ES TANCA LA RONDA DE CONTACTES DEL PRESIDENT
El Govern consolida la seva relació amb Cs però no renuncia als vots d'ERC
Els republicans condicionen el seu recolzament als comptes a la reactivació de la taula de diàleg
Sánchez i Rufián pressionen Torra demanant una reunió d'aquest fòrum a mitjans de setembre
rufianpedroreu /
Esquerra Republicana de Catalunya va deixar clares aquest dijous quines són les seves condicions per asseure’s a negociar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021: reactivar la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat. Una exigència que la ministra portaveu, María Jesús Montero, va assegurar que l’Executiu està disposat a complir i, a ser possible, en un espai breu de temps per reforçar el compromís del president, ja expressat des de l’arrencada de la legislatura, amb el diàleg. Segons van pactar Pedro Sánchez i Gabriel Rufián durant la seva reunió de tot just una hora a la Moncloa, es treballarà per intentar reunir aquest òrgan a mitjans de setembre. Un gest del líder socialista i el portaveu d’ERC que situa tota la pressió sobre Quim Torra, que té l’última paraula sobre si descongelar el diàleg, o no.
«Perquè ens demanin un segon acord, primer han de complir el primer i el primer és la taula de diàleg que, a més, és un compromís per escrit», va explicar posteriorment Rufián en roda de premsa al Congrés, fent referència al pacte a què ERC va arribar amb Sánchez per facilitar la seva investidura amb una abstenció.
Els dos dirigents van acordar fer una reunió a mitjans de setembre, descarregant la responsabilitat de si s’acaba tenint lloc en Torra, que haurà de donar el seu vistiplau. Una cosa que no sembla fàcil d’aconseguir. El líder del Govern ja ha deixat clar que només acceptarà retornar al fòrum entre els dos executius si l’ordre del dia inclou l’autodeterminació i l’amnistia. La Moncloa no s’oposa a parlar sobre les dues qüestions, però sempre ha advertit que no és possible un referèndum ni amnistiar els condemnats del procés.
1) Reactivación del diálogo.
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) 3 de septiembre de 2020
2) Unos PGE es ponerle números a un proyecto político. Es falso q sea lo mismo con Cs q con Esquerra.
3) Sería conveniente gobernar pensando en el control de la pandemia y sus efectos y no gobernar pensando en el control de un partido y sus cargos. pic.twitter.com/D8ya9VY2NZ
Montero va indicar que Sánchez «no té inconvenient» perquè es reuneixi la taula, i que es faci al més aviat possible, tot i que ara serà el seu Gabinet i el de Torra els que es posaran en contacte per fixar data, lloc –aquest cop li tocaria a Barcelona perquè així es va acordar en la primera cita, al febrer– i delegacions. En realitat, no hi havia cap novetat, perquè Sánchez porta mesos, des que es va aixecar l’alarma, dient que no té problema en què el fòrum es convoqui, però és Torra qui no vol. No en va, Montero apuntava dimarts passat que ERC abans hauria de convèncer el president perquè accedís a reactivar una via que ERC cuida perquè va ser la seva aposta més arriscada de cara a la investidura.
«Perquè ens demanin un segon acord, han de complir el primer i el primer és la taula de diàleg»
No sembla haver cap dubte que Torra no donarà el braç a tòrcer fàcilment. De fet, Laura Borràs, portaveu de JxCat a la Cambra baixa, amb qui el president va parlar a la tarda per videoconferència, va avisar: si Sánchez «accepta parlar d’autodeterminació», el seu partit buscarà «dia i hora» per a la taula, perquè si es pretén «fer una foto no és necessari». Borràs anticipava així la previsible resposta de Torra. JxCat, a més, es nega a parlar dels PGE mentre segueixi la «repressió», que segons el seu parer «no només no s’atura, sinó que s’accentua».
La ministra d’Hisenda va remarcar que en la negociació pressupostària no exclourà ningú, ni tan sols el PP, malgrat el sonor cop de porta de Pablo Casado. El Govern «treballarà amb tots» i buscarà que s’aixequin els «vetos creuats». Perquè Cs rebutja ERC, igual que ERC veu «incompatible» els taronges amb el seu partit i amb l’esquerra.
Voluntat de Cs
Després de Rufián, Sánchez es va veure amb Aitor Esteban, portaveu del PNB, que, segons va indicar en un comunicat [aquí en PDF] es va obrir a negociar uns comptes «per a la reactivació econòmica i social, que apostin per la indústria».
«Caldrà veure si ERC està per la feina. Sembla que sí i ho intentarem», diuen a la Moncloa
Ja a la tarda, el cap de l’Executiu va tancar els contactes amb els dirigents dels grups Plural, EH Bildu i Mixt, ja de forma telemàtica. El president va trobar la mà estesa dels socis que van fer possible el naixement de la coalició. Més País, Compromís i el BNG es van comprometre a donar suport als PGE si el Govern compleix els acords a què va arribar al començament de la legislatura i si els comptes del 2021 tenen un caràcter social i progressista. També es va obrir a negociar la portaveu ‘abertzale’, Mertxe Aizpurua, que en la investidura es va abstenir. No obstant, també es van deixar sentir avisos. Així, Íñigo Errejón, líder de Més País, va apuntar que farà «valer» els seus vots, que no sortiran «gratis».
Joan Baldoví, diputat de Compromís, va reclamar a Sánchez que compleixi les seves promeses d’investidura i en concret amb un nou model de finançament autonòmic i amb el repartiment d’inversions en funció del pes de cada comunitat. Així que si el Govern compleix, el vot de la coalició valencianista «serà afirmatiu». I Néstor Rego, del BNG, va demanar al president que es recolzi en les forces que van donar suport a la seva investidura perquè creu que no serà possible tirar endavant uns comptes progressistes amb Cs. És a dir, que els taronges siguin companys de viatge de l’Executiu no convenç els socis d’arrencada de legislatura, tot i que el veto explícit el posa ERC, si bé la seva capacitat de pressió s’ha reduït. Abans era l’aliat inevitable i necessari perquè Sánchez continués a la Moncloa. Ara el PSOE té dos camins per triar. En paraules d’Errejón i Baldoví, aliats electorals el 10-N, l’important no és «amb qui», sinó «per què».
Lo importante de los Presupuestos no es con quién, es para qué. El Gobierno contará con nuestros votos si se atreve a combatir la desigualdad, fortalecer los servicios públicos y llevar a cabo una reindustrialización verde. Hoy en @hora25 pic.twitter.com/vEf8yMDFTq
— Íñigo Errejón (@ierrejon) 3 de septiembre de 2020
Notícies relacionadesBaldoví (Compromís): "Es más importante qué dicen los presupuestos que quiénes los firman"@joanbaldovi | @compromis https://t.co/wJd1IHykI5 ⤵️ https://t.co/vMJendo3sQ
— Radio 5 (@radio5_rne) 3 de septiembre de 2020
La Moncloa va acabar la ronda més optimista. Fonts de l’Executiu admetien que de qui més disposició al diàleg han percebut, clarament, és de Cs. Però no renuncien a ERC, perquè tampoc ha rebut un no. «Caldrà veure si està per la feina. Sembla que sí i ho intentarem. L’important és que hi hagi PGE», indicaven des del nucli dur.
Inés Arrimadas és el primer objectiu, però el Govern no vol trencar amb ERC –el preu del seu vot sí que ha baixat– perquè Cs incomoda Podem i perquè queda molta legislatura. El PSOE espera continuar comptant amb ERC una vegada estigui més alliberada, passades les eleccions catalanes, encara sense data.
BNG EH Bildu PNB Unides Podem Joan Baldoví Compromís Íñigo Errejón Gabriel Rufián Inés Arrimadas Ciutadans PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Govern Pedro Sánchez Más País Laura Borràs Quim Torra Junts per Catalunya
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia