ACTE PREVI A LA PRESENTACIÓ DELS PRESSUPOSTOS
Sánchez entrarà en el cos a cos amb el líder de Vox
El president, tret d'imprevist, es defensarà personalment dimecres dels duríssims atacs del candidat de la ultradreta
La moció de censura és vista com una oportunitat pel Govern: l'ajudarà a cohesionar-se i a reagrupar la majoria d'investidura
El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, interviene durante una sesión de control al Gobierno en el Congreso de los Diputados, en Madrid, (España), a 14 de octubre de 2020. Esta nueva sesión estará marcada por el debate sobre la gestión de la pandemia originada por la crisis sanitaria del coronavirus y la situación judicial del vicepresidente segundo del Gobierno, Pablo Iglesias, por el caso Dina. /
«Ens dona gasolina». Hi ha poc dubte en el Govern i el PSOE. La moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez, que arrencarà aquest divendres a les 9.00, és una poderosa munició per a l’Executiu. Perquè ajudarà a cohesionar els dos socis de la coalició i també, calculen totes les fonts consultades, a reagrupar la majoria de la investidura. Sense descartar que fins i tot impulsi el pacte per als Pressupostos Generals de l’Estat del 2021. En suma, una benedicció del cel, tot i que també comporti riscos, si més no mínims, per al president.
Tot i que en la Moncloa es va debatre com afrontar el ple i quina sortida era l’òptima, al final s’ha conclòs que ha de ser Sánchez qui repliqui a Santiago Abascal. A última hora d’ahir diumenge, quan continuaven les reunions i els contactes de l’equip del líder socialista per preparar el ple, la previsió era aquesta: que el cap de l’Executiu surti a la tribuna d’oradors del Congrés per entrar en el cos a cos amb el president de la formació ultra, segons van indicar a EL PERIÓDICO totes les fonts governamentals consultades. També Mariano Rajoy va contestar a Pablo Iglesias i al mateix Sánchez en les mocions del 2017 i el 2018.
No es preveu que cap altre membre del Govern, a part de Sánchez, intervingui
En principi, el candidat de Vox només es trobarà, des de l’Executiu, amb l’única resposta de Sánchez. No s’ha programat, ara per ara, que cap altre ministre confronti amb Abascal, si bé tot dependrà de la dinàmica de la sessió. Tampoc està previst que Sánchez, que com qualsevol membre del Govern pot agafar la paraula en tot moment i sense límit de temps, respongui als grups, ni que intervingui després de la presentació de la censura pel diputat ultradretà Ignacio Garriga. La següent rèplica que es trobarà Vox per la part socialista serà la del seu portaveu, Adriana Lastra, dijous, a la segona jornada de debat. El patró, per tant, serà semblant al de la censura que va guanyar Sánchez. A la Moncloa, no obstant, treballen amb diversos escenaris de resposta, en funció de com es desenvolupin les dues jornades.
El «Sálvame parlamentari», «l’acte de propaganda de la ultradreta a l’hemicicle, que no serveix per res perquè no guanyarà i que només pretén guanyar repercussió als mitjans» –així defineix la moció un dels alts càrrecs de l’Executiu–, sí que és vist com una oportunitat per als socialistes. «Ens servirà per agafar impuls», adverteixen des de Ferraz. Sánchez té a favor seu que Abascal només comptarà amb els 52 sís del seu grup, a l’espera de saber si Pablo Casado finalment dona l’ordre als seus d’abstenir-se o votar en contra.
Compte amb l’«antipolítica»
El debat de dimecres i dijous funcionarà com una espècie de punt i a part que ajudarà la coalició a agafar oxigen de cara a la prova veritablement clau, la dels PGE, que es presentaran a mitjans de la setmana vinent, perquè l’acord de PSOE i Unides Podem ja està pràcticament tancat al 100%. Per això hi ha dirigents que interpreten que la moció pot acabar de decantar la balança i de lligar els recolzaments als comptes de l’Estat, equació en la qual en principi no hi haurà Ciutadans, ja que les últimes setmanes han certificat una aproximació més gran de l’Executiu als seus socis, com volia Pablo Iglesias. «Als nacionalistes els fa pànic Vox, de manera que amb discursos tan polaritzats hi ha més possibilitat de trobada amb la majoria de la investidura, si surten del seu paradigma identitari», valora un diputat. No obstant, altres fonts posen més distància i no veuen tanta «relació» entre la censura i els PGE.
Alguns quadres creuen que el debat potser pot facilitar els comptes del 2021
El Govern té, per tant, una posició còmoda en aquest debat, ja que la «violència verbal» que espera de la ultradreta «cohesiona» la majoria de la investidura i pot mobilitzar l’electorat progressista. «Tant de bo passés una setmana abans d’unes eleccions», sospira amb ironia un alt cap de l’Executiu. Una altra veterana dirigent considera que també cal mesurar amb compte l’impacte, perquè «el relat de Vox té la seva audiència que encoratja l’antipolítica». «I hi ha massa gent patint», postil·la, mirant cap al drama sanitari, social i econòmic provocat per la Covid-19. Caldo de cultiu perfecte per a la desafecció i el populisme.
El «problema», convergeixen tots els consultats, el té el PP. Sánchez ja va equiparar (de nou) el líder dels populars amb el cap ultra a la sessió de control al Govern en el Congrés de dimecres passat. «Senyor Casado, senyor Abascal, veig que hi ha una mica de coordinació en les seves preguntes». A les altures de l’Executiu i del PSOE assumeixen que Pablo Casado té «molt difícil» gestionar la moció, com sintetitza aquest quadre: «No pot quedar-se curt ni passar-se de frenada. Nosaltres, quan vam guanyar les primàries [el maig del 2017], vam concloure el debat de l’hegemonia a l’esquerra, però aquesta lluita a la dreta no està resolta. El PP encara no ha guanyat la batalla. Tant de bo la guanyi».
Endevinar la tecla
No obstant, fa tres anys, no es percebia tan clara la victòria del PSOE sobre Podem en el camp progressista. De fet, el partit va tardar a trobar el camí: al principi Sánchez va carregar contra Iglesias per «populista», després va suavitzar la postura, la gestora que el va succeir en el poder va optar per la via de la confrontació i precisament la moció del 2017 va servir per visualitzar la nova estratègia, la de la competició virtuosa, la del partit d’Estat que ajuda el Govern en temes capitals —com va ser el desplegament del 155 a Catalunya— i basteix ponts amb la formació amb què competeix a l’esquerra. El rostre d’aquell gir va ser l’avui ministre de Transport i llavors portaveu interí del grup, José Luis Ábalos, perquè Sánchez havia renunciat al seu escó mesos abans per l’abstenció a Rajoy.
El ple arriba en un moment de tensió màxima per la renovació del CGPJ
«És comprensible la dificultat que té el PP, perquè és complicat endevinar la tecla. El que és evident és que ells no han aconseguit trobar una estratègia que els doni resultats, perquè Vox segueix molt amunt, i ells temen que se’ls en vagi gent amb Abascal,» valoren des de la direcció federal.
Però també serà molt rellevant comprovar com es dirigeix Sánchez a Casado, precisament en un moment en què els dos partits, PSOE i PP, reben màxima pressió per arribar a un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El president es va mostrar divendres disposat a negociar «ja», a cedir al màxim, sempre que el cap dels conservadors assumeixi que el seu és un Executiu de coalició. El PP, mentrestant, demana treure de l’equació Podem. Encara no s’han aproximat postures i és probable que les converses no arribin fins després de la moció de censura de Vox. El debat que colonitzarà la setmana i que marcarà un punt d’inflexió en aquesta primera part de la legislatura, quan encara no s’ha complert un any de les eleccions del 10-N.
Entre Itàlia i el Papa
La moció de censura de Vox (21 i 22 d’octubre) estarà empaquetada entre altres cites importants del Govern durant la setmana. Així, el dimarts 20, se celebrarà a Roma el 17è Foro de Diàleg Itàlia-Espanya, en el qual participaran la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, i la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya. La cimera serà clausurada a la tarda per Pedro Sánchez i el primer ministre italià, Giuseppe Conte. El dia que té el líder socialista amb l’agenda espaiosa és, precisament, aquest dilluns, quan aprofitarà per continuar preparant-se el debat davant la ultradreta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Unides Podem Pablo Casado Consell de Ministres Ciutadans Congrés PP - Partit Popular PSOE Pablo Iglesias Papa Francesc Govern Pedro Sánchez Itàlia Podem Santiago Abascal Giuseppe Conte Vox Moció de censura Roma
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao