LES PARAULES PROVOQUEN MALESTAR AL PSOE
Iglesias revela que va tenir una «discussió forta» amb Sánchez per la marxa de Joan Carles I
Montero i Calvo eviten polemitzar amb el vicepresident i remarquen que la relació amb Zarzuela és «impecable»
El líder de Podem respon a Calvo que l'acord amb Cs «és inviable»: «No s'ha d'enganyar ningú»
undefined54635739 madrid 29 05 2020 politica rueda de prena posterior a l200908090430 /
La marxa d’Espanya de Joan Carles I va generar polèmica dins de l’Executiu. El sector podemista del Govern central, que no havia sigut informat d’aquest pas enrere del rei emèrit, va mostrar el seu rebuig en públic cap a la decisió adoptada per la Casa del Rei i avalada per Pedro Sánchez. Però en aquells primers dies d’agost hi va haver també discrepàncies que no van veure la llum. Dimarts, Pablo Iglesias va revelar que va tenir una «forta discussió» amb el president del Govern i que el líder del PSOE va acabar disculpant-se per com havia gestionat la sortida del monarca emèrit. Les revelacions del líder morat van irritar el soci majoritari del Gabinet.
«Per la fugida del rei emèrit vam tenir una discussió forta i puc dir que el president es va disculpar. Això l’engrandeix», va explicar el vicepresident segon a primera hora de dimarts sobre el que va ocórrer després del comunicat publicat per la Zarzuela que informava sobre el desig de Joan Carles I d’abandonar el país. «Que un president demani disculpes i digui ‘això t’ho havia d’haver dit tot i que no hi anaves a estar d’acord’ diu molt de Pedro Sánchez», va continuar en una entrevista a la cadena SER.
📽“En un Gobierno de coalición entre un partido monárquico y uno republicano es evidente que vamos a tener posiciones diferentes. Para nosotros, representa una vergüenza para la imagen de España la huida del rey emérito“.@PabloIglesias en @HoyPorHoy pic.twitter.com/GumeuEQHKV
— PODEMOS (@PODEMOS) 8 de septiembre de 2020
Iglesias va matisar que va ser una «discussió cordial, en el marc del respecte, però defensant posicions diferents». Referent a això, va assenyalar que són lògiques les discrepàncies sobre aquest assumpte en un Govern de coalició en el qual «hi ha un partit monàrquic i un altre republicà». Un atac clar al PSOE per haver protegit la figura de Joan Carles I i de la monarquia malgrat declarar-se republicà.
Aquest no és l’únic frec que s’ha produït entre els dos dirigents. Iglesias va deixar caure que tampoc va tenir coneixement sobre la fusió entre CaixaBank i Bankia. «Sobre les qüestions que ens puguin molestar, si a mi em molesta alguna cosa que ha fet el president, jo no ho comentaré als mitjans de comunicació», ha dit quan li han preguntat sobre si l’incomoda que Sánchez no li expliqui certes coses.
«Vam tenir una discussió forta i el president es va disculpar. Això l’engrandeix»
Alguns ministres socialistes van veure les paraules d’Iglesias a la SER després de la reunió del Gabinet, i no podien dissimular el seu profund malestar, tot i que la ira no va, per ara, més enllà. En la roda de premsa posterior, tant la portaveu, María Jesús Montero, com la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, van evitar polemitzar amb el cap de Podem. Totes dues es van escudar, a més, que les deliberacions del Consell de Ministres són «secretes», si bé aquesta «discussió forta» que va relatar Iglesias no es va produir en aquest fòrum. La titular d’Hisenda va indicar que desconeix les converses del president amb el seu equip, i cal deixar-les en el marc de la «relació bilateral» que manté amb cada un d’ells. El Govern treballa «cohesionat i tots a una», i està «ocupat i preocupat» per treure la seva «tasca ingent» endavant.
Per a Calvo, «l’important» són les relacions de l’Executiu amb l’actual màxima institució de l’Estat i amb el seu titular, Felip VI, que va fer que fos «completament transparent» la decisió del seu pare, de manera que els ciutadans la coneixen i en saben «les raons». La relació entre les dues institucions és «impecable» i és obligació de l’Executiu «sostenir l’ordre constitucional de forma contundent», i en aquest hi figura la monarquia.
Defensa, per tant, de la Corona i del seu titular. La vicepresidenta primera també va recordar que l’estatus del president del Govern «és molt diferent» al de la resta dels seus membres. I és ell el que manté les «relacions amb la màxima institució de l’Estat». És a dir, que és Sánchez qui interlocuta de manera directa amb el Rei i a ell li ha de preservar la confidencialitat dels seus despatxos.
En la mateixa línia prudent, tot i que de crítica indirecta cap a Iglesias, es va pronunciar la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra. Va dir que desconeixia les converses de Sánchez amb els seus ministres i no va voler pronunciar-se sobre les mantingudes amb Iglesias, però si les conegués, va afegir, no les faria públiques, perquè ella «mai» ho ha fet. «Les converses privades, siguin en l’àmbit del meu partit o en el parlamentari, mai les he fet públiques». La desautorització era evident.
«Màxim recolzament»
Iglesias, per la seva part, continua mirant de tirar per terra l’opció de negociar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021 amb Ciutadans: «És inviable». Fent referència a unes declaracions de la vicepresidenta Carmen Calvo, que el cap de setmana passat va sostenir en una entrevista que és «secundari» amb quins recolzaments tiren endavant els futurs comptes públics, el secretari general de Podem ha cridat a «no enganyar ningú» sobre la possibilitat d’aconseguir un pacte amb els taronges que faci possible l’aprovació dels Pressupostos.
«Respecto l’opinió de tothom, però crec que aquests anys s’ha provat qui pot donar estabilitat a un Govern progressista a Espanya», va remarcar el vicepresident segon quan li van preguntar per les paraules de la seva companya en l’Executiu. Tot seguit, ha insistit que buscar l’entesa amb els d’Inés Arrimadas, que governa en algunes comunitats «amb el recolzament de la ultradreta, és inviable».
Montero diu que no sap els detalls de les xerrades de Sánchez amb els seus ministres
Una vegada més, va fer èmfasi que «serà aquesta majoria [de la investidura] la que li donarà estabilitat» a la coalició entre socialistes i morats. Així, va apuntar a treballar per tancar acords amb ERC, el PNB, EH Bildu, Compromís, Més País i la resta de partits minoritaris. Sobre el recolzament dels republicans catalans, Iglesias va descartar, sense «fer previsions massa taxatives», la possibilitat de retardar la tramitació dels Pressupostos en el cas que coincidís amb les eleccions catalanes, encara sense data, per facilitar el ‘sí’ d’Esquerra.
A més, el líder d’Unides Podem va deixar clar que «la font d’inspiració» dels Pressupostos és l’acord assolit entre socialistes i podemistes al començament de la legislatura i no els acords a què pugui arribar el PSOE amb Cs. «Poden parlar amb qui vulguin del que vulguin, però hi ha una cosa que és l’acord programàtic que té la firma de Pedro Sánchez i la meva», va sentenciar.
La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, aquest 8 de setembre a la Moncloa. /
Montero, no obstant, va seguir amb la doctrina oficial en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts. El Govern manté la seva voluntat d’«ampliar la base» de recolzaments, i per tant es dirigirà a tots els grups, sense excloure ni tan sols el PP, perquè en un moment tan excepcional totes les formacions estan convocades per posar l’espatlla. Per a la ministra d’Hisenda, Iglesias estava expressant «les seves preferències», però ella negociarà amb tots. «Tots compartim que hem de fer una feina difícil amb totes les formacions que van donar suport a aquesta investidura, però no només». «Necessitem màxim recolzament per als nostres comptes públics, per a uns Pressupostos progressistes i inclusius que siguin capaços de recollir les aspiracions de la major part d’homes i dones».
La imputació
A la SER, també es va posar sobre la taula la imputació a Podem com a partit i a tres dirigents, entre ells el secretari de Comunicació, Juanma del Olmo, per presumptes irregularitats en el finançament. «Que s’investigui, que s’investigui fins al final», va sentenciar Iglesias, que va indicar que la seva formació «continua col·laborant amb la justícia». «Sospito que al final passarà el que sempre ha passat quan se’ns ha investigat», va assegurar, i va recordar que ja han presentat 14 denúncies contra la seva comptabilitat i que totes han sigut sobresegudes.
Unides Podem PSOE Pablo Iglesias Pressupostos Generals de l'Estat Govern Pedro Sánchez Felip VI Joan Carles I Podem Marxa d'Espanya de Joan Carles I María Jesús Montero Carmen Calvo Adriana Lastra
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao