LA REUNIÓ SERÀ PRESIDIDA PER CALVO
Sánchez convoca un Consell de Ministres extraordinari aquest divendres per decretar l'alarma a Madrid
El president activa l'eina a la vista que el Govern d'Ayuso es va negar a reunir-se per estudiar com donar resposta a la decisió del TSJM
El líder socialista va trucar a la presidenta per advertir-li que hi haurà alarma amb o sense el seu plàcet i que s'aplicaran les mateixes mesures ja en vigor
El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su visita oficial, en Argel (Argelia) a 8 de octubre de 2020. Argelia es un paÃs clave para España para el suministro de gas, el control de la inmigración ilegal y la cooperación antiterrorista y tras la visita de Sánchez, este ha anunciado una Reunión de Alto Nivel con Argelia en 2021 para seguir reforzando su excelente relación. /
Pedro Sánchez reunirà el Consell de Ministres de manera extraordinària aquest mateix divendres per declarar l’estat d’alarma a la Comunitat de Madrid, per tal d’agafar les regnes i aconseguir «doblegar la corba» del virus. Sense més dilacions. Sense més esperes. La decisió està presa i la convocatòria, feta, tal com van avançar fonts governamentals a EL PERIÓDICO. L’únic dubte, a última hora d’aquest dijous, és si aquesta declaració d’alarma serà conjunta amb la Comunitat de Madrid o bé la liderarà el Govern central sense el seu concurs. És a dir, amb pacte o sense pacte, hi haurà alarma a la regió i decretada per un Gabinet presidit per Carmen Calvo pel viatge del líder socialista amb el Rei a Barcelona. L’autorització del Congrés només és necessària per a les pròrrogues, a partir dels primers 15 dies d’aplicació.
El Govern de coalició no està disposat a esperar-ne més i se li ha acabat la paciència amb la popular Isabel Díaz Ayuso. I és a punt de prémer el botó, de posar en marxa la solució que sempre va estar sobre la taula però que no es va atrevir a activar. I ho fa perquè, com indiquen des de la Moncloa i des de Sanitat, ha comprovat que no hi ha gairebé marge d’acord amb el Govern regional per adoptar mesures dràstiques que aconsegueixin frenar la cadena de propagació de la Covid, i no només estabilitzar la corba.
A la Moncloa no va agradar que el Govern de Madrid no volgués reunir-se aquest dijous a la tarda, per analitzar junts quins passos fer després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que va tombar l’ordre de tancament perimetral de Madrid. Fonts de l’equip de la presidenta van explicar que la Conselleria de Sanitat regional ja estava estudiant el nou escenari des que s’havia fet pública la decisió i que aquesta cita amb Salvador Illa podia esperar a divendres. L’actitud d’Ayuso va molestar sobre manera el titular de Sanitat. El ministre es va mantenir reunit amb el seu equip per estudiar diverses alternatives, però la decisió final de donar un cop a la taula va recaure en el president.
El president podria activar la mesura constitucional 15 dies sense necessitar l’aval del Congrés
Segons va relatar la Moncloa en un comunicat al punt de les 23 hores d’aquest dijous, després que aquest diari avancés la notícia, Sánchez, després de tornar del seu viatge a Algèria, va trucar a Ayuso per abordar les alternatives legals existents per mantenir en vigor les mesures contingudes en l’ordre que va ser tombada pel TSJM «per raons no de fons, sinó de mera habilitació legal per adoptar-les». El president li va exposar a la dirigent del PP que només hi ha tres opcions: o bé que la Comunitat de Madrid dicti una ordre a l’empara de l’article 3 de la llei orgànica 3/1986 –aquest no va ser l’instrument que va utilitzar el Govern d’Ayuso quan va acudir al TSJM–, o bé que ella mateixa sol·liciti l’estat d’alarma perquè l’Executiu central, juntament amb l’autonòmic, el declari i ratifiqui les mesures; o bé que sigui el mateix Govern de Sánchez el que activi l’alarma, sense petició prèvia d’Ayuso. Realment, aquest requeriment no és necessari, perquè la iniciativa, com prescriu l’article 116 de la Constitució, és de l’Executiu de la nació. El que Sánchez estava traslladant a Ayuso era un ultimàtum en tota regla: o aplica ella les mesures o les imposa el Govern via alarma, amb el seu recolzament o sense. Aquest mateix divendres.
Canvia l’instrument sol
La Moncloa va aclarir que, en qualsevol dels tres casos, les mesures serien les mateixes que les que s’estan aplicant des de fa una setmana –entre les quals, el confinament perimetral de Madrid capital i de nou municipis més–, ja que l’única cosa que canviaria seria l’instrument legal. O sigui, la cobertura jurídica. El que persegueix l’Executiu és que sigui efectiva, i al més aviat possible, la restricció de la mobilitat, i més en vigílies del pont del 12 d’octubre, en què, sense limitacions, els madrilenys poden fugir a altres comunitats, augmentant així el risc de propagació del coronavirus, com va passar al març quan Madrid va tancar primer les escoles.
Ayuso va respondre a Sánchez, en una segona conversa telefònica, que necessita temps per decidir. I el cap de l’Executiu li va donar un mínim marge: fins a primera hora d’aquest divendres. Aquest 9 d’octubre al matí, en tot cas, hi haurà Consell de Ministres extraordinari, de l’hora del qual la Moncloa informarà posteriorment. Els membres del Gabinet, molts dels quals no se’n van assabentar de la convocatòria fins que no la van veure en els mitjans, estaven primer citats a les 8.30 i després a les 12.00.
Donat que Sánchez manté el seu viatge a Barcelona amb el Rei, i l’agenda arrenca a la capital catalana a les 10.30 h i continua amb un altre acte a les 11.45 h, que el Consell de Ministres el presidirà la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. «El Rei i el president poden moure’s, com qualsevol ciutadà, per raons de feina», van aclarir aquest divendres fonts de la Moncloa per respondre les crítiques al viatge presidencial malgrat el previsible estat d’alarma. Calvo va ser, a més, la que, amb el seu equip, va preparar el primer esborrany de l’alarma, la que va entrar en vigor el 14 de març i va enclaustrar els espanyols a les seves llars. Aquesta vegada no s’arribarà en cap cas a aquest extrem, al confinament domiciliari i menys encara al tancament econòmic.
La Comunitat de Madrid va traslladar un missatge d’Ayuso: a les 22.15 h havia quedat amb Sánchez a parlar divendres. A primera hora es reunirà a la seu del Govern regional amb el seu equip per «veure alternatives». «Les nostres zones bàsiques estaven funcionant i poden ser el millor. Esperem pactar una solució que beneficiï els ciutadans i doni claredat», van indicar.
És a dir, que la presidenta no està disposada tan fàcilment a acceptar l’alarma ni el tancament de Madrid, i reivindica que els seus confinaments quirúrgics i en zones de salut, que la Moncloa sempre va qualificar d’insuficients, serveixen. És més, el seu conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va demanar a Illa aquest dimarts revocar el confinament perimetral perquè les dades estaven anant bé. També l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida (PP), es va preguntar si és «necessari» un nou estat d’alarma a la ciutat quan les mesures implantades per la Comunitat «donen resultat». Els dos dirigents populars havien recomanat als madrilenys durant la jornada evitar els desplaçaments en aquest pont del 12-O.
A las 22:15h. he quedado con Pedro Sánchez en hablar mañana. A primera hora nos reuniremos en @ComunidadMadrid para ver alternativas. Nuestras zonas básicas estaban funcionando y pueden ser lo mejor.
— Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) 8 de octubre de 2020
Esperamos pactar una solución que beneficie a los ciudadanos y dé claridad.
José Luis Martinez-Almeida (@AlmeidaPP_), alcalde Madrid: "Si Sánchez convoca un Consejo de Ministros para declarar el estado de alarma, vuelve a faltar a su palabra porque no está consensuado con la Comunidad de Madrid"#LaNoche24h
— La noche en 24 horas (@Lanoche_24h) 8 de octubre de 2020
📺 https://t.co/uveMTvI8VV pic.twitter.com/x8ElSsbOpz
Sánchez ja havia deixat clar al migdia, des d’Alger, que no estava disposat a transigir. En roda de premsa, va insistir que el Govern contemplava «totes les mesures» per frenar el virus, inclosa l’alarma, que s’havia provat en la primera onada de l’epidèmia com un instrument «molt eficaç». I va advertir que les xifres a Madrid són «preocupants», per la qual cosa s’havia d’actuar.
Amb iniciatives «proporcionals», sí, i «respectant» les competències de l’Executiu autonòmic, va sostenir, però amb determinació. La seva esperança, com la d’Illa, estava posada en una reunió immediata del Grup Covid-19, l’òrgan de cooperació que va pactar amb Ayuso el 21 de setembre. Però aquesta ‘cimera’ entre les dues administracions no va arribar en tota la tarda de dijous.
La presidenta defensa les seves mesures i diu que espera pactar una solució que «doni claredat» i beneficiï els ciutadans
La posició d’Ayuso en aquest últim episodi de la crisi sanitària ha sigut una mica voluble. Primer, va exigir que el Govern central s’impliqués. Després, quan la Moncloa ho va fer i va decidir que calia aprovar restriccions en els municipis que superessin els 500 casos positius per 100.000 habitants en els últims 14 dies, la presidenta es va fer enrere en el preacord que havia assolit el seu vicepresident, Ignacio Aguado, amb Illa, va criticar les mesures i va presentar un recurs davant l’Audiència Nacional que està pendent de resolució. L’ordre de la Comunitat que traslladava la decisió majoritària del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) va ser la que va anul·lar aquest dijous el TSJM.
Coincido con la presidenta @IdiazAyuso y con el Gobierno de España en que es necesario tomar medidas para proteger la salud de los madrileños.
— Ignacio Aguado (@ignacioaguado) 8 de octubre de 2020
Existe una alternativa al choque entre administraciones y es rehacer la Orden según lo establecido en la resolución del TSJM.
A més, aquests canvis de criteri li han suposat a Ayuso una altra crisi amb Ciutadans, el seu soci de Govern a la regió. Aguado va insistir aquest dijous en què qualsevol mesura calia fer-la amb acord entre les dues institucions. Pot ser que passi el miracle aquest divendres, però pot ser que sobrevingui el xoc final per una alarma a la qual la presidenta es va resistir com va poder perquè, per a ella, és sinònim de «mort».
L’última sortida abans de l’alarma
La primera de les opcions posades sobre la taula per Pedro Sánchez perquè Isabel Díaz Ayuso elegeixi és l’única que podria evitar l’alarma. I és que la Comunitat de Madrid, com a autoritat competent en matèria sanitària, dicti una ordre amb les mateixes mesures restrictives a l’empara de l’establert a l’article 3 de la llei orgànica 3/1986, de mesures especials en matèria de salut pública.
Salvador Illa Unides Podem Comunitat de Madrid Consell de Ministres Ciutadans PP - Partit Popular PSOE Govern Pedro Sánchez Felip VI Coronavirus a Espanya Coronavirus Ignacio Aguado José Luis Martínez Almeida Isabel Díaz Ayuso Carmen Calvo Ministeri de Sanitat
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia