TENSIONS DEL SISTEMA DE FINANÇAMENT
Ximo Puig denuncia el «procés invisible» de Madrid i el seu «dúmping fiscal injust»
Assegura que la capital absorbeix recursos «en detriment de la igualtat dels territoris d'Espanya» i reclama una «reforma profunda»
El president de la Generalitat Valenciana es basa en un estudi de l'IVIE sobre les asimetries econòmiques entre comunitats
La pandèmia de coronavirus ha fet aflorar de nou les tensions del model de finançament autonòmic. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha posat sobre la taula la necessitat de portar a terme «una profunda reforma territorial». I ho ha fet denunciant les asimetries econòmiques entre regions i concretament «l’efecte capitalitat, que ha convertit Madrid en un generador de diferències i desigualtats. Un procés invisible amb un dúmping fiscal injust».
En la seva primera intervenció en el debat de política general aquest dilluns, Puig va parlar sense embuts de la voluntat de liderar un nou eix polític. La reforma territorial d’Espanya és un tema clàssic a l’agenda del Consell. Va arribar a elaborar una proposta de nova Constitució amb aquest enfocament. La deslleialtat de Madrid amb la resta de comunitats és un altre assumpte habitual en els discursos importants de Puig. Ara l’ha recuperat amb força a partir d’un estudi de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE). Aquest diu, per exemple, que 9 de cada 10 contractes estatals es gestionen des de Madrid, i gairebé el 60% d’adjudicacions es fan a empreses residenciades a la capital.
«Davant aquesta crisi que obre la pandèmia a Espanya no tots partim en iguals condicions per abordar la recuperació. No tots partim amb els mateixos pigments per donar color a la fotografia. I aquest és, avui, un debat més pertinent que mai. Un debat que només pot abordar-se amb la contundència de les dades», ha afirmat Puig.
«Moltes vegades hem parlat de les asimetries del sistema entre la comunitat que més rep i la que menys. Per això avui vull posar a sobre de la taula un nou informe –molt revelador– realitzat per l’IVIE», ha manifestat.
Partint d’aquest informe, Puig ha argumentat que l’«efecte capitalitat» ha convertit Madrid en un «gran aspirador» que absorbeix recursos, població, funcionaris estatals i xarxes d’influència. Tot això, en detriment de la igualtat dels territoris» que conformem Espanya».
L’eix divisori de la M-50
«El 29% dels treballadors públics estatals es concentren a Madrid, per a la capital això representa un plus de fins a 95.000 empleats públics més del que li correspon», ha assegurat el president valencià. «Això implica un plus poblacional i d’oferta laboral de l’M-50 per dins. Perquè 9 de cada 10 contractes estatals es gestionen des de Madrid, i gairebé el 60% d’adjudicacions es fan a empreses residenciades a Madrid», ha afegit. Tot ells suposa, segons l’opinió de Puig, «pèrdua de treball, benestar i prosperitat de l’M-50 cap enfora».
«Madrid pot permetre’s deixar d’ingressar 4.100 milions anuals amb rebaixes fiscals fruit del seu dopatge per l’‘efecte capitalitat’. Això implica l’emigració fiscal de persones i empreses cap a dins de l’M-50 i la pèrdua d’ingressos cap enfora».
«No és un debat identitari»
Puig ha remarcat que «tot això no és ni racional, ni just ni sostenible» i per això ha demanat una «profunda reforma territorial».
«No estem contra ningú. Però tampoc estem disposats a resignar-nos. És urgent evitar que aquestes desigualtats vagin creixent a costa de la resta d’Espanya. Perquè només acabant amb els greuges i les asimetries entre ciutadans evitarem una recuperació a diferents velocitats».
Així mateix, ha insistit que «un repartiment més just dels recursos i les oportunitats serà la millor manera de cohesionar l’Espanya plural, diversa i real». I ha tancat la seva intervenció sobre aquest assumpte: «Insisteixo, aquest no és un debat identitari. És un debat de drets, d’igualtat d’oportunitats i de benestar.» «Sempre exigiré un finançament just i unes inversions justes. Amb independència de qui governi».
Ayuso reclama un tracte diferent de Madrid
Notícies relacionadesEl discurs de Puig reclamant un finançament més just i denunciant l’efecte «aspirador» de Madrid coincideix en el temps amb el que va fer, amb un to molt diferent, Isabel Díaz Ayuso, dilluns a la nit a TVE-1. Ayuso va reivindicar la capitalitat de Madrid i va reclamar un tracte diferent per a la Comunitat.
«Madrid és nacional, és una Espanya dins d’una altra pels llaços que ens uneixen amb totes les comunitats autònomes, per ser motor econòmic, per tenir el 60% de les grans empreses, per aquestes xifres de moviment i sobretot perquè som una comunitat molt vulnerable per la nostra densitat de població. Tot això fa que sigui una qüestió nacional capital afrontar-ho», ha argumentat Ayuso per defensar un tracte diferencial cap a la Comunitat.
Finançament autonòmic Comunitat de Madrid Comunitat Valenciana Ximo Puig Autonomies Balances fiscals
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació