REUNIÓ A LA SEU DE L'EXECUTIU REGIONAL

Sánchez i Ayuso aparquen la bronca i uneixen el seu destí contra el virus

«Estem en una lluita epidemiològica, no ideològica», assenyala el cap de l'Executiu

«Celebro aquest principi d'acord. Es tracta de salvar vides», explica la presidenta de Madrid

undefined55040717 el jefe del ejecutivo  pedro s nchez  junto a la presidenta 200921132532

undefined55040717 el jefe del ejecutivo pedro s nchez junto a la presidenta 200921132532 / EUROPA PRESS J Hellin POOL

9
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Feia dies que la Moncloa assegurava que la bronca amb la Comunitat de Madrid havia d’acabar. La situació a l’autonomia, la regió d’Europa més castigada per la Covid-19, és tan «greu», argumentaven els col·laboradors de Pedro Sánchez, que les dues parts estaven obligades a cooperar, deixant de banda els retrets i atacs que han marcat la seva relació des de la primera declaració de l’estat d’alarma, a mitjans de març. L’acord al qual s’arribat aquest dilluns [aquí en PDF], després de la reunió entre el president del Govern i Isabel Díaz Ayuso, que es va prolongar durant gairebé dues hores a la Puerta del Sol, seu del Gabinet autonòmic, plasma la intenció d’obrir una nova etapa a través d’una única mesura: la posada en marxa d’organismes de col·laboració que serviran per «coordinar i planificar respostes contra la pandèmia». Armistici després de mesos de xoc. Una treva que és difícil predir quant durarà, també fins a quin punt és sincera o forçada per la necessitat imperiosa de baixar les armes en un moment crític per a la regió.  

L’única mesura pactada és la creació d’un grup Covid-19, que es reunirà setmanalment i les propostes del qual serviran de recomanacions per al Govern regional. Aquest grup de treball, compost per membres de les dues administracions –els ministres de Sanitat i Política Territorial, Salvador Illa i Carolina Darias, i el conseller de Sanitat i el vicepresident madrileny, Enrique Ruiz Escudero i Ignacio Aguado– es recolzarà, al seu torn, en dues estructures, la unitat territorial i la tècnica, de les quals formaran part representants dels dos executius i també l’alcalde de la capital, el popular José Luis Martínez-Almeida, portaveu nacional del PP.  

Sánchez i Ayuso uneixen així el seu destí contra el virus. La Moncloa coordinarà les mesures que es prenguin a l’autonomia, i serà a partir d’ara corresponsable del que passi. Malgrat els dubtes que en privat van llançar destacats membres del Govern divendres passat, quan es van conèixer les polèmiques mesures de control que Madrid ha posat en pràctica (qualificades de «confuses» i «ineficaces»), el president del Govern va evitar qualsevol crítica durant la seva compareixença posterior, juntament amb Ayuso, davant de dues dotzenes de banderes espanyoles i madrilenyes, en una escenografia, per cert, més pròpia de cimeres bilaterals entre dos Estats i que va ser cuidada pels dos maquinadors de l’entesa, els respectius caps de Gabinet, Iván Redondo i Miguel Ángel Rodríguez.

Sánchez garanteix una resposta proporcional als «escenaris» de la pandèmia

«La voluntat del Govern és ajudar, col·laborar, recolzar en tot el que estigui al nostre abast. No és enjudiciar. Porto el recolzament del conjunt de la societat espanyola. Aquest virus només el vencerem units. Celebro que siguem conscients que estem immersos en una lluita epidemiològica, no ideològica. L’únic objectiu ha de ser doblegar aquesta segona corba», va dir el cap de l’Executiu. «S’ha de celebrar aquest principi d’acord. Es tracta, sobretot, de salvar vides», va afegir la presidenta autonòmica. 

L’estat d’alarma

En un pacte tan genèric, que es limita a reforçar la comunicació entre les dues administracions i a anunciar que a partir d’ara s’intentaran consensuar les mesures, tot dependrà de les pròximes xifres de contagis i morts. Si no són bones i es mostra necessari adoptar iniciatives més dures, el més probable és que es repeteixin els xocs passats, creuen fonts de la Moncloa, que tot i així demanen posar el focus en l’acord assolit, sense anticipar res.

Però la dirigent del PP, sobretot per motius econòmics, continua sent contrària a aplicar mesures més exigents. «S’ha d’evitar tant sí com no el confinament i l’estat d’alarma. Hem d’evitar-ho per tots els mitjans», va dir divendres passat. «Ni estats d’alarma ni confinaments. Això és la mort per a la nostra comunitat», va assenyalar aquest dilluns. No obstant, ella mateixa no va descartar anar a mesures més dures: no es pot «tancar tot Madrid», va assegurar sense donar-se «una oportunitat» amb les limitacions impulsades divendres i que van entrar en vigor aquest dilluns. 

Pel Govern central, en canvi, aquest tipus d’iniciatives s’han de contemplar com a possibilitat, tot i que ara mateix no s’aprovin. «He demanat [a Ayuso] que estiguem preparats per a altres escenaris si fos precís», va dir Sánchez. En tot cas, el president va deixar clar que l’estat d’alarma l’hauria «de demanar» Madrid, i que, mentrestant, «hi ha molts altres instruments». «La realitat de la pandèmia serà la que indiqui quina resposta anirem donant, però garanteixo que aquesta resposta que donem serà proporcional a l’envergadura del desafiament que tinguem», va incidir. 

De moment, més enllà de la nova coordinació, el cap de l’Executiu va detallar a curt termini en què es podria concretar l’«ajuda» oferta. «Podem aportar mitjans de rastreig, desinfecció, sanitaris, logístics, assessorament, recursos jurídics, mitjans policials i tot allò que consideri Madrid que necessita per doblegar la corba», va dir. O sigui, tots els recursos que facin falta, sense que ara per ara hagin sigut xifrats. 

Ayuso tornar a insistir en un pla per a Madrid-Barajas. El president va indicar que no té «cap problema per reforçar tot el que sigui control preventiu i de detecció», però va recordar que des de juny només el 0,2% dels contagis són casos importats detectats a l’aeroport. «Ens hem de centrar-nos i focalitzar els nostres esforços on realment, segons el parer dels tècnics de Sanitat, hi ha el problema i el focus de propagació», va apuntar en una tíbia crítica a la presidenta regional.

Sánchez promet facilitar recursos, tot i que no quantifica, i Ayuso insisteix amb Barajas

Però ella va ser més directa en els retrets –molt més tamisats que anteriorment, òbviament–, a l’assenyalar que potser havia faltat haver pres mesures abans en la primera onada, al no controlar Barajas o al no haver-se donat forma a un nou paraigua normatiu substitutiu de l’alarma, una reclamació constant del PP. Una llei «estratègica», amb «normes bàsiques», perquè els ciutadans sàpiguen a què atenir-se. Sánchez va recordar que les eines legals existeixen –inclosa l’alarma– i que el Congrés va aprovar per amplísima majoria el decret llei de nova normalitat. Ayuso també va demanar deixar de banda l’«activisme», en al·lusió a les manifestacions de les zones del sud confinades i a les acerades crítiques que sí que llancen el PSOE i Unides Podem per unes mesures que entenen segregadores dels barris i pobles amb menor renda. La seva defensa és que no pretén «estigmatitzar» els districtes i municipis afectats, que concentren el 13% de la població de la regió (i el 24% dels contagis), unes 850.000 persones. 

L’obsessió de la presidenta va ser assenyalar que Madrid no és una comunitat com totes les altres, i per això necessita un tractament específic: «Tothom passa per Madrid. Madrid és de tots, Madrid és Espanya dins d’Espanya, ¿Madrid què és si no és Espanya? Tothom utilitza Madrid, tothom ve a un espectacle a Madrid, tothom passa per aquí». Sobre la falta de personal sanitari i de rastrejadors, es va escudar en el fet que això és un «mantra» de l’esquerra, ja que el que passa és que «no hi ha metges» i serien necessaris «milions» de rastrejadors, així que la regió prefereix posar èmfasi en el diagnòstic, en els cribratges massius i el compliment de les quarantenes. La dirigent conservadora va arribar a afirmar, sense que la rebatés Sánchez, que la Covid porta «necessitats aparellades» com «problemes de delinqüènciaocupació i menors no acompanyats». 

Primera reunió del grup Covid-19, format pels ministres de Sanitat i Política Territorial, Salvador Illa i Carolina Darias; el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, aquest 21 de setembre. / pool moncloa

PP «Discrecionalitat» del Govern

A la Moncloa, després de la trobada, van optar per la prudència i per no llançar més llenya al foc, malgrat el malestar que en tot el partit ha suscitat la gestió d’Ayuso per la seva «incompetència». «Tacar-nos ens tacarem, però esperem que la responsabilitat doni els seus fruits, que al final tot valgui la pena», indicava un alt càrrec. Un altre membre de l’Executiu resumia el sentiment general: «Tot i que la reunió va anar bé, tots som escèptics. Tant de bo les mesures donin resultats, però hi ha moltes dificultats per executar el pla». Aquesta ha sigut una de les observacions més repetides, que serà complicat vigilar que es compleixen les restriccions de mobilitat en les 37 àrees confinades amb tantes excepcions previstes. 

«Tot i que la reunió va anar bé, tots som escèptics», destaca un membre del Govern

Notícies relacionades

De fet, encara la Comunitat de Madrid no ha detallat quins efectius necessita, si bé aquestes primeres 48 hores són de moratòria. Després de la primera reunió del grup Covid-19, es va perfilar un calendari de treball. Aquest dimarts al matí es reunirà l’equip més tècnic, del qual formen part el delegat del Govern a Madrid, el socialista José Manuel Franco, i els consellers de Justícia, Enrique López (PP) i Transports, Ángel Garrido (Cs), més la secretària general de Transports del Govern d’Espanya, María José Rallo, i un representant de l’UME, un altre de la Policia Nacional, un altre de la Guàrdia Civil i els directors del Summa i del Samur. A la tarda, el grup Covid se citarà amb la unitat territorial, en la qual s’asseguin Martínez-Almeida; el conseller de Vivienda, David Pérez; la secretària general de Coordinació Territorial de l’Executiu central, Miryam Álvarez, i el president de la Federació Madrilenya de Municipis (FMM), el socialista Guillermo Hita. Encara no s’ha decidit qui serà el portaveu tècnic sanitari conjunt de les dues administracions, indicaven aquest dilluns fonts del Ministeri de Sanitat. 

Al PP van celebrar que Sánchez hagi superat «l’etapa d’abandó de funcions» i hagi assumit la seva «responsabilitat» en la gestió de la pandèmia. Fonts de la direcció del partit van aplaudir que el cap de l’Executiu accedís a reunir-se amb Ayuso, que feia «sis mesos» que demanava una trobada, i hagi encaixat que Madrid «té unes especificitats com Barajas o les estacions de tren que no pot defugir», informa Pilar Santos. En el comitè de direcció, que Pablo Casado va reunir, com és habitual els dilluns, tots els membres van mostrar el seu recolzament a la presidenta de Madrid i es van queixar de la «discrecionalitat» del Govern per assenyalar Madrid i no haver-ho fet amb comunitats, com la Rioja o Aragó, que també han tingut rebrots greus.