demana pactes contra la Covid i assenyala Sánchez

Rajoy: «Hi va haver una mala valoració del risc que comportava la pandèmia»

«El principal responsable és el que ocupa el lloc més alt», afirma l'expresident en el II Fòrum La Toja

jrico34685739 gra357  madrid  13 07 2016   el presidente del gobierno en f160715130620

jrico34685739 gra357 madrid 13 07 2016 el presidente del gobierno en f160715130620 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
P.P.

L’expresident Mariano Rajoy era una de les veus més esperades en el II Fòrum La Toja. Les seves comptades aparicions públiques, junt amb la convulsa situació política, augmentaven l’interès per conèixer les seves valoració sobre com s’està gestionant a Espanya la lluita contra la Covid-19. No va decebre i va aportar la seva recepta davant temps tan convulsos com els que vivim. «Al principi d’aquesta crisi hi va haver una mala valoració del risc», va sentenciar.

Rajoy va criticar que, mentre el virus s’expandia per Europa al gener i al febrer, aquí «es donaven uns missatges d’una excessiva tranquil·litat». Es va mostrar a favor del decret de l’estat d’alarma el 14 de març com a mesura dràstica per frenar una pandèmia, que ja s’entreveia incontenible: «Per mi, va estar ben fet», va asseverar.

L’exmandatari va concedir que abordar una crisi d’aquestes dimensions com les de la Covid-19 «és molt difícil, perquè afecta la vida de les persones i suposa una crisi econòmica de primer ordre», però es va mostrar ferm en les seves crítiques. «Hi va haver un problema capital: que no hi va haver consens entre les forces polítiques i les administracions».

Rajoy va enumerar quatre condicions per fer front a crisis tan complexes com l’actual: encertar en el diagnòstic, estar preparats, aconseguir la complicitat dels ciutadans i el consens polític. «La realitat ignorada es cobra la seva venjança», va dir respecte a l’avaluació de qualsevol adversitat i les seves possibles conseqüències. Va destacar la necessitat de disposar de mitjans i recursos per mobilitzar en cas d’emergència: «Quan es veu si un país està bé és en els moment difícils. Per a això s’han de tenir els comptes sanejats, un sistema sanitari fort... Així hi ha països que perdran el 4% del PIB, i d’altres, el 13%», va posar com a exemple.

Notícies relacionades

També va posar èmfasi en la comunicació amb la ciutadania i en el fet d’aconseguir una entesa, cosa que segons el seu parer va fallar en aquesta pandèmia: «Quan arriben moments durs i s’han de prendre mesures, la gent les acata tot i que no li agradin, perquè és el que s’ha de fer», va exposar.

I l’última i més important condició és el consens. «Cal posar-se d’acord, cal parlar i cedir i negociar...», va destacar mentre lamentava el fort xoc polític a Espanya entre partits i institucions. I va posar com a exemple la falta d’unió entre partits a l’hora de votar la continuïtat de l’estat d’alarma i d’arribar a acords en els últims mesos. Rajoy va voler transmetre un missatge clar i directe al president Sánchez sobre la seva gestió: «La principal responsabilitat de l’acord la té el que ocupa el lloc més alt».

Temes:

Mariano Rajoy