clavegueres policials

Anticorrupció demana imputar Fernández Díaz i Cospedal en el 'cas Villarejo'

El ministeri públic vol que tots dos declarin a la peça en què s'investiga el seguiment de Bárcenas

Ell era el ministre de l'Interior quan es van produir els fets investigats i ella, la secretària general del PP

zentauroepp41760510 madrid  24 01 18  politica  maria dolores de cospedal  minis180124105050

zentauroepp41760510 madrid 24 01 18 politica maria dolores de cospedal minis180124105050

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia Anticorrupció ha tornat de les vacances d’estiu amb energies renovades i abans que s’obri formalment l’any judicial aquest dilluns ha sol·licitat al jutge de l’Audiència Manuel García-Castellón que reactivi la investigació del presumpte espionatge patit per l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, amb càrrec als fons reservats amb la imputació de dos noms destacats del partit, han confirmat fonts jurídiques. Es tracta de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i de l’exsecretària general del partit María Dolores de Cospedal, que just va deixar la política el novembre del 2018 al transcendir les seves converses amb el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, i l’excomissari José Manuel Villarejo

La petició de citació, avançada per Eldiario.es, s’ha produït a la peça Kitchen, en què també hi ha imputat Francisco Martínez, número dos d’Interior durant el Govern de Mariano Rajoy, com a secretari d’Estat de Seguretat. Encara no ha accedit a declarar davant el magistrat, malgrat haver sigut citat ja diverses vegades, emparant-se en què la causa és secreta i això l’impedeix conèixer els indicis que hi ha contra seu. Precisament un altre dels imputats en aquesta peça del ‘cas Tàndem’, en què s’investiguen les clavegueres policials, l’excomissari Enrique García Castaño, ‘el Gordo’, va dir haver-li entregat un ‘pendrive’ amb telèfons clonats de Bárcenas. 

Qui sí que va declarar davant el jutge García-Castellón va ser l’exdirector adjunt operatiu Eugenio Pino, que va negar l’existència d’una operació Kitchen per localitzar la informació perjudicial per al partit que pogués tenir en el seu poder Bárcenas, sufragada amb càrrec als fons reservats. En general, els imputats van argumentar que el dispositiu pretenia localitzar la fortuna suïssa de l’extresorer.

Per a Cospedal

Notícies relacionades

En aquesta peça del cas pel qual és a la presó Villarejo, també figura com a investigat Sergio Ríos, l’agent que va fer de xòfer de Bárcenas el 2013, quan la vivenda de l’extresorer va ser assaltada amb la seva dona, el seu fill i una assistenta dins. El comissari Andrés Gómez Gordo, que va treballar per a María Dolores de Cospedal quan va ser presidenta de Castella-la Manxa, va ser qui Ríos va identificar com qui li va oferir participar en el dispositiu.

Amb Fernando Grande-Marlaska al capdavant d’Interior, la Direcció General de la Policia va admetre en un informe remès a l’Audiència Nacional que en l’operació Kitchen van participar «funcionaris adscrits» entre els anys 2013 i 2015 a «la Direcció Adjunta Operativa de la Policia, així com a la Comissaria General d’Informació». També constava «la utilització de col·laboradors o informadors, alguns dels quals rebia una remuneració periòdica a canvi de la informació facilitada».