalment diferent de la de Casado.
L’Executiu jutja «anecdòtiques» qüestions com l’agència per als fons europeus
Arrimadas vol participar en la confecció dels Pressupostos per reduir la influència de Podem i mirar d’evitar que Sánchez necessiti ERC per tirar-los endavant. Els 10 escons de Cs són clau en aquesta suma, i l’Executiu és partidari d’intentar-ho, ja que no creu que els republicans catalans siguin uns bons companys de viatge en aquest tema per les eleccions catalanes (encara sense data).
Notícies relacionadesSánchez assegura que vol uns comptes del 2021 «progressistes», però no «excloents», per això està disposat a fer algunes picades d’ullet a Ciutadans per atraure’ls. Un d’aquests gestos seria aparcar la pujada fiscal, que estava inclosa en el programa de la coalició PSOE-Podem.
Aquest dijous passaran per la Moncloa, els portaveus d’ERC i el PNB, Gabriel Rufián i Aitor Esteban. Sánchez s’entrevistarà amb els altres representants –Vox se’n va excloure– de manera telemàtica.
Unides Podem Pablo Casado Inés Arrimadas Ciutadans PP - Partit Popular Govern Pedro Sánchez Coronavirus Iván Redondo
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034