EL SAQUEIG DEL PALAU DE LA MÚSICA
Daniel Osàcar: «Creia que la lleialtat a CDC estava per sobre de la llei»
La junta de tractament de la presó afirma que l'extresorer de Convergència està «penedit»
La fiscalia decideix no recórrer el tercer grau penitenciari o de semillibertat atorgat per la Generalitat
zentauroepp53885792 osacar200625172739 /
L’extresorer de CDC Daniel Osàcar es confessa «penedit i avergonyit» per haver participat en el cobrament de comissions per a CDC a través del Palau de la Música, ja que creia que «la dignitat» i la «lleialtat» al partit «estava per sobre de les lleis», segons fonts judicials. Aquest penediment, expressat per la junta de tractament de la presó de Brians, on va ingressar per complir la pena de presó imposada pel ‘cas Palau’, la seva avançada edat, el seu estat de salut i que la comissió del delicte es remunta a fa 12 anys són els que han motivat que la Fiscalia de Barcelona no recorri el tercer grau restringit o de semillibertat que li va atorgar la Generalitat.
Les fonts consultades per EL PERIÓDICO afirmen que en els dictàmens de la junta de tractament s’indica que Osàcar, condemnat a tres anys i sis mesos de presó, ha assumit els fets, tot i que detallen que, segons el tresorer de CDC, la mecànica del cobrament de comissions es venia fent ja en el partit, per la qual cosa ell «no havia inventat res». Fins i tot arriba a lamentar-se que no el deixaven actuar d’una altra manera.
El 7 de setembre, i després de la proposta de la junta de tractament de Brians 2, la Generalitat va traslladar Osàcar al mòdul de la secció oberta de la presó de Dones de Barcelona, que compta amb una àrea per a la pernocta de presos i preses que estiguin complint condemna en tercer grau. Però l’extresorer no va arribar a pernoctar allà. El seu pas per aquesta presó oberta tot just va durar una hora. Allà, el mateix dia 7 li van ser realitzats immediatament els tràmits per destinar-lo a una Unitat Dependent.
El Tribunal Suprem va confirmar l’abril passat el comís de 6,6 milions d’euros a CDC per tràfic d’influències i les penes imposades als màxims responsables de la institució, Fèlix Millet i Jordi Montull, a 9 anys i 8 mesos de presó i multa de 4,1 milions i a 7 anys i mig de presó i multa de 2,9 milions, respectivament. A més, tots dos han de tornar a les estructures del Palau (consorci, fundació i associació) els 23 milions que van saquejar. Millet i Montull es mantenen a la presó.
Sistema de comissions
Notícies relacionadesL’Audiència de Barcelona va declarar provat en el seu primer sentència, ratificada majoritàriament pel Suprem, que els responsables del Palau es van aprofitar de l’entitat per a viatges privats, despeses de casament, reformes de vivendes o la desviació directa de fons al patrimoni particular de Millet i Montull, que també li van vendre locals propis a un preu superior al de mercat. Per si això no era suficient, es van encarregar d’establir i canalitzar un sistema pel qual Ferrovial pagués comissions del 4% del pressupost de l’obra adjudicada per la Generalitat o pels ajuntaments governats per CDC.
Aquests «abonaments de Ferrovial per obra adjudicada es feien sota la simulació de patrocini de les activitats del Palau» i «Millet i Montull percebien per la seva intervenció generalment l’1,5%», mentre que «el 2,5% restant ho feien arribar directament a Convergència, bé a través d’entregues en efectiu als tresorers d’aquest partit, bé a través de simulats convenis amb la Fundació afí Trías Fargas (després CatDem), bé abonaven factures de serveis i obres deixats» al partit com si corresponguessin al Palau, diu la sentència.