'CAS 3%'

Un extresorer de CDC declara que no té constància del blanqueig de diner negre en el partit

Andreu Viloca es demarca de Daniel Osàcar, el seu antecessor, que va implicar Gordó en l'anomenat 'pifuteo'

El responsable de finances de Convergència afirma que l'estructura del partit era «jerarquitzada»

viloca / periodico

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

L’extresorer de CDC entre el 2011 i el 2016, Andreu Viloca, ha declarat aquest dilluns davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata que no li consta l’existència en el partit de ‘pitufeo’ o blanqueig de diners a través de donacions de les seves dirigents que després els eren tornades per aflorar diner negre procedent de suposades comissions per l’adjudicació d’obres o serveis públics. Viloca va succeir en el càrrec Daniel Osàcar, que la setmana passada va implicar el que fos gerent de Convergència, diputat i conseller del partit, Germà Gordó, en el control i creació d’aquest sistema, i va dir que creia que el llavors secretari general del partit, Artur Mas, podia estar al corrent per la relació que tenien tots dos.

El magistrat investiga 12 exdirigents i alts càrrecs del partit, entre ells els exconsellers, Felip Puig, Pere Macias, Jordi Jané i Irene Rigau, per un delicte de blanqueig de capitals presumptament comès per contribuir al finançament il·legal del partit mitjançant donacions de 3.000 euros. El total ascendiria a 106.000 euros entre el 2008 i el 2010. En aquesta peça separada del ‘cas 3%’ declararà en qualitat d’imputat el pròxim dia 30 Germà Gordó.

Estructura interna del partit

Durant el seu interrogatori, que s’ha fet mitjançant videoconferència, Viloca va assegurar que CDC era una organització política «jerarquitzada» i que el tresorer i el gerent del partit, que quan ell va ocupar el primer càrrec ja no era Gordó, sinó Carles del Pozo, estaven a un mateix nivell en l’estructura interna. Va admetre que era habitual reunir-se amb el gerent de la formació per parlar d’assumptes financers i que, depenent de la «magnitud» del problema, se l’hi comunicava al que llavors era secretari general adjunt de Convergència, Oriol Pujol, quan «estava disponible».

Notícies relacionades

«M’agradava explicar-ho i comunicar-ho. Amb el gerent revisàvem la situació. Ho comentàvem i ho discutíem», va precisar Viloca. L’únic que va reconèixer és que en la seva època hi havia donacions de càrrecs públics al partit, però no que després els fossin retornades, cosa que seria constitutiu del ‘pitufeo’, sistema del qual, junt amb l’existència del presumpte diner negre, assegura que se’n va assabentar «per la premsa».

Viloca, que com Osàcar va declarar com a imputat en aquesta causa –el jutge proposa jutjar-los a tots dos juntament amb Gordó i 29 persones més pel 3%–, va dir que no recorda algunes dades, fet que va atribuir al temps transcorregut des que exercia com a tresorer a Convergència.