INVESTIGACIÓ PER CORRUPCIÓ
El jutge atribueix a Vendrell i Madí pressions al Govern per als seus negocis
«Amb tot el que jo he fet pel país sense demanar res a canvi», li va dir l'exdirigent d'ERC a l'exdiputada Marta Rovira
L'exalt càrrec de CDC va activar els seus «contactes polítics» per entrar en el mercat de les VTC i per comprar Agbar
zentauroepp55634369 vendrell201029184925 /
Xavier Vendrell i David Madí, els dos membres de l’‘estat major’ de l’expresident Carles Puigdemont, van aprofitar els seus contactes amb alts càrrecs polítics per als seus negocis privats, segons les interlocutòries d’entrada i registre dictats pel jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga el presumpte tràfic d’influències portat a terme per aquests dos imputats, així com la suposada desviació de fons públics per al finançament del procés i l’estructura de l’excap de l’Executiu català a Waterloo (Bèlgica).
Tant Vendrell com Madí i uns altres set d’implicats en procés obert per malversació de fons, blanqueig de capitals i tràfic d’influència passaran la nit la caserna de la Guàrdia Civil i seran traslladats aquest divendres a disposició judicial. Les fonts consultades han assegurat a EL PERIÓDICO que en els registres s’han trobat documents claus, alhora que s’han confiscat telèfons mòbils i clonat ordinadors. Els agents de la Guàrdia Civil, comandats pel tinent coronel Daniel Baena, analitzaran el material.
Xavier Vendrell, que va ser conseller de Governació en el tripartit i dirigent d’ERC, és qui desplega una major activitat per aconseguir els seus objectius econòmics, des de la requalificació d’uns terrenys, Vila Bugatti, a Cabrera de Mar, a la construcció d’un centre per a disminuïts, l’ampliació de places per a una escola de Sant Joan Despí o els contractes amb l’l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), passant pel món de la gestió de les residències de gent gran en plena pandèmia del coronavirus.
A través de les intervencions telefòniques i els seguiments, la Guàrdia Civil dibuixa en els seus informes un mapa detallat de les relacions de Vendrell amb l’espectre polític i, sobretot, amb els alts càrrecs de l’actual Executiu català, com els consellers Josep Bargalló i Damià Calvet, fins a la dirigent d’Esquerra Marta Rovira, que viu a Suïssa. Fins i tot es vanagloria que tindria «accés al Ministeri» de Sanitat, després del nomenament del socialista català Salvador Illa per ocupar la cartera.
«M’estan tocant els collons»
Vendrell va arribar a dir-li a Marta Rovira: «Amb tot el que jo he fet pel país sense demanar res a canvi i m’estan tocant els collons pel tema del concert (educatiu), m’estan fent perdre el temps ¡hòstia! Agiliteu això una mica... truca la consellera de Salut pel tema dels laboratoris, truca el Bargalló i truca el Chakir [el-Homrani, conseller de Treball i Afers Socials] per tot el tema de... de Vila Bugatti, que em desencallin això de les subvencions de l’escola i tal».
El jutge afirma en les seves resolucions que per als seus plans a Vila Bugatti, Vendrell «no ha dubtat a influir rls seus contactes polítics de màxim nivell», com Calvet o Bargalló, als que suma els que ha mantingut amb l’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (JxCat), i el regidor d’Urbanisme d’aquesta localitat, Eric Mir, tots dos investigats. Els contactes per a la requalificació dels terrenys es van ampliar a alts càrrecs de la Conselleria de Territori. Tant és així, que, segons el togat, va obtenir el compromís d’aquest departament de «donar-li una agilitat superior al que marca la norma». El regidor de Cabrera, per la seva banda, es va comprometre amb ell a agilitar la celebració de plens.
L’exdirigent d’ERC, ara en l’òrbita de Puigdemont, pretenia a través d’una modificació puntual del pla d’ordenament urbà la requalificació urbanística d’aquest solar de 48.000 metres quadrats i permetre «revaloritzar les seves finques, passant el seu valor de 5 a 10 milions». A més, pretenia desenvolupar el projecte a través de la Fundació El Brot, presidida per ell, per construir un centre per a menors discapacitats (es va reunir amb Bargalló i el director general d’Ensenyament, Josep González Cambray, també investigat).
Per explotar el negoci va constituir l’entitat Maresme Futur i «no ha dubtat» a acudir als seus contactes polítics a la Generalitat i l’Ajuntament de Cabrera. Vendrell, fins i tot, va prometre les autoritats locals que el llavors president Quim Torra aniria a inaugurar les instal·lacions que pretén construir i que va parlar amb Braulí Duart, que fins al setembre passat era secretari de la Conselleria d’Interior, perquè hi hagués «controls informatius».
La Fundació El Brot rep importants subvencions de la Conselleria d’Ensenyament per una escola a Sant Joan Despí que, a l’entendre dels investigadors, «no es justifiquen convenientment ni fart de vi», com assenyala un assessor de Vendrell. Són 210.000 euros en tres anys. L’imputat, concreten les interlocutòries, va parlar amb Pilar Contreras, alt càrrec del departament i investigada, perquè se li autoritzessin 10 aules per a 12 nens, malgrat no haver presentat la sol·licitud del concert educatiu en el termini legalment establert. Tal va ser la «irregularitat» que Contreras li va dir a Vendrell: «Fem els ulls grossos i endavant».
Contactes per a VTC i el mercat de l’aigua
El jutge remarca que David Madí, empresari i exdirigent de CDC, també va fer servir contactes per entrar en el mercat de les VTC, del que es desprèn «un important tràfic d’influències» per la seva banda amb alts càrrecs de la Conselleria de Territori, començant pel conseller Calvet, amb qui va mantenir una reunió, o el secretari d’infraestructures i el subdirector d’ordenació de transport, entre altres alts càrrecs.
El togat explica que qui va ser dirigent de CDC va moure els seus fils i «contactes polítics», com a president d’Aigües de Catalunya, filial de Global Omnium (família Calabuig), per a l’adquisició d’Aigües de Barcelona (Agbar). En aquesta operació, incideix el magistrat, «es corrobora una vegada més la capacitat d’influència i l’accés a una informació que afecta al mercat de l’aigua a l’abast de pocs».
Notícies relacionades«Aquest tràfic d’influències és el que ha motivat que Madí hagi contractat Joan Puigcercós (exdirigent d’ERC) i Cinta Pascual (de la patronal de residències), jaz que és conscient que li obriran els consistoris governats per ERC i les residències». Madí, a més, va intentar fer negocis amb la Conselleria de Justícia, a la qual va oferir l’anàlisi de les aigües residuals de les presons per detectar la Covid. La proposta, al final, va ser rebutjada per la Generalitat.
Aquests contactes, diu el magistrat, es van estendre a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè es fes un concurs sobre la detecció de la Covid a l’aigua. «Fins a tal punt arriba la seva esfera de poder que pretén proposar-l’hi a Salvador Illa, ministre de Sanitat, accedint-hi a través de José Luis Ábalos», titular de la cartera de Transport, apunta el magistrat, que conclou que Madí «ha intentat obtenir rèdit econòmic amb la crisi sanitària provocada pel coronavirus».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia