COMPAREIXENÇA DESPRÉS DEL CONSELL DE MINISTRES
Montero minimitza els esculls amb Podem en la recta final de la negociació dels Pressupostos
La ministra d'Hisenda afirma que amb prou feines queden «serrells» per tancar el projecte de llei, que entrarà al Congrés abans de final d'octubre
La portaveu remarca que hi ha consens en la qüestió dels lloguers, i garanteix que els comptes inclouran partides específiques de vivenda
MADRID, 20/10/2020.- La ministra de Hacienda y Portavoz del Gobierno, María Jesús Montero y el ministro de Sanidad, Salvador Illa, durante la rueda de prensa posterior a la reunión semanal del Consejo de ministros, este martes en Moncloa. EFE/ Mariscal /
En una roda de premsa dominada de nou per la situació sanitària i la possibilitat d’un nou estat d’alarma més generalitzat per poder decretar el toc de queda als territoris amb més incidència del coronavirus, amb prou feines va sobresortir un tema més purament polític. I el que determinarà la continuïtat de la legislatura: els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021. El Govern ultima ja el projecte de llei, espera poder portar-lo al Congrés abans que acabi l’octubre, i minimitza les diferències entre els dos socis de la coalició. No hi ha «esculls» entre el PSOE i Unides Podem, sinó «serrells pendents» que es confien tancar en aquests dies, en una setmana «decisiva» per al futur del text.
La titular d’Hisenda, María Jesús Montero, sortia així al pas de les diverses informacions publicades aquest dimarts, també per EL PERIÓDICO, que indicaven el xoc entre els dos membres de l’Executiu a compte dels lloguers i dels impostos a les rendes més altes. En concret, la dificultat rau, d’un costat, en la limitació dels preus del lloguer, una bandera del programa de govern conjunt. Els morats volen lligar-ho als PGE, però aquest dilluns el titular de Transports, José Luis Ábalos, apuntava que calia esperar que el mercat immobiliari es normalitzés i «aclarissin les incerteses» per poder incorporar aquesta mesura. A més, el també número tres del PSOE assenyalava que l’encaix jurídic seria lallei estatal de vivenda que prepara el seu departament.
Les discrepàncies entre els socis afectaven també la fiscalitat de les rendes més altes —gravar en l’IRPF aquelles per sobre dels 200.000 euros— i dels grans patrimonis i una pujada decidida de l’IPREM, que serveix de guia per a la concessió de prestacions socials.
Acord «pràcticament ultimat»
Montero, la negociadora socialista i titular d’Hisenda, va descartar que es pugui parlar d’«esculls». L’acord dins de l’Executiu està «pràcticament ultimat», va assenyalar després del Consell de Ministres, a falta d’«algun serrell pendent», així que s’aprofitaran els pròxims «dies» per tancar el text. Si els equips dels dos socis no aconsegueixen rematar aquestes qüestions a debat, seran els dos líders els que cordaran el projecte per dalt, com ha passat en ocasions anteriors. La intenció de l’Executiu és portar al Congrés el projecte de llei abans del 31 d’octubre. O sigui, en tot just deu dies. De fet, es calculava que la presentació pública dels comptes del 2021 es faria a mitjans de la setmana vinent, després de la moció de censura de Vox que discutirà la Cambra aquest dimecres i dijous i després de la conferència de presidents de dilluns.
Montero remarca que no hi ha diferències de fons, la baralla està en el «quan»
Respecte alls lloguers, Montero va posar èmfasi en el fet que no hi ha un problema de divergències de fons. És a dir, que el PSOE i Unides Podem comparteixen la necessitat de limitar preus. El que els separa és el «quan», va reconèixer. Els morats volen anar més de pressa. La ministra no va saber precisar si donarà temps a compassar la tramitació dels Pressupostos i de la llei estatal de vivenda, perquè dependrà dels ritmes que fixi Transports. Els ritmes, va dir, quedaran marcats pels «treballs tècnics» del ministeri que dirigeix Ábalos. No obstant, i per tranquil·litzar els de Pablo Iglesias, sí que va garantir que els PGE contemplaran partides específiques que sufragaran «les primeres accions» sobre vivenda que desplegui l’Executiu.
Quant a impostos, Montero no va voler avançar llindars de renda ni si hi haurà alces en l’IRPF. Va insistir que el projecte de llei s’haurà de contemplar en el seu conjunt, no a través de mesures «aïllades». No obstant, sí que va donar per descomptada una pujada de l’IPREM, tot i que queda per perfilar la quantia d’aquest increment. Hisenda, a més, sempre ha sigut reticent a una reforma fiscal progressiva en aquest moment: creu que cal primar la recuperació per, una vegada estabilitzada la situació econòmica, introduir els canvis impositius en el sistema. Però sí que hi haurà algunes mesures de justícia fiscal en els nous PGE.
Diàleg «intens» amb els grups
La ministra va afegir que en aquesta setmana «decisiva» mantindrà un «diàleg intens» amb les formacions polítiques que s’han mostrat disposades a negociar. El Govern, de portes per fora, continua insistint que es dirigeix a tots els grups, des de Ciutadans fins a la majoria de la investidura. En el dia d’avui, tot indica que serà més possible l’acord amb aquells partits que van donar suport a l’elecció de Pedro Sánchez com a president, però de moment la Moncloa és reticent a fer passos que li tanquin per complet la porta del diàleg amb els taronges.
La cimera amb Von der Leyen se celebrarà de manera telemàtica i en dues sessions
L’objectiu, en qualsevol cas, és que els comptes del 2021 arribin en tot just setmana i mitjana al Congrés i a partir d’allà comenci el seu debat, cosa que conduiria que la seva aprovació definitiva per les dues Cambres arribés a principis d’any. El projecte inclourà més de 27.000 milions de transferències europees.
Precisament, els fons de la UE centraran la reunió de la pròxima conferència de presidents, que se celebrarà el dilluns 26 d’octubre. No serà presencial i al Senat, com s’havia planejat. Per la situació epidemiològica i les restriccions de mobilitat, va indicar Montero, se celebrarà de manera telemàtica. Però es manté la participació de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Ella conversarà, amb Sánchez i amb els mandataris autonòmics, sobre les línies bàsiques dels recursos que arribaran de Brussel·les, fins a 140.000 milions d’euros, entre ajuts a fons perdut i préstecs, en sis anys.
La ministra va precisar que, de manera consecutiva, en la mateixa jornada de dilluns, es desenvoluparà una trobada més tècnica entre membres de la Comissió, del Govern i dels executius autonòmics.
Salvador Illa Unides Podem Consell de Ministres Hisenda Senat Congrés Pablo Iglesias Pressupostos Generals de l'Estat Govern Pedro Sánchez Podem Fons europeus Ursula von der Leyen María Jesús Montero José Luis Ábalos Comissió Europea Ministeri d'Hisenda
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia