catalunya
L'Eurocambra fa el primer pas per reactivar a distància el suplicatori de Puigdemont
El tràmit es troba encallat per les mesures especials del coronavirus a l'espera que l'Eurocambra trobi una alternativa
![zentauroepp55208058 pla mitj de l expresident carles puigdemont durant el parla201004171007 zentauroepp55208058 pla mitj de l expresident carles puigdemont durant el parla201004171007](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/58cc6db8-5141-4a70-93c9-74cb3b2a2cd2_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
zentauroepp55208058 pla mitj de l expresident carles puigdemont durant el parla201004171007 /
El Parlament Europeu ha fet aquest dimarts el primer pas per reactivar el suplicatori de l’eurodiputat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, obrint-se al fet que es pugui tramitar per via telemàtica.
Així ho han confirmat fonts parlamentàries que expliquen que la proposta del president de la Comissió d’Assumptes Jurídics de l’Eurocambra, Adrián Vázquez, per procedir per videoconferència ha rebut l’opinió favorable dels serveis jurídics, cosa que acosta la represa del procés.
El tràmit del suplicatori dels polítics independentistes es troba encallat per les mesures especials del coronavirus a l’espera que l’Eurocambra trobi una alternativa per facilitar les compareixences dels implicats, com preveu el procés.
Ara, aquest informe dels serveis jurídics del Parlament sobre la possibilitat de reprendre la tramitació, via telemàtica, i les condicions necessàries perquè l’esmentada tramitació ‘online’ compleixi el requisit de confidencialitat ha assenyalat que «no hi ha obstacle legal» per procedir a distància, si es constata la impossibilitat de celebrar les sessions en persona.
D’aquesta manera, l’Eurocambra posa de manifest la voluntat d’avançar i de reactivar el tràmit, tot i que les fonts consultades indiquen que encara no hi ha un format definit per realitzar les sessions en remot i la falta d’un calendari deixa molt obert el procés parlamentari relatiu a Puigdemont i els exconsellers.
A porta tancada
Notícies relacionadesLa petició del suplicatori es tracta a porta tancada i inclou la possibilitat que l’afectat comparegui entre cinc i deu minuts en una audiència a la qual pot acudir acompanyat per un advocat que l’assessori o pot designar un altre eurodiputat per representar-lo. Una vegada el ponent ha redactat la seva recomanació, aquesta es discuteix també a porta tancada i se sotmet a votació. L’informe finalment s’eleva al ple per decidir si s’aprova o no el suplicatori, en un vot a mà alçada que es decideix per majoria simple.
Les regles de l’Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori si està motivat per opinions o vots de l’eurodiputat a l’exercici de les seves funcions i també si es dona un cas de ‘fumus persecutionis’, és a dir, quan es conclou que la intenció de la petició és «perjudicar l’activitat política d’un diputat i, en conseqüència, la independència de la institució».
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Predicció meteorològica Una massa d’aire polar portarà fred, pluja i neu a Catalunya a partir de divendres
- L’Audiència de Girona avala els desallotjaments exprés
- Nou cicle republicà Els crítics d’ERC es reactiven per condicionar el nou full de ruta de Junqueras
- Possible corrupció La CUP demana a Antifrau que investigui l’exdirector de FGC per un presumpte delicte en l’adjudicació de contractes
- Paral·lel Barcelona inicia la rehabilitació de l’històric Teatre Arnau després d’anys d’abandonament
- Violència contra menors El primer any d’implantació del ‘model Barnahus’ gairebé triplica la detecció de maltractament sexual infantil a Catalunya
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres