EN PARAL·LEL, REVISIÓ DEL CODI PENAL

El Govern central començarà a tramitar l'indult dels presos de l'1-O la setmana vinent

El ministre de Justícia sorprèn i aprofita una pregunta de la portaveu de JxCat per llançar un anunci clau en el Congrés

El tràmit, obligatori per a l'Executiu, pot tardar més de mig any, i el Govern no avança si el resoldrà favorablement

indultos / periodico

7
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern central començarà a tramitar l’expedient d’indult dels presos independentistes la setmana vinent, ha anunciat aquest matí el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. És l’única dada que ha donat Campo en la sessió de control a l’Executiu en una resposta a Laura Borràs, portaveu de Junts per Catalunya en el Congrés. Aquest procés arribarà pocs dies després que l’Executiu de coalició del PSOE i Unides Podem hagi confirmat que es disposa a revisar el delicte de sedició en el Codi Penal, un canvi que podria beneficiar els independentistes empresonats.

L’Executiu té sobre la taula l’indult dels 12 condemnats per la celebració del referèndum de l’1-O, que ha sigut sol·licitat per sindicatsexpresidents del Parlament de Catalunya i altres col·lectius. Una de les peticions, de l’advocat Francesc Jufresa, va instar a la concessió de la mesura de gràcia a tots els condemnats. Segons Justícia, es va registrar al gener pel col·lapse existent en el servei provocat pels mesos durant els quals el Govern va estar en funcions i la pandèmia. Aquest embús va demorar el registre de les primeres sol·licituds que van arribar al ministeri a l’octubre.

«És donar compliment a la llei –ha relatat passada l’una del migdia el mateix ministre en una entrevista a ‘Al rojo vivo’ (La Sexta)–. Ho hem dit en seu parlamentària en diverses ocasions: quan toqués tramitar els expedients d’indult, hi anirien. Des de principis de gener han anat presentant-se, però és veritat que hi havia un gran retard. Ens ha agafat la pandèmia, amb la qual cosa hi ha hagut una paralització important. Ara s’engega el que hauria sigut natural que s’hagués engegat fa un temps: la iniciació d’un procediment obligat legalment». Aquesta era la lectura que oferien altres alts càrrecs de l’Executiu consultats: es tracta d’un procediment administratiu, del qual no es pot prejutjar el resultat final ni la decisió que adopti el Consell de Ministres. 

Campo assenyala que el tràmit ha de fer-lo per força, però que «és prematur» saber quina decisió es prendrà 

Preguntat per si aquesta mesura és una picada d’ullet a l’independentisme o si es busca «desinflamar» el conflicte polític, el ministre ha remarcat que el Govern ja ha manifestat que creu en el diàleg i en l’actuació de la política. Però, «en paral·lel», hi ha un dret que tenen els condemnats o terceres persones per sol·licitar la mesura de gràcia. A més, l’Executiu –una cosa que també va confirmar ell mateix en la sessió de control– impulsarà una revisió dels delictes de sedició i rebel·lió per compassar-los amb la doctrina europea, per posar el Codi Penal espanyol a l’altura de les legislacions alemanya, francesa o italiana, ja que el tipus actual té una configuració de fa 200 anys. 

Borràs s’ha mostrat una mica escèptica amb l’anunci. «Veurem en què es concreta [...]. Que els tramitin no vol dir que els concedeixin», ha dit poc després al pati del Congrés mentre admetia la seva sorpresa per les paraules de Campo. La diputada li havia preguntat al ministre per la «judicialització» del conflicte català i li havia demanat que l’Executiu intenti treure’l al «camp polític». «Els indults no m’interessen a mi ni a Junts per Catalunya, com ha dit Campo. Només permetrien que s’acabés amb una injustícia. Nosaltres demanem una solució política que estaria més a prop de l’amnistia que de l’indult», ha continuat la dirigent separatista.

El tràmit sol superar el mig any, i en aquell termini influeix molt el que tarden els informes que és obligatori obtenir, tant de la Fiscalia com del tribunal sentenciador. El Govern està obligat a activar el procés pel simple fet que ha sigut sol·licitat, remarquen fonts del ministeri. «Estem a punt que faci un any» de les primeres peticions, ha assegurat per la seva banda el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Durant l’estat d’alarma que suspenia els terminis processals, Justícia es va veure obligada a aixecar-los pel que fa a indults per desencallar la seva resolució, ja que se’n presenten uns 2.000 a l’any. 

En què consisteix la tramitació

Perquè Justícia elevi una proposta de resolució al Consell de Ministres és imprescindible sol·licitar dos informes, que és el que constitueix el nucli de la tramitació: un a la fiscalia i un altre al tribunal sentenciador, que en aquest cas va ser el Tribunal Suprem, que per redactar-lo en necessitarà al seu torn un altre d’Institucions Penitenciàries. Aquests informes són preceptius, però no vinculants, tot i que resultaria molt controvertit pronunciar-se a favor d’un indult si tots dos han sigut contraris, cosa que és fàcil de presumir tenint en compte que el de la fiscalia correspondrà als fiscals que van exercir l’acusació en el judici del procés en el qual van defensar la condemna per rebel·lió.

Una vegada recollits aquests informes, el ministeri elabora la seva proposta definitiva al Consell de Ministres sobre «la justícia o conveniència i forma de la concessió de la gràcia» i es publica en el Butlletí Oficial de l’Estat.  

El Govern ha de sol·licitar un informe a la fiscalia i un altre al tribunal sentenciador

Durant la tramitació a l’expedient s’han acumulat totes les peticions relatives a cadascun dels condemnats, la petició dels quals es resol de manera individual. En els respectius expedients es fa constar «l’edat, estat i professió, el seu patrimoni, els seus mèrits i antecedents, el temps transcorregut en presó preventiva, si va ser anteriorment processat i condemnat per un altre delicte, i si va complir la pena imposada o va ser indultat, a més de circumstàncies agreujants o atenuants».

Campo ha negat a La Sexta que el seu anunci tingui a veure amb la proximitat de l’aniversari del referèndum unilateral de l’1-O o de la sentència del procés. Ha indicat que hi havia diverses sol·licituds, l’última de les quals, presentada el 4 de setembre, i que ara es cursaran. «Estem en un moment de sortida de la pandèmia i el ministeri està agafant ritme quant a la tramitació d’expedients de nacionalitat i d’indults». 

Els informes de la fiscalia, del tribunal sentenciador i d’Institucions Penitenciàries, ha dit, han de ser «atesos», però en el sentit que han de ser «analitzats», com indica la llei que regula aquest dret, del 1870. Ara bé, ha afegit el ministre, «cal distingir l’àmbit de legalitat, pel qual es regeixen els tribunals, i el dret de gràcia». Campo ha demanat calma: «Crec que es farà tot amb rigor, amb transparència, i ja anirem veient el que diuen els tribunals i en el seu moment quina decisió adopta el Govern». «És prematur» saber què farà el Consell de Ministres, ha seguit, dirigint-se a Pablo Casado, per a qui la resolució ja està escrita i és «el preu de la investidura» de Pedro Sánchez. «Demanaria al PP el que reclama la societat: assossec, serenitat i debat». El responsable de Justícia ha advertit que el seu ministeri està obligat a donar compte al Parlament dels indults concedits. 

Campo ha puntualitzat que indults i reforma del Codi Penal van per carrils diferents. També perquè el primer té un horitzó temporal «incert», ja que la tramitació es pot allargar «fins a vuit o deu mesos». Abans de final d’any, no obstant, el Govern preveu tenir llesta la revisió de la sedició i la rebel·lió per enviar-la a les Corts.

No hi haurà «reforma exprés» de la sedició perquè comptarà amb informes previs i debat a les Corts

Notícies relacionades

El ministre ha posat èmfasi que «no es pot pensar en una reforma exprés», perquè comptarà amb «tots els informes necessaris» previs –del Consell Fiscal, del Consell General del Poder Judicial i del Consell d’Estat–, i després hi haurà un debat parlamentari, el que «correspon a una llei orgànica». «No es poden fer coses meteòriques perquè estaríem fent un mal resultat i un mal article del Codi Penal».

El Govern «contrastarà el millor possible» les adequacions que demanin els òrgans consultius als «requeriments dels països de referència» (Alemanya, França i Itàlia) i al que estimin les cambres. «Parlar de reforma exprés és una cosa absolutament gratuïta», ha indicat. Això sí, no ha deixat clar si l’Executiu demanarà que es tramiti aquesta modificació legal pel procediment de lectura única, que escurça els temps, ja que faria que el projecte de llei només passi pel ple de Congrés i Senat, prescindint del seu debat en ponència i comissió.