ELS PLANS DE L'EXECUTIU CENTRAL
Brussel·les adverteix a Espanya que ha de garantir «la independència judicial»
La Comissió Europea segueix «de prop» la reforma exprés del Poder Judicial plantejada pel PSOE i Unides Podem
zentauroepp53424942 08 11 2018 bandera de la ue frente a la sede de la comisi n 200520183431 /
La reforma exprés del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) plantejada pel PSOE i Unides Podem que advoca per reduir les majories per elegir els jutges i accelerar el tràmit per eludir els informes dels òrgans consultius, ha sigut rebuda amb molta fredor a Brussel·les. La Comissió Europea ha avisat aquest dijous que quan un Estat membre emprèn una reforma del seu sistema judicial ha de consultar abans els canvis amb les parts afectades i amb el Consell d’Europa i, sobretot, que és important garantir que «la independència judicial» no es vegi compromesa en aquest procés.
«La Comissió està al corrent del nou projecte de llei i estem seguint de prop els esdeveniments», ha indicat a EL PERIÓDICO el portaveu de justícia de la Comissió Europea, Christian Wiegand, sobre els plans de l’Executiu que dirigeix Pedro Sánchez per desbloquejar la renovació. En aquest sentit, Brussel·les recorda que fa només 15 dies, en el seu primer informe sobre l’Estat de dret a la UE 2020, ja va avisar de la «importància de reduir la influència del poder legislatiu o executiu sobre el judicial per reforçar la independència judicial».
Contra la politització
Concretament, en el capítol dedicat a Espanya, l’Executiu comunitari va apuntar a la situació en el CGPJ com un dels «desafiaments» pendents i va advertir que «és important garantir que el Consell no sigui percebut com a vulnerable a la politització». És més, segons remarca el portaveu comunitari en la seva resposta, «quan els estats membres reformen el sistema judicial, sempre ho haurien de fer consultant tots els actors rellevants, incloent-hi la Comissió de Venècia», l’òrgan consultiu del Consell d’Europa –una institució intergovernamental amb seu a Estrasburg– responsable de vetllar pel respecte de l’Estat de Dret.
Notícies relacionadesTambé afegeix Brussel·les que «els estats membres han de seguir els estàndards de la UE per garantir que la independència judicial no es vegi compromesa». Una recomanació que ja va fer el 30 de setembre en el primer informe d’avaluació sobre l’estat de dret publicat per la Comissió Europea. En aquesta anàlisi, l’Executiu comunitari va constatar els retards continuats en la renovació del CGPJ i va alertar que exerceix les seves funcions de manera interina des del desembre de 2018, degut precisament a la falta d’acord per a la seva renovació. El document també fa referència als avisos del Consell d’Europa sobre la importància de garantir la independència d’aquest òrgan per evitar que el CGPJ sigui «percebut com a susceptible de politització».
L’avís coincideix amb l’ofensiva llançada per l’oposició espanyola contra la reforma, que segons el PP i Ciutadans pot afectar l’arribada de fons europeus, la negociació d’un nou mecanisme per condicionar el desemborsament d’ajuts del fons de recuperació sobre l’estat de dret –sempre que afecti els interessos financers de la UE– i les crítiques d’un membre del Govern de Polònia als plans de Sánchez. Varsòvia és, juntament amb Hongria, l’únic Estat membre contra el qual la Comissió Europea ha activat l’article 7 del Tractat que permet sancionar les derives autoritàries.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista