ENTREN TREMOSA, SÀMPER I PONSA

Torra es blinda i expulsa el PDECat del Govern

Chacón, l'única consellera del partit, cau en la «purga» amb Buch i Vilallonga

El president es disposa a encarar la seva inhabilitació sense convocar eleccions

zentauroepp54754145 barcelona 03 09 2020 pol tica combo de los consellers chac n200903112157

zentauroepp54754145 barcelona 03 09 2020 pol tica combo de los consellers chac n200903112157

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena / Daniel G. Sastre / Guillem Sànchez

Fa vuit mesos Quim Torra donava la legislatura per esgotada i anunciava eleccions imminents; aquest dijous, remodelava el Govern per fortificar-se, deixant clar que pensa allargar el seu mandat fins que el Tribunal Suprem decideixi si l’inhabilita. Davant la mirada atònita d’ERC, soci de JxCat a la Generalitat, el president aprofitava la maniobra per expulsar de l’Executiu el PDECat, el partit que mira de subsistir després d’una opa hostil de Carles Puigdemont que l’està deixant sense gairebé càrrecs de primer nivell.

Torra va introduir per sorpresa tres canvis en el seu equip. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga –inèdita a banda de per alguna polèmica lingüística pel castellà a TV-3– serà substituïda per l’exdiputada de CiU i Junts pel Sí Àngels Ponsa. El titular d’Interior, Miquel Buch, en el punt de mira del president des de l’actuació dels Mossos durant els disturbis independentistes de la tardor passada, deixa el càrrec a l’advocat Miquel Sàmper.

Però el moviment més rellevant es va produir al Departament d’Empresa i Coneixement. Torra destitueix Àngels Chacón, l’última supervivent del PDECat dins el Govern, per col·locar l’exeurodiputat Ramon Tremosa. El partit va reaccionar amb indignació, i va qualificar de «purga política» el relleu de la fins aquest dijous consellera. Chacón és la principal aspirant a convertir-se en la candidata del PDECat a la Generalitat si finalment s’enfronta a les urnes a la nova formació de Puigdemont.

Buch remarca la «falta de trajectòria política» de Torra

Però el PDECat s’ha quedat ara sense el seu principal aparador per als pròxims mesos. «Tots sou conscients de les circumstàncies que han portat el president a prendre aquesta decisió», es va regirar Chacón contra l’«abrupta» destitució amb una carta al seu equip d’Empresa.  Buch també va deixar anar algun retret, i va recordar la «falta de trajectòria política» de Torra.

Les lectures de la crisi són múltiples. La versió oficial insisteix que el president vol «reforçar» el Govern «per la incertesa sobre l’evolució de la Covid-19 i la certesa de la crisi econòmica i social». Però la realitat és polièdrica. Al marge de la disputa en el món postconvergent, tot apunta que el president ha canviat d’idea i ara pensa a allargar el seu mandat tant com sigui possible.

Davant el Suprem

Previsiblement no serà gaire temps, perquè el Tribunal Suprem decideix el 17 de setembre sobre la seva inhabilitació; el mateix Torra es dona per destituït. S’entreveu a partir de llavors en l’horitzó un panorama altre cop enrevessat, amb JxCat pressionant ERC –via president del Parlament, Roger Torrent– perquè no acati la decisió. És l’escenari ideal per a Puigdemont: «confrontació» oberta amb l’Estat i oportunitat d’endossar al seu soci –i rival pels vots independentistes– un presumpte col·laboracionisme amb l’enemic. Ara mateix, el més probable és que les eleccions catalanes no se celebrin fins l’any que ve.

Torra va comunicar dimecres els canvis a Puigdemont, informa Fidel Masreal. I aquest dijous va anar a la presó de Lledoners per comentar-los amb Jordi Sànchez i Joaquim forn. També va oferir al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, la possibilitat de fer algun canvi en els departaments d’ERC, però no va voler.

ERC discrepa fora de micro

Els republicans van guardar les formes i van deixar les discrepàncies per a les reflexions fora de micro. Així, oficialment no es va passar del «ple respecte» a la potestat de Torra de portar a terme canvis, i poc més. Amb tot, el pensament transversal a la seu del carrer de Calàbria és que, «com era d’esperar», apunta un eminent republicà, «l’embolic descomunal» –o «esvalot», segons un altre membre d’Esquerra– en què viu «la postconvergència» ha acabat «afectant el Govern».

Notícies relacionades

En aquesta línia s’inscriu també el que va dir Gabriel Rufián, l’únic dirigent d’ERC que públicament va assenyalar a la batalla entre Puigdemont i el PDECat. «És contraproduent traslladar la guerra civil interna que pugui tenir Convergència, es digui com es digui, a la primera institució del país», va dir.

Fonts d’ERC també van donar una altra interpretació a la crisi de Govern: la de blindar la part postconvergent de l’Executiu de cara a la presidència en funcions de Pere Aragonès. «L’únic programa polític que tenen, perquè Puigdemont no tornarà i no volen seure a negociar una solució política, és el de desgastar ERC», va apuntar una veu del partit. Perquè ningú dubta que la pròxima estació d’aquesta accidentada legislatura és la gestió de la destitució de Torra