ACTE A BARCELONA
El Rei, a Lesmes: «M'hauria agradat ser a Barcelona»
El president del CGPJ trasllada les seves paraules als nous jutges i sorgeix una altra bronca política
La cerimònia acaba amb un «visca el Rei», seguit d'un «s'han passat de la ratlla»
lesmescgpj
El rei Felip VI ha sortit de la discreció protocol·lària que sol acompanyar la casa reial i a l’acabar l’acte d’entrega dels despatxos a nous jutges ha telefonat al president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, per traslladar-li que «li hauria agradat ser a Barcelona», acompanyant els nous jutges com ha fet sempre, segons van confirmar fonts jurídiques a aquest diari. Si la seva intenció amb això era calmar els ànims, va aconseguir el contrari.
El president de l’alt tribunal ha traslladat el missatge rebut als flamants jutges, com el Monarca li havia demanat. «Ha sigut una trucada de cortesia al president del CGPJ per traslladar la seva felicitació personal a la nova promoció de la carrera judicial, sense consideracions institucionals respecte de l’acte ja celebrat», han detallat fonts de la Casa Reial, al veure la dimensió que adquiria la conversa, informa Pilar Santos.
Però el gest cap als nous jutges no ha fet més que revifar la polèmica de per què el Govern no el va autoritzar a anar a Barcelona. Ha sigut molt criticat pel ministre de Consum, Alberto Garzón, i el vicepresident Pablo Iglesias, que ha escrit a Twitter: Respecte institucional significa neutralitat política de la direcció de l’Estat, renovació dels òrgans judicials en temps i forma, actuacions de la força pública proporcionals. Art.1.2CE La sobirania resideix en el poble espanyol del qual emanen tots els poders de l’Estat».
Garzón, per la seva part, deia: «La posició d’una monarquia que maniobra contra el Govern democràticament elegit, incomplint d’aquesta manera la Constitució que imposa la seva neutralitat, mentre és aplaudida per l’extrema dreta, és senzillament insostenible». El PP, per la seva part, va respondre demanant que el president del Govern, Pedro Sánchez, surti a defensar el cap de l’Estat.
L’absència de Felip VI de la seva segona cita anual amb el món de la justícia (l’altra és l’obertura de l’any judicial, a la qual sí que va assistir el dia 7) ha marcat la cerimònia en què el mateix Lesmes ha verbalitzat la llàstima que sent la carrera judicial perquè el monarca no presidís l’entrega de despatxos als nous 62 jutges, 56 dels quals a partir d’ara exerciran a Catalunya.
Campo no es reconeix la veu
La veritat és que l’acte si més no ha sortit del que és habitual a Justícia. El vocal del CGPJ José Antonio Ballestero es va aixecar i va demanar els assistents que «amb tota moderació, però també amb tota convicció» cridessin «visca el Rei». El públic, compost majoritàriament pels nous jutges, que per la pandèmia no van poder estar acompanyats de la seva família, va secundar la petició i l’acte va acabar. A l’aixecar-se tothom, el ministre de Justícia s’aproxima a Lesmes i se sent dir: «S’han passat de la ratlla».
Aquestes paraules, respecte a les quals Justícia es va afanyar a apuntar que el ministre «no hi reconeixia la seva veu», van ser ràpidament contestades a Twitter pel secretari general del PP, Teodoro García Egea. «El que s’ha passat de la ratlla ha sigut Sánchez vetant la presència del Rei. Espanya n’està farta», ha dit adjuntant el vídeo del final de la cerimònia.
Més enllà de la impressió que Campo, que va ser vocal del CGPJ i és jutge de carrera, hagi tingut de l’acte, les paraules del Rei suposen un gest cap als futurs jutges que serà valorat en la tota la carrera, però sobretot significa acabar amb qualsevol indici de dubte que hi pogués haver sobre el motiu pel qual no s’ha desplaçat a l’Escola Judicial, a Barcelona, després d’haver-hi confirmat la seva assistència la setmana passada, cosa que va motivar que s’entreguessin invitacions comptant amb la seva presència. El problema és que també permeten identificar-la per qui així vulgui veure-ho com qui trenca la neutralitat que ha de regir la seva actuació, com ha fet Garzón, oblidant que primer va ser el veto a la seva presència.
Sense explicacions
Que l’absència del Rei corresponia al Govern va ser confirmat per un altre vocal del CGPJ, José María Macías, als micròfons de la Ser, amb un «fins on jo conec i he sigut informat, [...] el Govern no l’autoritzava». La confirmació de l’origen de la negativa no va aconseguir apaivagar les especulacions, encoratjades en gran mesura pels membres de l’Executiu de Pedro Sánchez, que s’han limitat a destacar que la decisió l’havia adoptat qui tocava i que estava ben presa.
Notícies relacionadesÉs tradició que el Rei acudeixi a l’entrega de despatxos als nous jutges per simbolitzar l’establert a l’article 117 de la Constitució, que diu: «La justícia emana del poble i s’administra en nom del Rei per jutges i magistrats integrants del poder judicial, independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei».
Entre les especulacions que han corregut aquests dies sobre el motiu pel qual el Govern no ha autoritzat la presència del monarca han figurat suposats motius de seguretat, una cosa desmentida per fonts d’Interior i que no és compatible amb el fet que el president del Tribunal Suprem, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, sí que hi poguessin assistir sense perill.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"