L'ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA
'Tornada al col·le' sense treva al Congrés
L'oposició redoblarà la seva pressió al Govern en un curs polític que continuarà marcat per la pandèmia
A l'examen dels Pressupostos se suma una possible moció de censura i la tardor judicial de Podem
zentauroepp53711554 madrid 10 06 2020 politica sesion de control al gobierno e200906174940 /
Calent, incert, frenètic o intens s’han convertit en epítets del començament de cadacurs polític. La vida enfeinada del legislatiu en l’últim lustre, amb quatre eleccions, dues mocions de censura i fins a pròrrogues d’un estat d’alarma que va durar 100 dies, no sembla que hagi de donar treva en aquest nou període de sessions parlamentàries. En l’horitzó hi ha ja una possible moció de censura, la difícil negociació dels pressupostos i el setge de l’oposició al presumpte finançament irregular d’un dels socis a l’Executiu.
Amb la meitat de l’aforament, mascaretes i gel desinfectant, l’obertura del curs serà aquesta vegada al Senat. Com va avançar EL PERIÓDICO, un debat de més de cinc hores a la Cambra alta és l’escenari triat per Pedro Sánchez per arrencar l’engranatge polític i legislatiu. La Cambra baixa també reprendrà els plens i les sessions de control a l’Executiu, tot i que mentre continuï la pandèmia no hi haurà les tan habituals declaracions de diputats als passadissos.
Test d’unitat al Govern
Les portes de l’hemicicle del Congrés s’han mantingut tancades en el període estival, que ha servit per refredar els ànims després de plens carregats de retrets i acusacions per la gestió de la inesperada pandèmia. Els dos partits en el Govern, el PSOE i Podem, van unir forces per evitar les compareixences en ple extraordinari de president i vicepresident segon. De moment, Sánchez tanca files fins inclús davant els problemes judicials del que en un altre temps era principal rival polític, Pablo Iglesias: el ‘cas Dina’, la imputació de Podem per possibles irregularitats comptables i les investigacions del Tribunal de Comptes sobre les despeses electorals del partit. Mantenir aquesta unitat no serà fàcil: a la tardor judicial d’Iglesias se sumen les diferents posicions sobre el paper que ha de prendre el Congrés davant les presumptes irregularitats del rei emèrit i fins i tot quin soci és el preferit per rubricar els pressupostos, que seran punts de fricció difícilment salvables.
En la primera sessió de control després de l’estiu, l’oposició donarà compte que la pandèmia continua sent la seva principal preocupació. Contagis, economia, turisme o educació són els temes escollits per a les primeres preguntes, sempre amb la crisi sanitària com a teló de fons. La nota de color la posaran JxCat i EH Bildu, amb preguntes sobre el rei emèrit i el recolzament dels expresidents del Govern a l’exministre Rodolfo Martín Villa. El dijous un dels debats que es preveuen més durs: la convalidació del decret llei de mesures financeres per als ajuntaments.
Pressupostos, segona oportunitat
Sánchez és l’únic president que després de més de dos anys en el Govern no ha aconseguit tirar endavant uns pressupostos i els que arrossega el país porten la firma de Cristóbal Montoro. El seu particular examen de setembre és la cita més important del calendari parlamentari. El suspens dels últims comptes va acabar en eleccions.
El Govern ja ha començat els contactes per sumar noves tonalitats cromàtiques al tàndem de vermells i morats, però la falta de majories complica una paleta en la qual hi ha colors que s’entossudeixen a no combinar. Podem desconfia de Cs i les eleccions a Catalunya compliquen la vida a ERC. Com informava aquest diari, Sánchez i Iglesias han acordat elaborar un esborrany que serveixi de punt de partida per mirar de tancar els comptes.
La moció de Vox
Vox no cessa en el seu afany d’erigir-se com la veritable oposició i fa mesos que els seus líders anuncien una moció de censura que, de moment, sembla que no aconseguirà més recolzaments que els seus 52 escons. La coalició del PSOE i Podem unirà forces contra els envits del partit liderat per Santiago Abascal, però s’ha de veure com influirà la pressió dels ultradretans sobre el PP i Cs. Tampoc els donarà treva als populars la corrupció, davant l’imminent aixecament del secret de sumarisobre el presumpte espionatge amb fons reservats aLuis Bárcenas.
Notícies relacionadesSi les últimes legislatures s’han caracteritzat per molt soroll i poques lleis, en l’horitzó legislatiu de la present semblen entreveure’s els primers projectes. La llei d’eutanàsia, la d’educació o la de canvi climàtic i transició energètica estan en termini d’esmenes i el Govern pretén incloure en els seus plans per a aquest curs una llei de memòria democràtica que permetrà il·legalitzar associacions franquistes.
Les assignatures pendents
El Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional, RTVE i el Defensor del Poble són òrgans amb una renovació que continua encara pendent de la calculadora de majories parlamentàries. Govern i líder de l’oposició se saben necessaris per arribar a un acord, però el moment polític mai sembla l’idoni per a una encaixada que faria que es freguessin les seves els d’ultradreta. El líder del PP, Pablo Casado, insisteix que no hi ha marge amb Podem en el Govern, però alguns dels òrgans pendents de revisió porten en funcions dos i tres anys. Hi ha assignatures pendents que s’arrosseguen curs rere curs.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació