COMPAREIXENÇA DESPRÉS DEL CONSELL EUROPEU
Sánchez, disposat a negociar «de seguida» amb el PP i a fer «totes les concessions» per renovar el CGPJ
El president remarca que les converses les continuarà negociant el ministre Campo, tot i que el PP ha d'assumir que és un Executiu de coalició
Defensa la iniciativa registrada com una «norma antibloqueig» per propiciar el relleu, perquè Casado no pot «utilitzar la llei per incomplir la Constitució»
Pedro Sánchez no posa pegues a retirar la seva polèmica iniciativa per reformar la llei orgànica del poder judicial. No li importa sacrificar-la si hi ha acord amb el PP. I per a això està disposat a reprendre la «negociació de seguida», «demà» mateix fins i tot, amb «totes les concessions» possibles «dins de la lògica». Per començar, lideraria les converses, de nou, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, com fins ara, i en cap cas Podem.
Aquest divendres era la primera vegada que el president del Govern es pronunciava públicament sobre la proposició de llei que dimarts van registrar el PSOE i Unides Podem al Congrés per reformar amb celeritat, en un termini d’uns dos mesos, la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) i forçar així la renovació de l’òrgan de govern dels jutges sense comptar amb el PP. La maniobra de l’Executiu ha revoltat l’oposició de dretes, ha suscitat dubtes fins i tot entre els socis d’investidura i ha alertat Europa. La Comissió Europea adverteix que serà vigilant i remarca que s’ha de garantir la «independència» judicial.
Tots aquests elements a la coctelera han empès el president a modular la seva postura. Subtilment. A posar més èmfasi que el pacte és possible i que ell no hi posarà obstacles. Aquest divendres, en la seva compareixença davant els mitjans posterior a la reunió del Consell Europeu, va defensar que la proposta parlamentària, que rebaixa les majories per elegir els 12 vocals jutges del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) –de tres cinquens a majoria absoluta– en segona votació i que retalla les seves atribucions quan està en funcions, no deixa de ser una «llei antibloqueig», per sortir de l’embús.
«El Govern està més que disposat a arribar a un acord ja, sense esperar un segon més»
President del Govern
Però «té fàcil solució» si no agrada, va esgrimir. «Si el PP torna al camí del sentit d’Estat, que és el sentit comú, el Govern està més que disposat a arribar a un acord ja, sense esperar un segon més», va remarcar, indicant en tot moment que «qui es polititza és qui manté com a ostatge» el CGPJ des de fa dos anys, quan va vèncer el seu mandat, és el PP. I el que els populars no poden pretendre, amb el seu «bloqueig inexplicable», va insistir, és «utilitzar la llei per incomplir la Constitució», perquè en aquest cas el poder legislatiu «té el dret a modificar la llei perquè es compleixi la Constitució».
«En benefici de tots»
Per Sánchez, «no és acceptable» que els conservadors vetin la renovació del CGPJ fins que no es produeixi la sortida d’Unides Podem de l’Executiu, perquè l’òrgan acumula dos anys de retard i, a més, res garanteix que Casado guanyi les següents generals. «Llavors, ¿quina seria la situació? —es va preguntar—. ¿No hi ha renovació? No té sentit».
El president evita polemitzar amb la Comissió i mostra el seu «respecte absolut» a la seva advertència
El president va agafar el guant del secretari de Justícia del PP i conseller de l’Executiu madrileny, Enrique López —vocal com a Camp del CGPJ, en el mateix mandat—, que en una entrevista aquest divendres a ‘La Razón’ va mostrar la disposició del PP a negociar el relleu en la institució sempre que Podem «no sigui present» en les converses, «de cap manera». El Govern està disposat a asseure’s «demà mateix». Fent «totes les concessions».
«Els interlocutors del PP saben que tenim la màxima disposició i la màxima disponibilitat per cedir. Tenim disponibilitat per fer concessions i desbloquejar aquesta situació», ja que l’acord «va en benefici de tots», va remarcar. «De concessions totes, totes les possibles dins de la lògica», va admetre durant la seva roda de premsa a l’ambaixada d’Espanya davant la UE, compareixença que va girar en el torn de preguntes gairebé monogràficament sobre aquest assumpte.
L’Executiu vol tornar al mateix punt on va arribar a primers d’agost, quan tenia tancat «al 99%» l’acord amb els populars, i va saltar pels aires. Per la destitució de Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu del PP al Congrés, sospiten els socialistes; pel qüestionament que Podem va fer de la Monarquia, ha anat remarcant Génova. Ja a finals del 2018, Sánchez i Casado tenien l’acord encarrilat, però es va frustrar quan l’assenyalat com a nou president del CGPJ i del Suprem, Manuel Marchena, va renunciar al càrrec al transcendir un missatge del llavors portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en el qual reivindicava davant els seus companys de partit l’entesa amb l’Executiu perquè permetia controlar la Sala Penal «per la porta del darrere». «Si la tercera és la bona, benvingut» el pacte, va apuntar el líder socialista.
Sánchez va ser preguntat per la condició que posa el PP, que Podem no sigui a la taula. Per al cap de l’Executiu, «aquest plantejament diu poc de la voluntat d’arribar a un acord». Va insistir que Casado ha d’entendre que el Govern d’Espanya «és de coalició i la seva legitimitat ha de ser assumible i acceptada», i els seus ministres «no són del PSOE o d’Unides Podem», sinó que ho són de l’Executiu. Ara bé, «qui lidera la negociació és el ministre de Justícia», com va passar a l’estiu. «Amb qui negocia el PP és amb ell, que és l’encarregat. Tan senzill com a això. És de sentit comú». Campo manté bona relació personal amb López, ja que tots dos van coincidir en el Consell.
Estratègia del PP «contra els interessos del país»
La Comissió Europea va llançar aquest dijous la seva alerta. Espanya ha de respectar la «independència» del Poder Judicial. Sánchez no va voler replicar les paraules del portaveu de Justícia de l’Executiu comunitari, Christian Wiegand. «Respecte absolut», es va limitar a indicar, si bé va afegir que en el transcurs del Consell Europeu cap líder li havia fet cap «comentari» sobre la reforma de la LOPJ que hi ha sobre la taula.
«Entre el bloqueig i la reforma, els grups han optat per la reforma, però és el poder legislatiu el que haurà de donar la resposta»
President del Govern
Sánchez, no obstant, sí que va denunciar l’actitud del PP en les institucions europees, una tasca que entén de boicot al Govern. Va assenyalar que els populars han intentat desprestigiar l’Executiu des de l’arrencada de la legislatura a Brussel·les, ho ha «utilitzat tot per fer caure el Govern» en plena pandèmia, va fer la traveta a la difícil negociació dels fons europeus. «I ara això. No és nou. Forma part d’una estratègia i és un error. No és una oposició al Govern, sinó als interessos del país, i crec que s’equivoca. Però té fàcil solució. Que el PP s’assegui, renovem el CGPJ i superem la posició de bloqueig», va enllaçar.
En tot moment, Sánchez va emfatitzar que un òrgan tan capital com el Consell «no pot continuar estant en funcions», i nomenant jutges», perquè la seva composició actual, del desembre del 2013, respon a la majoria absoluta que va aconseguir Mariano Rajoy el 2011, i ara «estem el 2020», per això el Govern no pot tolerar més retards, també perquè té el suport de 187 diputats que demanen que es procedeixi a la renovació de les institucions pendents, va recordar.
El PP respon: «No hi haurà punt d’acord» si no es retira la llei i no es deixa fora Podem
El PSOE i Unides Podem, amb la seva iniciativa, plantegen una «clàusula antibloqueig» que esquiva la «posició obstruccionista» i «profundament lesiva» del PP. Manté l’exigència de tres cinquens en primera volta per anomenar als 12 vocals jutges, però rebaixa fins a la majoria absoluta en segona votació. És una «salvaguarda». «Entre el bloqueig i la reforma, els grups han optat per la reforma, però és el poder legislatiu el que haurà de donar la resposta», va indicar, obrint-se al seu torn a la modificació del text durant el tràmit parlamentari, ja que aquesta proposició compta amb el suport de partida de 155 vots (els que sumen el PSOE i Unides Podem) i fa falta la majoria absoluta de Congrés i Senat perquè tiri endavant.
Génova va respondre aviat a Sánchez. Fonts de la direcció del partit van retreure al president que llanci una «cortina de fum» quan ja coneix les condicions dels conservadors per asseure’s a parlar. «No hi haurà novetat ni punt d’acord» fins que retiri la proposició de llei, despolititzi el procés i deixi fora Podem, «partit imputat que arremet contra el poder judicial i contra el Rei», van afirmar, informa Pilar Santos.
Consell General del Poder Judicial ( CGPJ ) Unides Podem Justícia Congrés PP - Partit Popular PSOE Pedro Sánchez Unió Europea Juan Carlos Campo Moreno