OBERTURA DE L'ANY JUDICIAL

El ministre Garzón acusa el Rei de «maniobrar contra el Govern» per haver trucat a Lesmes

El titular de Consum afirma que Felip VI ha «incomplert la Constitució» i el vicepresident recorda que la sobirania resideix en el poble

zentauroepp52402937 alberto garzon200221134548

zentauroepp52402937 alberto garzon200221134548 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha acusat aquest divendres Felip VI de «maniobrar contra el Govern democràticament elegit» i d’«incomplir» la Constitució que imposa la seva neutralitat. A les crítiques del ministre de Podem s’ha afegit el líder de la formació, Pablo Iglesias, i altres càrrecs del partit. Iglesias, vicepresident del Govern, ha apuntat que «respecte institucional significa neutralitat política» i ha demanat la renovació dels càrrecs judicials. 

El líder de Podem, en el seu compte de Twitter, ha recordat que l’article 1.2 de la Constitució estableix que «la sobirania resideix en el poble espanyol del qual emanen tots els poders de l’Estat».

Garzón , ha censurat el Rei després que aquest hagi trucat al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, per dir-li que li hauria agradat haver estat avui a Barcelona en l’acte d’entrega de despatxos als nous jutges, després que el Govern considerés justificada la seva absència.

«La posició d’una monarquia hereditària que maniobra contra el Govern democràticament elegit, incomplint d’aquesta manera la Constitució que imposa la seva neutralitat, mentre és aplaudida per l’extrema dreta és senzillament insostenible», ha retret el ministre de Consum. El també coordinador federal d’Izquierda Unida ha fet aquesta afirmació en un missatge al seu compte de Twitter.

Agraïment de Carmen Calvo

Abans del missatge de Garzón, la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha agraït al rei Felip «estar sempre al seu lloc, que és el de la neutralitat».

L’absència de Felip VI en l’acte dels nous jutges a Barcelona ha generat una gran polèmica, que ha portat Lesmes a manifestar la seva «enorme pena» al ser la primera vegada que el cap d’Estat no hi és.

A l’acabar-se la cerimònia a l’Escola Judicial, el Monarca ha telefonat el president del CGPJ per lamentar la seva absència. 

Echenique també critica

El portaveu d’Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, també ha abordat la polèmica. «El Rei (no l’ha votat ningú) truca a Lesmes (mandat caducat fa dos anys) per queixar-se junts del govern de coalició (fruit de la majoria parlamentària després d’eleccions generals)», ha assegurat.

També s’ha pronunciat el portaveu de Galícia en Comú en el Congrés, Antón Gómez-Reino, que ha considerat «gravíssim» el que ha passat aquest divendres. A més, ha assegurat que un «rei aconstitucional» indica el camí cap a una república «necessària».

A més, el coordinador general d’IU Andalusia, Toni Valero, ha criticat també el Rei a l’assenyalar a les xarxes que «si Felip VI vol ficar-se en política, que es presenti a les eleccions». 

Asens: «Que no torni mai més»

El president del grup parlamentari d’Unides Podem-En Comú Podem-Galicia En Común, Jaume Asens, en una entrevista a Ràdio 4, ha assegurat que seria «fantàstic» que el Rei Felip VI no tornés «mai més» a Catalunya perquè, segons ha apuntat, cada vegada que viatja a la comunitat autònoma «obre una ferida que no es tanca».

Segons Asens, la presència del Rei a Catalunya incomoda la gent que «el fa responsable de tot el que va succeir» després del referèndum d’independència del 2017. «Va fer un discurs que va marcar un abans i un després. Que no va sorgir de la Moncloa, sinó de la Zarzuela», ha recordat.

Notícies relacionades

En aquesta línia, el dirigent català ha insistit en la «necessitat» de portar al Congrés una llei que «reguli les funcions» del Rei i que, al seu torn, les limiti. «Perquè no és normal, el que passa a Espanya no passa en altres països amb monarquies parlamentàries», ha assenyalat, al·ludint al discurs que el monarca va pronunciar el 3 d’octubre.

«Que el Rei pugui fer discursos d’aquella naturalesa», ha lamentat, per després deixar clar que Felip VI hauria de tenir un paper d’àrbitre neutral. «Per això una de les nostres propostes és portar al Congrés una reforma en la qual vingui estipulat què pot i què no pot fer», ha conclòs.