El Rei no assistirà a l'entrega de despatxos a jutges a Barcelona
Felip VI no acudeix a la seva cita anual amb l'escola judicial, la invitació de la qual va acceptar la setmana passada
Diferents fonts apunten al Govern per explicar el canvi de plans del cap de l'Estat
zentauroepp34738779 barcelona 18 07 2016 el rey felipe vi carlos lesmes y el 200922152809 /
Per primera vegada des que va accedir al tron, el rei Felip VI no presidirà l’entrega de despatxos dels futurs jutges, que tradicionalment es fa a Barcelona, perquè és la ciutat on s’ubica l’Escola Judicial. Segons ha informat el Consell General del Poder Judicial, l’acte que se celebrarà aquest divendres estarà presidit pel seu president, Carlos Lesmes, i no pel Monarca, malgrat que aquest era costum també per part de Joan Carles I.
Fonts de l’òrgan de Govern dels jutges han assenyalat a aquest diari que Felip VI va acceptar en un primer moment la invitació que com tots els anys se li va dirigir per participar en la cerimònia en la qual es farà entrega de despatxos a la 69 promoció de nous jutges, 29 homes i 33 dones. No obstant, aquest mateix dimarts s’ha rebut una comunicació en la qual s’informava que no hi assistiria i l’acte no apareixia en la seva agenda setmanal. Per explicar el canvi de plans, les diferents fonts consultades per aquest diari han apuntat al Govern, sense voler donar més explicacions.
Malestar entre els jutges
L’absència del rei sense explicació oficial ha causat malestar entre associacions fiscals i judicials, com la Francisco de Vitoria, que a Twitter deia: «La justícia emana del poble i s’administra en nom del Rei per jutges independents, inamovibles i sotmesos exclusivament a l’imperi de la llei. A la presa de possessió de nous jutges de la #69Promoció és necessari que sigui el Rei qui presideixi l’acte». Per la seva banda, l’Associació Professional de la Magistratura des del País Basc assenyalava que «l’entrega de despatxos als nous jutges és un acte del poder judicial que ha de ser presidit pel Rei». El col·lectiu conservador afegia que «hauria de quedar al marge de [...] negociacions polítiques».
La Zarzuela, a petició d’aquest diari, no ha volgut donar cap explicació de per què Felip VI trencarà la tradició de presidir l’acte. Joan Carles va començar a fer-ho quan l’escola judicial es va instal·lar a Barcelona, el 1997. Un portaveu oficial de la direcció de l’Estat s’ha limitat a assenyalar que la cerimònia «no està en les previsions». Fa dos anys, els Mossos van haver de blindar els accessos a l’Auditori de Barcelona per les protestes convocades pels Comitès de Defensa de la República (CDR). I la Casa del Rei va dissenyar una visita exprés al monestir de Poblet al juliol, dins de la gira que Felip i Letizia van fer per tota la Península per recolzar el turisme després del confinament, que amb prou feines va durar dues hores. La Zarzuela va anul·lar llavors l’etapa de Barcelona per raons sanitàries, ja que s’estaven registrant nombrosos rebrots.
Segona cita judicial
L’entrega de despatxos dels nous jutges és la segona cita del Rei amb el món judicial. El primer és l’obertura de l’any judicial que es va celebrar el passat dia 7 i en què Lesmes va reclamar més claredat normativa per lluitar contra la pandèmia. Després del seu discurs i el de la fiscal general de l’Estat, Felip VI va poder conversar amb els magistrats de l’alt tribunal i del Constitucional, així com amb els fiscals que hi van assistir durant aproximadament una hora sense presència dels mitjans de comunicació, que van ser vetats d’aquesta trobada per les restriccions d’aforament que provoca la Covid.
La cerimònia d’aquest divendres serà retransmesa en directe en la web www.poderjudicial.es. Tindrà lloc per primera vegada a la seu de l’escola judicial, l’òrgan tècnic del Consell General del Poder Judicial que des del 1987 proporciona «una preparació integral, especialitzada i d’alta qualitat als membres de la carrera judicial, així com als aspirants a ingressar-hi». Des de llavors han passat per l’escola els 3.043 integrants de les últimes 22 promocions de jutges espanyols.
L’any passat l’acte es va traslladar a Madrid pels actes de commemoració del 40è aniversari de la Constitució i Felip VI va donar la benvinguda als nous jutges recordant la importància de complir les resolucions judicials en una democràcia. La no celebració a Barcelona va ser molt criticada en el seu moment, en què tots els ulls queien sobre la justícia per la imminència del judici del procés, que va acabar amb la condemna per sedició dels líders independentistes.
Sense membres del Govern
Notícies relacionadesSegons el Consell, està prevista l’assistència del president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado. També hi assistiran els vocals del CGPJ, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i altres autoritats judicials, però no s’esmenta cap membre del Govern.
L’acte es desenvoluparà seguint les mesures disposades per les autoritats sanitàries per a la prevenció de contagis per coronavirus: reducció d’aforaments, distància interpersonal i ús obligatori de mascareta. Les autoritats, convidats i membres dels mitjans de comunicació que es desplacin a l’escola judicial hauran d’emplenar un formulari sanitari en què es declara no presentar símptomes de Covid-19 i es presta consentiment per a la presa de temperatura mitjançant cambra termogràfica d’infrarojos.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors