PRIMERA ONADA DEL CORONAVIRUS
Les escoltes a Vendrell exhibeixen el caos del Govern amb les residències
Les converses dibuixen les penúries dels geriàtrics i la barreja d'avis malalts amb sans
El xoc entre Afers Socials i Salut va fer pujar la tensió en moments clau de la pandèmia
zentauroepp52972405 soc residencias200330234527 /
Les intervencions telefòniques per ordre del jutge Joaquín Aguirre a Xavier Vendrell, un dels components de l’anomenat ‘estat major’ de l’expresident Carles Puigdemont i detingut dimecres passat per blanqueig de capitals i tràfic d’influències, revela la descoordinació i desgavell al si de la Generalitat per afrontar la mort d’avis a les residències pel coronavirus durant els primers mesos de la pandèmia, segons l’informe de la Guàrdia Civil a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. I no només això, també mostra les pulles que s’intercanviaven els departaments d’Afers Socials i Salut.
Les converses mantingudes per l’exconseller de Governació del tripartit, Xavier Vendrell, amb alts càrrecs del Govern, la patronal del sector i la dirigent d’ERC Marta Rovira, dibuixen el grau d’improvisació amb què es va actuar als geriàtrics al començament de la crisi sanitària, fins al punt que es van cometre errors com una casa, com barrejar en un recinte malalts de Covid-19 amb usuaris sans, i posa en evidència l’escassetat d’equips de protecció i tests per a les residències i la falta d’informació que rebien els familiars dels avis. Arran d’això, el jutge Aguirre va obrir un nou procés per investigar el Govern i els geriàtrics per la gestió durant el primer estat d’alarma. Les conselleries de Salut i Afers Socials van declinar aquest diumenge fer comentaris.
La Guàrdia Civil afirma que Vendrell «ha jugat un paper important» en la gestió de la crisi sanitària. D’una banda, «va acceptar la proposta» de Maria Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACCRA), per gestionar centres alternatius on traslladar persones grans malaltes de Covid. De forma paral·lela, l’exconseller i exdirigent d’ERC «es va integrar» al comitè de crisi de la Generalitat, segons les seves converses. Les residències depenien llavors de la Conselleria d’Afers Socials, dirigida per Chakir el Homrani, però davant els «greus» problemes assistencials i sanitaris i l’escala de morts», se’n va fer càrrec Salut, amb Alba Vergés al capdavant, concreta l’informe. Les converses s’emmarquen entre el 26 de març i el 27 d’abril, quan Afers Socials comandava la lluita contra la pandèmia en aquests centres.
«Que morin sense dolor»
Són múltiples els contactes entre Vendrell i Pascual. La presidenta de la patronal li transmet queixes per la falta de recursos a les residències, i l’exdirigent d’ERC reconeix que és una situació el «més semblant a una guerra» i afirma: «Parlant en plata, el que cal fer és ajudar que morin sense dolor». Per això Pascual li ofereix gestionar un hotel medicalitzat on, segons Vendrell, es «portaria els avis amb coronavirus perquè no contagiïn més i bàsicament perquè morin de la millor manera possible, que morin dignament». El projecte no va tirar endavant.
«Veuràs el drama de l’Administració per dins»
Exdirigent d’ERC
Del caos regnant és significativa la conversa de Vendrell amb l’exdirigent republicà Joan Puigcercós, en què aquest apunta: «Ja veuràs el drama de l’Administració per dins, amb els nostres d’ERC». Vendrell li contesta que ja ho sap i que Marta Rovira «li havia escrit un missatge» per dir-li «que ella es caga sempre en la mare que va parir» perquè veu que els equips de gestió «deixen a desitjar». I Puigcercós acaba dient que «l’equip mèdic [Oriol] Junqueras és per sortir corrent», segurament fent referència a alts càrrecs de la Conselleria de Salut, segons recull l’institut armat.
La presidenta de la patronal es queixa clarament a Vendrell: «El Departament d’Afers Socials no ha tingut ni múscul, ni capacitat. Ens han deixat sense epis (equips de protecció), han contaminat els professionals».
La Guàrdia Civil destaca una trucada entre Oriol Amorós, secretari d’Igualtat de la Conselleria d’Afers Socials, a Vendrell en què el primer comenta que «li agradaria muntar una estructura fora d’aquí, per imatge del departament, per controlar tot el tema de les residències». «Ningú està trucant els familiars de les residències», admet.
En les converses també apareixen els xocs entre Afers Socials i Salut. Vendrell va comentar a un empresari que els dos departaments es culpabilitzen de la situació de les residències: «L’equip de Salut culpa Chakir [El Homrani] i Afers Socials culpa la consellera [Vergés]. Hi ha hagut unes enganxades molt bèsties» entre secretaris generals, apunta l’informe.
«Marta Rovira es puja per les parets»
Notícies relacionadesEl desgavell es constata en una altra conversa entre Puigcercós i Vendrell, en què el segon comenta que «la Marta [Rovira] està que es puja per les parets» i que s’estava tractant que es fes, se suposa, una compra de tests, «i que el Pere [Aragonès] sembla que està cagat, que no pren decisions i quan el pressionen, reacciona com una criatura».
En la primera onada, amb Afers Socials al capdavant de les residències, la gestió va ser vergonyosa, tal com es van queixar centenars de geriàtrics, sindicats i patronals, en un sector que ja venia tocat des de fa dècades. No hi havia atenció mèdica als centres, els equipaments no estaven preparats per aïllar els seus pacients per evitar contagis, no hi havia proves PCR ni els treballadors tenien accés a material de protecció individual, que a Catalunya va arribar amb un mes de retard. És per això, i perquè molts avis ja acumulaven diverses patologies, que el virus va entrar i es va emportar la vida de gairebé 2.000 avis en només un mes. Quan a l’abril Salut es va posar al capdavant de la gestió dels geriàtrics, els metges dels CAP van entrar als centres per atendre els avis, i fer-los les proves per detectar els infectats.
La segona onada castiga ja els geriàtrics
La segona onada del coronavirus ja es comença a notar als geriàtrics catalans. En les últimes dues setmanes el nombre de positius a les residències s’ha triplicat, tot i que la mortalitat es manté estable, segons les dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Durant les primeres dues setmanes de l’octubre, Salut registrava cada dia una quarantena d’avis infectats de coronavirus en aquests centres, però les dues setmanes següents els casos diaris han arribat a 138 i 115 persones, respectivament, tot i que la mortalitat es manté estable amb menys d’una desena de defuncions al dia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista