VOTAR EN PANDÈMIA
La Generalitat planteja el vot delegat i un vot per correu exprés per a les eleccions
El dispositiu preveu ampliar els col·legis electorals per garantir la seguretat en la votació presencial
El Govern proposa estendre la forma de vot a les presons a les zones amb alt impacte del coronavirus
zentauroepp54087228 votaci n de las elecciones auton micas de galicia en burela200712112626 /
La Generalitat té preparat un dispositiu perquè les pròximes eleccions catalanes transcorrin amb la màxima normalitat possible, malgrat la incertesa que suposa pronosticar la situació de la pandèmia a quatre mesos vista. El document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que s’aprovarà en el Consell Executiu quan els comicis estiguin convocats i s’elevarà després a la Junta Electoral Central (JEC), proposa mesures per complir les restriccions sanitàries i garantir que tota la ciutadania pugui exercir el dret a vot, també els qui puguin estar confinats. El dispositiu passa per reforçar el vot per correu, facilitar el vot delegat i traslladar la forma de vot als centres penitenciaris a les zones amb alt impacte del coronavirus.
Per fomentar el vot per correu, la Generalitat estudia proposar a la JEC que la petició es pugui fer per via telemàtica amb certificats digitals, és a dir, sol·licitant la validesa de la identificació a través de mecanismes com IDcat mòbil o dades de contrast per telèfon. A més, plantegen que, una vegada que el carter acudeixi a entregar el material de votació, pugui emportar-se alhora el sobre amb el vot, i actuar així com a custodia per agilitar i facilitar el tràmit, fent possible que el sufragi pugui realitzar-se sense sortir de casa. En el cas de confinaments o alta incidència de Covid-19, s’optaria per allargar els períodes habilitats per al vot per correu fins al tancament dels col·legis electorals.
Urnes a llocs concrets
Quant al vot delegat, el document preveu aquesta fórmula sempre que se sol·liciti l’apoderament davant notari per videoconferència, tot i que, en cas de no ser possible, es facilitarà material de protecció als notaris perquè puguin acreditar-lo a domicili, una cosa especialment útil en llars amb persones grans i hospitals.
També es contempla demanar a la JEC que en llocs de màxim risc per a la salut s’utilitzi el mateix procediment de vot fet servir als centres penitenciaris: portar una urna al lloc, ja sigui a peu de carrer, si es tracta d’un edifici confinat, o dins d’un recinte concret, com podria ser una residència. En tal cas, l’elector hauria de triar la papereta corresponent, introduir-la en el sobre, i aquest, en un altre sobre dirigit a la mesa electoral que correspongui. Una altra opció que sospesen és recomanar el sufragi per franges horàries.
El document pren exemples d’eleccions celebrades durant la pandèmia com les generals a Corea del Sud, les autonòmiques de Galícia i Euskadi, i les municipals d’Alemanya i França. En el cas català, el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) es reserva la capacitat de dissenyar els dispositius de seguretat pertinents.
«La JEC generalment és molt restrictiva, però el repte que tenim és que ningú es quedi sense poder votar. No hi ha una llei pròpia a Catalunya, de manera que hem d’esperar a veure què opina la JEC d’aquestes mesures. L’ideal seria tenir un cens electoral únic, amb gestió electrònica, perquè no depenguis del lloc físic on et trobis per votar», explica el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López.
El dispositiu als col·legis
Una oficina de seguretat, en contacte amb el Procicat, dissenyarà i coordinarà els dispositius de seguretat sobre el terreny junt amb el responsable de l’administració a cada col·legi electoral. Cada local haurà de disposar de personal de control d’entrades i sortides i d’aforament, així com de les cues al carrer, circuit de vot amb entrades i sortides diferents, senyalització de normes i circuit, protocol de neteja i desinfecció amb personal de neteja abans, durant i després de la votació.
Als col·legis electorals s’haurà d’utilitzar obligatòriament la mascareta, mantenir la distància interpersonal i utilitzar gel hidroalcohòlic. A cada taula s’habilitarà una safata per deixar la documentació (DNI o passaport) i evitar així el contacte directe, i s’adaptaran les cabines per evitar cortines o poms, però garantint igualment la confidencialitat. No obstant, es recomanarà que el votant porti el sobre amb el vot preparat de casa. Als membres de les taules se’ls podrien arribar a facilitar mascaretes FFP2, i als al·lèrgics al gel hidroalcohòlic, guants de nitril.
Quant al format de la campanya electoral, la proposta és emular les condicions utilitzades en altres territoris, com la limitació d’aforaments, la prohibició de repartir propaganda electoral i de tocar persones i la preferència per espais oberts. Tota la logística podria comportar un cost d’un 50% més que en anteriors conteses electorals, és a dir, fins a 20 milions d’euros en total.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors