BARÒMETRE DE SETEMBRE
L'enquesta del CIS torna a ampliar la distància del PSOE davant el PP: ja és de 13,4 punts
El 58,3% dels ciutadans reclamen mesures de control i aïllament «més exigents» davant la pandèmia
Només el 0,5% dels espanyols consideren la monarquia com un problema, després de la marxa de Joan Carles I
cis-sept-2020
El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha tornat a ampliar aquest dijous la distància entre el PSOE i el PP. Ara, segons el seu baròmetre, la diferència ja és de 13,4 punts. L’estudi col·loca els socialistes amb una estimació de vot del 31,5%, molt per davant del PP (18,1%), Unides Podem (12,2%), Vox (11,7%) i Ciutadans (10,6%).
Els resultats d’aquesta enquesta van en la línia dels divulgats per l’organisme públic el 27 de juliol, que reflectia una pujada del PSOE, amb un 32,4% en estimació de vot, mentre que el PP queia i es quedava en 19,4%, a 13 punts del partit que lidera Pedro Sánchez. L’estudi també reforçava el soci dels socialistes a la Moncloa, Unides Podem (12,6%), així com a Vox, amb un 12,3%. La principal novetat del sondeig conegut aquest dijous se situa en Cs. El partit d’Inés Arrimadas sembla que està capitalitzant la seva actitud de mà estesa a l’Executiu, augmentat en gairebé dos punts els seus suports, que fa dos mesos se situaven en el 8,8%.
El CIS ha anat reflectint un escenari molt canviant durant els últims mesos, amb tendències fugaces i contradictòries entre si. Dues setmanes abans de l’enquesta de juliol, va difondre un baròmetre en el qual la diferència entre el PSOE i el PP era menor: d’11 punts. I gairebé alhora, l’organisme, presidit per l’exdirigent socialista José Félix Tezanos, va reflectir que un 45,8% dels espanyols havien empitjorat la seva valoració del Govern central arran de la gestió de la pandèmia. Aquest presumpte desgast no es tradueix en pèrdua de vots, a la llum d’aquest últim baròmetre.
Més duresa davant la Covid-19
Notícies relacionadesEl treball de camp del baròmetre d’aquest dijous, portat a terme entre l’1 i el 7 de setembre, permet valorar l’impacte que l’augment dels contagis de Covid-19 i la creixent pressió sobre el sistema de salut, sobretot en territoris com Madrid, està tenint sobre l’opinió dels ciutadans. Així, el 58,3% dels consultats consideren que s’haurien de prendre mesures de control i aïllament «més exigents» que els aplicats durant els últims temps, mentre que el 25,8% defensen continuar com fins ara.
Les gairebé 3.000 entrevistes realitzades també es van portar a terme després de la polèmica sortida d’Espanya del rei emèrit Joan Carles I, envoltat de les sospites de corrupció. No obstant, no s’observa cap canvi en l’opinió dels espanyols. En el baròmetre del juliol, només el 0,5% dels consultats incloïen la monarquia entre els principals problemes del país. Aquesta vegada, el percentatge és exactament el mateix, dins d’una llista que continua encapçalada per l’atur (30,7%), la crisi econòmica (29,7%), el coronavirus (27,3%), la corrupció (20,5%) i els problemes polítics (19,7%). I el CIS no contempla analitzar amb més profunditat la relació dels ciutadans amb la Corona. El PSOE, de qui depèn l’organisme demoscòpic, està en contra que torni a preguntar directament als espanyols per la monarquia, una cosa que va deixar de fer fa cinc anys. Els socialistes van tombar dimarts passat al Congrés una iniciativa d’Unides Podem que anava en aquest sentit.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia