a proposta de Vox
Madrid traurà els carrers als socialistes Largo Caballero i Indalecio Prieto
L'Ajuntament tira endavant aquesta iniciativa al ser recolzada pels regidors del PP i de Ciutadans
zentauroepp48642787 almeida smith200930103703 /
L’Ajuntament de Madrid retirarà els carrers dedicats als dirigents socialistes Francisco Largo Caballero, president del Govern de la República durant la guerra civil (1936-1937), i Indalecio Prieto, exministre en diversos periodes entre 1931 i 1938, al recolzar PP i Ciutadans una iniciativa de Vox que es va recolzar en la llei de memòria històrica aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Al PSOE madrileny no descarten accions legals per revertir la decisió, que consideren fruit d’una «interpretació malintencionada» d’aquesta norma.
Els socis del govern municipal, PP i Cs, van esmenar la proposta inicial de Vox perquè el canvi al nomenclàtor es produís en virtut de la llei de Zapatero, que assenyala que «les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura».
El portaveu municipal dels ultradretans, Javier Ortega Smith, va titllar Prieto i Largo Caballero d’«autèntics criminals» i va justificar que «personatges sinistres de la nostra història no han de formar part dels noms dels carrers i les places». El secretari d’Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez, va lamentar la utilització «malintencionada» de la llei de memòria històrica i va defensar que els dos dirigents socialistes «es van distingir per la lluita dels interessos dels treballadors i les lleis socials».
Ciutadans va defensar que la «llei és igual per a tothom», per «als criminals d’un costat i de l’altre», i va advertir sobre que és molt «perillós reescriure la història a base de legislació i ideologia». I el PP va pretextar que va ser l’anterior equip de govern, de Manuela Carmena, al modificar 52 carrers, una cosa que no va fer «algú tan sospitós com Tierno Galván», que va tornar el nom a 27 vies, i ha defensat que el PP no fa política amb la memòria històrica, sinó que dona compliment a la llei, al contrari que el PSOE «amb el macabre espectacle del Valle de los Caídos».
Des del PSOE, el regidor socialista Ramón Silva ha defensat que la proposició és revisionista i «incita a l’odi», que Largo Caballero i Prieto van ser «demòcrates i antifeixistes» que «van combatre la sublevació colpista i feixista» i ha acusat Vox de ser «criminals ideològics» que sustenten «el nazisme i el feixisme» a l’ajuntament.
Les txeques i la matança de Paracuellos
«La Guerra Civil no va ser un enfrontament de bons contra dolents, ni de pacífics demòcrates contra pacífics sanguinaris, va ser un fracàs col·lectiu», ha afegit Miranda, imputant a Largo Caballero la «matança de Paracuellos» o complicitat amb les txeques i a Prieto que es disparés «a boca de canó» als dissidents.
Des de Més Madrid Marta Gómez Lahoz ha expressat el seu «pudor» per debatre aquesta iniciativa enmig de la crisi sanitària i ha assegurat que «els símbols que pretenen retirar són l’esperit de la concòrdia de la transició» amb la qual el «PP i Ciutadans estaven plenament d’acord». «Estem comprovant què és el que estan pagant per aquest suport de Vox», ha afegit.
¿Qui van ser Largo Caballero i Indalecio Prieto?
El dirigent socialista Largo Caballero (1869-1946) va ser president del Consell de Ministres de la República durant la guerra civil, entre el setembre de 1936 i maig del 37, període en què va estar al capdavant a més del Ministeri de Guerra, president del PSOE i secretari general de la UGT, mentre que Prieto (1883-1962), rival de Largo Caballero, va ser ministre de Defensa sota la presidència del Consell d'aquest i de la de Juan Negrín, a més de ministre d'Hisenda i d'Obres Públiques entre 1931 i 1933 i president del PSOE a l'exili.
El Partit Popular i Ciutadans han unit els seus vots als de Vox per modificar la llista de carrers, després d’exigir en la legislatura passada que els canvis introduïts per a l’exalcaldessa Manuela Carmena s’introduïssin per consens i amb el consell d’un comissionat expert en memòria històrica.
En el passat mandat es va aprovar el canvi en la denominació de 52 carrers, una decisió trasllada els tribunals per diverses organitzacions, inclosa la Fundació Francisco Franco, que en primera instància va aconseguir que no s’avalés el canvi de vuit carrers, tot i que la sentència no és ferma.
José Luis Rodríguez Zapatero Comunitat de Madrid Memòria històrica Manuela Carmena Javier Ortega Smith Ajuntament de Madrid Vox
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034