PER 194 VOTS A FAVOR, 53 EN CONTRA I 99 ABSTENCIONS
El Congrés aprova per àmplia majoria prorrogar l'estat d'alarma fins al 9 de maig
Illa acusa Casado d'anar a la contra del Govern sense «arguments sanitaris» i aquest parla d'una pròrroga que és un «atropellament legal»
El ministre retreu a Casado que converteixi un debat sanitari en les «primàries de la dreta» i anticipa unes festes «diferents»
El debat al Congrés sobre la pròrroga de l’estat d’alarma durant sis mesos, fins i tot sense la intervenció de Pedro Sánchez, es va convertir, com era previsible, en un nou xoc entre el Govern i el PP. No tan aspre com en altres ocasions, però sí molt intens. I aquest encreuament dialèctic, que van protagonitzar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el líder del PP, Pablo Casado, va eclipsar el resultat d’una votació que l’Executiu ja donava per guanyada per amplíssim suport. I així va ser: l’extensió per mig any va rebre 194 recolzaments, per 53 vots en contra (els de Vox i Fòrum) i 99 abstencions (entre aquestes, la del PP). La coalició governamental del PSOE i Unides Podem, per tant, comptarà amb una alarma vigent fins al 9 de maig del 2021, amb una revisió a mig camí, al març. Els números donaven una victòria contundent, res a veure amb les votacions agòniques de les últimes pròrrogues de la primavera.
✅ El Pleno autoriza la prórroga del estado de alarma, hasta el 9 de mayo de 2021, para contener la propagación de infecciones causadas por el #COVID19.
— Congreso (@Congreso_Es) 29 de octubre de 2020
📝 NdP: https://t.co/lapuN05c3w pic.twitter.com/NMsIJsg60z
En la seva primera intervenció en defensa de l’extensió de l’alarma, Illa s’havia dirigit a Casado durant diversos minuts, perquè recolzés l’extensió de l’alarma fins al 9 de maig «pel bé de tothom». «És el moment de la política adulta», «real», el va apressar. Seguint la línia discursiva dissenyada en els últims dies, Illa va recordar al PP que ha d’escollir on situar-se, si amb una majoria de l’oposició que ha «escollit el camí de la col·laboració, la unió i el recolzament compatible amb crítiques constructives», o bé amb Vox, que està en la «confrontació». És a dir, que decideixi si se suma a la majoria o si consolida la posició que va adoptar la setmana passada de ruptura amb la ultradreta.
El ministre insta Casado a liderar una política «adulta» i una oposició «constructiva»
Illa va defensar que el Govern ha dissenyat, amb aquesta alarma i la seva pròrroga de sis mesos, que segons el seu parer ofereix un marc jurídic estable per a les comunitats, una «resposta constitucional amb mesures constitucionals a una situació excepcional per protegir la salut dels espanyols». I va recordar que l’Executiu «està fent el mateix que fan la majoria dels governs i recolzen la majoria de les oposicions amb sentit d’Estat de tot Europa». «Poden encertar i voldria que fos així», li va dir al PP. El Govern, per descomptat, era coneixedor que el PP ja havia pres una decisió: l’abstenció a l’ampliació de mig any. Per això aquesta pressa era purament retòrica. Les cartes ja estaven sobre la taula des d’ahir a la nit.
Atiat per Illa, Casado va pujar a la tribuna per argumentar la seva «abstenció crítica» amb un discurs molt dur contra la «inacció» del Govern de Sánchez i la seva poca «eficàcia» en la lluita contra la pandèmia, que ha provocat, va recordar, 60.000 morts, segons els càlculs de l’Institut de Salut Carlos III. El dirigent popular no tenia previst participar en la sessió extraordinària d’aquest dijous, precisament per la decisió de Sánchez de descarregar en el seu ministre la defensa de l’ampliació.
Casado és «a Mart»
Seria la seva portaveu de grup, Cuca Gamarra, l’encarregada, però finalment va voler respondre al ministre després que aquest demanés el recolzament afirmatiu del PP per demostrar que fa «oposició constructiva» i comença una nova etapa després de la moció de censura de la setmana passada, quan Casado va escenificar el divorci amb Vox. El gest de participar en el debat va marcar el ritme de la sessió i va posar el focus en què Sánchez no ho volgués fer i deixés aquest paper a Illa. El cap de l’Executiu va estar-se en el seu escó durant el discurs del seu ministre, però després va abandonar l’hemicicle sense escoltar les crítiques del líder popular. «Diguin-li al president absent...», va dir Casado al grup socialista en diverses ocasions.
Els grups carreguen contra Sánchez per absentar-se del ple i no defensar l’extensió
El cap de l’oposició va denunciar que no pot fer res més que abstenir-se, perquè l’Executiu no ha fet la reforma legislativa que el PP li ha exigit i que hauria permès utilitzar normes ordinàries en comptes de l’alarma per frenar els contagis de Covid-19. «Ens abstindrem per no deixar sense cap instrument jurídic les comunitats autònomes que els necessiten per fer confinaments perimetrals per la inacció del Govern», va declarar. Casado creu que una pròrroga que duri sis mesos és «un atropellament legal» que denunciarà davant la Comissió de Venècia, l’òrgan del Consell d’Europa que vetlla pel bon funcionament de les institucions democràtiques. El PP estima que Sánchez vulnera la separació de poders impedint al Parlament pugui votar l’estat d’alarma «cada 15 dies», com sí que ho va fer el Govern de coalició quan el va decretar a la primavera.
«Ni un argument sanitari li he escoltat», va començar en la rèplica Illa, després de demanar-li a Casado que faci com ell i es disculpi per haver anat al polèmic sopar organitzat per ‘El Español’ dilluns passat si vol donar lliçons d’«humilitat». Així entrava el ministre en un cos a cos amb el cap del PP –molt inusual en ell–, i en què insistia, una vegada i una altra, en el fet que tot el que Casado «va avançar» la setmana passada després de trencar amb Vox ara ho «retrocedeix». Per al Govern, no val l’abstenció, que és la «inanitat» en un debat sanitari. O s’està amb la majoria per «salvar vides» i es recolza la pròrroga o es «confronta amb el Govern», va afirmar, remarcant aquesta disjuntiva.
«El meu únic adversari és el virus. Per a vostè, sembla que continua sent exclusivament el Govern. Veiem amb estupor que han convertit un debat sanitari en les primàries de la dreta, entre [Santiago] Abascal i vostè. Pili i Mili», va carregar el ministre. En definitiva, la sessió s’havia transformat en una «contramoció, una segona volta de la moció de censura. Tot el que havia guanyat en una setmana ho perd l’altra. Casado censura Casado. No voldria ser al seu lloc». Bàsicament, Illa acusava el líder del PP de «fer temps que no trepitja la Terra» i «aterrar a Mart, el territori d’Abascal», de no adonar-se de què té davant, la lluita contra la pandèmia.
«Vostè, en vista de la calamitat més gran en un segle, no ha volgut ser ni en el meu lloc ni en el d’aquest Govern. I aquesta és la veritable raó de la seva abstenció, la no-posició, l’absència del seu sentit d’Estat», li va dir. A més, li va enviar un encàrrec per les acusacions que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ariet del PP contra l’Executiu, fa contra ell, al definir-lo com a «activista de la ‘madrilenyofobia’». «Mai he contestat, però avui ho faré: sempre m’he sentit molt a prop de Madrid, però ara em sento molt més a prop que mai. He vist una ciutat admirable, que acull, oberta, que resisteix, que no pregunta, que està unida. És impossible no sentir-se prop d’un lloc que de seguida et fa sentir com un més. Reconec la meva admiració per Madrid i els madrilenys amb dues paraules: gràcies, Madrid».
«No és moment de relaxar-se»
A Casado el va sorprendre el to dur d’Illa, al qual va reclamar la seva dimissió immediata. Li va dir que el va veure en algun moment com un «ventríloc», llegint «el paper» que els assessors li havien preparat per atacar-lo. El cap de l’oposició es va queixar que el Govern continuï insistint en el fet que el PP no vol pactar i obviï que dilluns ell va oferir recolzar un decret d’alarma que durés vuit setmanes.
En vista de l’acusació que no utilitza arguments sanitaris, Casado li va recordar que fa mesos que la seva formació exigeix una reforma legislativa per adaptar les normes ordinàries a la realitat de la pandèmia per no haver d’apel·lar a l’article 116 de la Constitució, que recull l’estat d’alarma, a més de defensar la necessitat d’impulsar el que ha batejat com a ‘pla Cajal’. Aquest full de ruta inclou la creació d’una agència de salut pública, l’enfortiment de l’atenció primària i la creació d’un grup especial de professionals sanitaris que puguin desplaçar-se a les zones on es necessita un reforç. A aquest argument, la portaveu socialista, Adriana Lastra, va insistir que per a la limitació de drets fonamentals no val ni una llei ordinària ni una llei orgànica: fa falta recórrer a la Constitució, que proporciona més garanties legals.
«Ens abstindrem per no deixar sense cap instrument jurídic les comunitats que els necessiten per fer confinaments perimetrals»
President del PP
El ministre, a la tribuna, també va beneir oficialment l’esmena proposada per ERC i que aquest dimecres el seu partit havia negociat amb Gabriel Rufián. És a dir: la seva compareixença cada mes en la Comissió de Sanitat del Congrés, una altra del president Sánchez cada dos mesos en el ple de la Cambra baixa i una revisió al març de la mesura: la conferència de presidents decidirà si aixeca l’alarma, previ informe favorable del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). És la fórmula que la Moncloa ha batejat com a «4 +2».
Durant el seu discurs, Illa va repassar les mesures adoptades pel Govern des que va començar de la pandèmia. Però també es va dirigir als ciutadans i a les administracions. Venen setmanes, mesos molt complicats, per la tardor i l’hivern, i per això els sacrificis han de continuar. «No és el moment de relaxar mesures. Som davant uns mesos que seran molt durs; encara ens queda un horitzó ampli davant», va dir Illa, que va anticipar que vindran unes «festes diferents» de Nadal, «a què ens haurem d’adaptar».
Recurs al TC
Abascal va anunciar en tribuna no només que el seu grup rebutja la pròrroga, sinó que presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional per l’«abast temporal» i per la «naturalesa de l’estat d’alarma». A més, el líder de Vox va denunciar «l’absència de l’emperador [amb referència a Sánchez], que ha decidit que aquest debat no té res a veure amb ell» i la posició de Casado, a qui ha anomenat «ministre de l’oposició», a l’abstenir-se. «Estan completament bojos, actuant des de la irresponsabilitat i la depravació en política, enfonsant l’economia i arruïnant la vida de milions d’espanyols», va afirmar.
Podem arremet contra el PP i Cs per seguir «tancat» a la plaça de Colón
Tot seguit, el portaveu parlamentari d’Unides Podem, Pablo Echenique, va defensar la idoneïtat de l’alarma i de les restriccions de mobilitat, que ja van demostrar la seva utilitat a la primavera, i va carregar contra Casado i Inés Arrimadas per la seva actitud «inqualificable» de deixar-se arrossegar pels ultres. «Em temo que és impossible comptar amb el PP i Ciutadans per a aquesta tasca..., i la raó és molt senzilla: Vox els té tancats a la plaça de Colón... i de la plaça de Colón només en surt una cosa: l’“¡a por ellos!”», va afirmar després de demanar deixar de banda les teories conspiranoiques dels ultres i apostar «pel que és real, pel que funciona».
Baixa de to
Notícies relacionades«Ja n’hi ha prou d’aquesta lluita miserable per llançar-se els morts al cap», va dir Rufián després de les intervencions d’Abascal i Echenique. «Al diable el relat», va afirmar, criticant les batalles polítiques. Després d’intentar centrar en el debat en la pròrroga de l’estat d’alarma, el diputat republicà va criticar que Sánchez intentés aprovar una ampliació de sis mesos sense comparèixer en cap moment. Així, va aplaudir que el PSOE hagi acceptat l’esmena d’ERC.
La líder de Cs, Inés Arrimadas, i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, es van expressar en la mateixa línia, ja que van lamentar que, una vegada més, el Congrés s’hagi convertit en escenari de lluites i desqualificacions. La presidenta dels taronges va anunciar que recolzarà la pròrroga de l’alarma per «responsabilitat» i «sentit d’Estat» contra un Govern que pateix d’una «falta de lideratge». Així mateix, Esteban també va remarcar que votaran ‘sí’ a l’extensió de l’eina constitucional cosa que, va emfatitzar, no implica que hi hagi restriccions durant sis mesos, sinó que només habilita els presidents autonòmics a posar-les en marxa.
La votació
El ple del Congrés va votar primer les propostes de resolució dels grups a la petició del Govern per ampliar l’alarma per sis mesos. Només van tirar endavant dues esmenes, com estava previst: la d’ERC, per augmentar el control parlamentari del president i del ministre de sanitat, i la del PNB, perquè els enclavaments de Treviño i Orduña rebin el mateix tractament que la província circumdant, Àlaba.
Salvador Illa PNB Pablo Echenique Gabriel Rufián Inés Arrimadas Congrés Govern Pedro Sánchez Toc de queda Confinament Estat d'alarma a Espanya Coronavirus Adriana Lastra Ministeri de Sanitat